Er moet een hoekje af zijn

Op het moment van schrijven ben ik druk bezig met de voorbereidingen van mijn nieuwe theaterconcert HELDEN 2. Een voorstelling waarin ik mijn muzikale helden eer door hun repertoire ten gehore te brengen omlijst met een persoonlijk verhaal. Het is een muzikale reis die leidt van Aretha Franklin tot Paul de Leeuw en van Amy Winehouse tot Stef Bos. Laatstgenoemde ben ik eigenlijk pas door zijn latere werk echt gaan waarderen. In de voorstelling breng ik zijn nummer ‘Hoek af’, dat naast een grappige toon ook een mooie boodschap bevat.

“Geen afgetrainde spieren, geen wonderschoon model. Het wezen van de schoonheid zit in de weeffout’’.  Deze willekeurige zin uit het nummer dekt eigenlijk de hele lading.  Als je het mij vraagt, is iemand of iets is pas interessant en leuk wanneer er ‘een hoek af is’. Grijze Gerda’s en saaie Simons – sorry Gerda’s  en Simons, het allitereert zo leuk – zijn er genoeg, dus geef mij maar een bijzonder en kleurrijk exemplaar.

“Door het regenachtige weer besloot ik

Tinder maar weer eens te installeren”

Swipen

De zomervakantie is voor docenten natuurlijk de perfecte periode om uit te rusten en allerlei dingen te doen waar je tijdens werkweken niet aan toekomt. Door het regenachtige weer besloot ik – geheel tegen mijn eigen levensovertuiging van een aantal columns geleden in – Tinder maar weer eens te installeren. ‘Hoop doet leven’, zullen we maar zeggen. Naast het feit dat ik er definitief achter ben gekomen dat mijn glorietijd op de ‘Oranje Gids’ definitief voorbij is en ik niet meer tot de categorie ‘vers bloed’ behoor, vond ik het toch leuk om de vleeskeuringsapp eens goed te bestuderen.

Tijdens een vermakelijke middag swipen, kwam ik erachter dat ik een voorkeur heb voor de jongens die zich alles behalve perfect profileren. De eindeloze opgepompte sportselfies in een iets te kort broekje,  of de schaamteloze spiegelselfies met perfect wit gebit konden me niet bekoren: swipe naar links. Juist de jongens met iets bijzonders spraken me aan.

De kracht van imperfectie

Het is niet dat ik – net als Stef Bos in het liedje –  specifiek zoek naar een loensend oog of een slecht gebit, maar laten we eerlijk zijn: de perfectie zit toch juist in de imperfectie? Een leuk accent, een spleetje tussen de tanden of een scheve lach: I don’t care.  Ik hoop immers dat mensen die imperfectie van mij ook kunnen waarderen.

“Laat er bij mijn toekomstige partner

maar een flinke hoek af zijn”

Een man die qua karakter een klein hoekje mist, is helemaal mooi meegenomen. Iemand die je luidkeels kan laten lachen door in een vol restaurant vreemde typetjes na te doen of in een winkel spontaan met een Duits accent begint te spreken. Dat is wat iemand leuk maakt: kleurrijk en net even anders. Laat er bij mijn toekomstige partner maar een flinke hoek af zijn.

De verkeerde hoek

Uiteraard is niet iedere missende hoek positief. Afgelopen voorjaar heb ik afscheid moeten nemen van mijn lieve oma. Op haar uitvaart zong ik haar lievelingslied ‘Oh Holy Night’. Een lied dat onder perfecte omstandigheden al behoorlijk wat inspanning vraagt – ik ben altijd weer blij als ik niet aan een puffer moet na het zingen ervan –  maar in een aula onder zeer verdrietige omstandigheden is het helemaal een uitdaging. Het werd inderdaad niet mijn beste optreden, maar ik vond dat ik me er redelijk goed doorheen worstelde.

Toen ik later in de koffieruimte in een rij stond voor de condoleance, kwam er een man naar me toe van wie net even een verkeerde hoekje af was. Hij condoleerde me vriendelijk en vertelde direct dat hij zelf al jaren in een zeemanskoor zong. Tot zover nog een leuk informeel gesprek dat afleidt van de verdrietige situatie. Zijn derde zin was: ‘Wat jammer dat je de ‘hoge C’ net niet haalde in het lied. Ja, het bouwt zo op en dan komt die noot, maar je raakte hem niet, jammer….’’ Je zult begrijpen, de eerste vijf minuten kon ik van verbazing niet eens een ‘lage C’ uitbrengen.

Resumé

“Perfectie heeft één voorwaarde: er moet een hoek af zijn”, dat is toch wel de moraal van dit verhaal. Mocht je tijdens de druilerige dagen besluiten lekker te gaan zitten swipen, zoek dan naar de mannen (of vrouwen) waarvan je denkt dat ze je positief kunnen verrassen met hun missende hoekje!

Jari Esbeukman


Jari Esbeukman is docent Nederlands in het voortgezet onderwijs, werkt als zanger en presentator.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.