Haagse Regenboogrel: valse start nieuwe voorzitter COC Haaglanden

Een bom lijkt ontploft tussen de organisatie van The Hague Pride en COC Haaglanden. Aanleiding voor de rel is een aantal opmerkelijke uitspraken van de nieuwe Haagse COC-voorzitter Peter Scheffer in de media.

Tekst: Kenneth Steffers

Vanwege noodweer, waaronder harde windvlagen, adviseerde de politie – conform het veiligheidsprotocol van de overheid – om een gedeelte van The Hague Pride te cancelen. Zo was de organisatie genoodzaakt om de Royal Rainbow Parade (een parade van koninklijke LHBT+koetsen door de Hofstad) niet door te laten gaan. Ook de eerste dag van het buitengedeelte van The Hague Pride moest noodgedwongen worden geschrapt.

¨Veiligheid boven alles, en als ondernemer moet je risico´s incalculeren maar ook kunnen incasseren¨

Nichtenclub

Ben Manuputty en Sebastiaan de Graaf, organisatoren van The Hague Pride, geven aan bewust gekozen te hebben voor het cancelen van het belangrijkste onderdeel van het Haagse LHBT-festijn. ¨Veiligheid boven alles, en als ondernemer moet je risico´s incalculeren maar ook kunnen incasseren¨, aldus Manuputty.

Peter Scheffer (voorzitter COC Haaglanden) denkt daar anders over en liet zich afgelopen weekend overduidelijk horen in het journaille: ¨De politie adviseerde af te gelasten, de organisatie legde zich daar bij neer. Dan denk ik: wat een nichtenclub!¨ Vervolgens stelt Scheffer dat men vanuit ¨burgerlijke ongehoorzaamheid¨ alsnog de straat op had kunnen gaan.

Ben Manuputty – organisator van The Hague Pride

Boos

De organisatie van The Hague Pride is woedend over de uitspraken van Peter Scheffer: ¨Wij zijn al jarenlang degene die de Pride en de belangrijke LHBT-feestjes organiseren in Den Haag. Veelal zonder directe hulp van het COC en middels eigen sponsoren. Alsof wij voor onze lol ons main event cancelen…¨

Manuputty: ¨Meneer Scheffer komt hier net om de hoek kijken en begint nu al te roepen over van alles en nog wat. Deze ex-journalist weet amper wat er speelt op het gebied van het LHBT-wezen in Den Haag, met zijn uitspraken over ´witte mannen´ en ´veiligheid´. Hij had zich beter kunnen oriënteren op welke LHBT-organisaties er naast het COC nog meer actief zijn in Den Haag en het gesprek met ons aangaan in plaats van ons zo publiekelijk te veroordelen.¨

Ook Robbert Kalff weet als voorzitter van de Utrecht Canal Pride hoe belangrijk veiligheid is en snapt dan ook niets van de opmerkelijke uitspraken van Scheffer. Kalff verwacht van het COC Nederland, waar COC Haaglanden onder valt, spoedig een reactie op de uitspraken van Scheffer.

Onder vuur

Andere reacties op het media-optreden van Peter Scheffer liegen er ook niet om. Diverse COC-leden en medewerkers distantiëren zich van de uitspraken van Scheffer. Sommigen overwegen zelfs hun lidmaatschap op te zeggen.

Een COC lid: ¨Ik kots van het beeld dat Scheffer van zijn eigen COC schetst. Ik voel mij vernederd als wit, oud en nog immer strijdbaar COC-lid.¨ Een andere medewerkster van het COC vult aan: ¨Dit is niet de reden dat ik ooit ben gaan strijden. Het COC zet zichzelf hier weg als belangeloze subsidieclub. Jammer.¨

“Dit is een gemiste kans van COC Haaglanden.¨

Dragqueen en bingokoningin Dusty Gersanowitz laat weten ¨sprakeloos¨ te zijn over het opzienbarende interview van Peter Scheffer. De bekende DJ en diva May Day reageert ook ontzet: ¨Ongelofelijk. Deze man zou onmiddellijk uit zijn functie moeten worden gezet.¨  Ralf Sluijs (raadslid Groep de Mos / Hart voor Den Haag): ¨Dit is een valse start van een nieuwe voorzitter die beoogd te gaan doen wat The Hague Pride al jaren doet. Namelijk: mensen verbinden. Dit is een gemiste kans van COC Haaglanden.¨

Reactie Peter Scheffer

Ondanks meerdere pogingen van de Gaykrant om Peter Scheffer te spreken te krijgen, reageerde hij wel via Twitter over alle ophef die hij heeft veroorzaakt in zijn rol als voorzitter van het COC Haaglanden. Scheffer noemt zijn uitspraken ¨zelfkritiek op de Pride Walk¨ en stelt nu dat hij het had over de Pride Walk, georganiseerd door het COC, en niet over The Hague Pride.

 

 

 

 

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.