Alita Smit | ProfieLHBT+

Mijn naam is Alita Smit (26) en ben opgegroeid in een klein dorpje in Drenthe, momenteel woon ik in Groningen. Ik ben cum laude afgestudeerd aan de academie voor Popcultuur in Leeuwarden en heb daarna mijn evenementen bureau Warrior Events opgestart. Waarbij we werelden creëren met impact. Mijn droom is om op reis te gaan en op zoek te gaan naar de helden van deze wereld.

1) Wat zijn je belangrijkste karaktereigenschappen?

Mijn belangrijkste karakter eigenschappen zijn dat ik gedreven ben, speels, (mag ik ook zeggen dat ik mezelf slim vind haha) en onverschrokken. Deze karaktereigenschappen zijn zeker positief, maar je beste eigenschappen zijn ook vaak je valkuil. Dus dat betekent dat ik ook soms te ver door ga, soms te sarcastisch ben en naïef (echter, door vele fouten te hebben gemaakt wordt dit wel beter haha).

2) Wie zijn de grootste voorbeelden in jouw leven?

WALT DISNEY (by far). Disney is voor mij het perfecte voorbeeld hoe je maatschappelijk thema’s aan het licht kan brengen door middel van kunst en niet zo ‘up in your face’. Ik geloof dat als jij iets wilt veranderen in de wereld, je dit niet continu moet verkondigen. Zeg tegen iemand dat hij iets moet doen en diegene gaat dit niet doen. Disney laat mensen zelf tot inzichten komen.

3) Hoe identificeer je jezelf in gender en seksualiteit?

Ik ben een vrouw en ik val op vrouwen.

4) Vind je het belangrijk om jezelf ook als zodanig te profileren naar anderen toe?

Ik zal nooit hier over liegen. Ik vind zichtbaarheid heel belangrijk en vindt dat niemand zich moet verstoppen. Niet per se voor anderen, maar voornamelijk voor jezelf. Ik verstop mij ook niet en ik laat aan de buitenwereld zien dat ik van mijn vriendin houd. Ik denk hier niet per se bewust over na. Ik laat mezelf niet zien, omdat ik het belangrijk vindt om mezelf te profileren. Ik laat mezelf zien omdat ik dat ben en er voor mij geen andere mogelijkheid is.

5) Wat vind je het meest aantrekkelijk in een andere persoon?

Ik kan altijd erg onder de indruk zijn van mensen die niet automatisch mee bewegen in de ongeschreven regels van de maatschappij. Daarnaast vind ik het ook ontzettend aantrekkelijk wanneer ik de goedheid in iemand zie. Iemand die niet alleen aan zichzelf denkt. Iemand die een oude vrouw uit de trein helpt, wetende dat hij/zij hierdoor zijn volgende trein gaat missen. Iemand die maandelijks op trekt met een eenzame bejaarde.

6) Wat is het meest positieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Toen ik merkte dat ik niet helemaal in het plaatje van de huidige maatschappij was verweven, heeft dit mijn ogen geopend. Dat betekent dat mijn leven niet zo ontzettend voor geprogrammeerd is als die van de ‘hetero’. Dat betekent dat ik mijn volledige leven zo kan invullen zoals ik dat zelf wil, zonder een blok aan mijn been te hebben. Dit inzicht was een ontzettende ‘boost’ voor mijn creativiteit.

7) Wat is het meest negatieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Erachter komen hoe gemeen mensen kunnen zijn vanuit onwetendheid. En vervolgens niet open staan voor de realiteit, voor antwoorden. Dat betekent dat het veranderen van die mensen een strijd is die je niet kan winnen. Dat betekent dat die mensen vrij rond kunnen lopen en mensen pijn blijven doen, zonder dat ze het in de gaten hebben. En jij kan hier vrij weinig aan doen.

8) Wat zou er per morgen gedaan moeten worden om de positie van LHBT+’ers te veranderen?

In Nederland gaat het voornamelijk om zichtbaarheid. Ik zie de zichtbaarheid al flink groeien. Grotendeels is de acceptatie al heel ver, maar worden lhbt’ers nog wel geregeld gezien als ‘net iets anders’. Je krijgt af en toe nog steeds goed bedoelde opmerkingen, die een hetero nooit zou horen. Om voor volledige gelijkwaardigheid te strijden, moeten we onszelf laten zien. We moeten niet teveel op de negativiteit zitten, maar op de kracht en positiviteit.

9) Hoe zou je het liefst herinnerd willen worden?

Ik wil herinnerd worden als iemand die vele mensen bij elkaar heeft gebracht, kracht heeft gegeven en heeft laten inzien dat wij allen één zijn.

10) Wat is je motto?

You need to listen.


Marcel Proust kennen we onder andere van zijn beroemde vragenlijst (questionnaire) aan de hand waarvan een beeld van een persoon ontstaat in wat we vandaag de dag ‘soundbites’ zouden noemen. Door de jaren heen hebben verschillende beroemdheden de vragenlijst ingevuld. De Gaykrant bevraagt in ProfieLHBT+ aan de hand van een eigen variant op de vragenreeks steeds een persoon die zich onderdeel voelt van de regenboogcommunity. Beroemd of niet beroemd, rijk of arm, spierwit of pikzwart (m/v/x): alle LHBT+-ers komen in aanmerking.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.