Mick Luna: “Het is okay is om niet okay te zijn en te blijven zoeken”

“Mijn naam is Mick Luna en ik identificeer mij als non-binair, dus je zou X kunnen zeggen. Ik voel me eigenlijk geen van beide, ik ben gewoon Mick en ik ben gewoon ik. Misschien heb ik geen gender. Wel gebruik ik de voornaamwoorden hij/hem; puur omdat ik niet zij/haar genoemd wil worden en omdat ik de onzijdige vorm niet prettig vind.

Trans non-binair

Ik voel mij niet echt een man en niet echt een vrouw, soms een beetje van beide. Inmiddels zit ik zo’n 8 maanden aan het testosteron en heb aan het einde van dit jaar een borstoperatie gepland staan. Vandaar het woord trans. De operatie en testosteron is omdat ik dat lichaam beter bij mij vind passen en niet zo zeer omdat ik als een man gezien wil wordenOp jonge leeftijd ben ik begonnen met filmpjes maken en stond altijd klaar voor anderen. Via mijn documentaires probeer ik andere mensen te helpen Door deze dingen te combineren bijvoorbeeld over depressie en hiermee anderen laten inzien dat ze niet alleen zijn.

Obsessive-compulsive disorder

Het hebben van een dwangstoornis, waardoor ik dus bepaalde regels en routines in mijn hoofd heb die uitgevoerd moeten worden, zat ik vroeger constant in de knoop met mijzelf. Een voorbeeld van OCD is bijvoorbeeld de muur aanraken bij elke deur of een tas vol met spullen iedere dag meenemen. Doe ik dit niet, dan klopt het voor mijn gevoel in mijn hoofd niet. Het gevolg daarvan is dat alles vol voelt, zowel om mij heen als in mijn hoofd. Het is een deel van mij, maar door hulp van een psycholoog en bepaalde trucjes raak ik niet meer in de knoop. Zoals ieder mens hebben ik ook mindere dagen en dan komt de depressie opspelen. Dan is het belangrijk voor mij dat er geen mensen in de buurt zijn die mijn bepaalde routines verstoren. Dit is voor mij een kantelpunt waardoor ik mij echt slecht voel.

Rond mijn twaalfde op de middelbare school hielp ik veel anderen, dit werd te zwaar en negeerde dit gevoel. Hierdoor is de automutilatie ontstaan. Op mijn zeventiende ben ik gaan studeren in New York en daar ben ik uiteindelijk door het snijden in het ziekenhuis beland. Met als gevolg een trauma en de depressie.

Trots op wie ik ben!

Het feit dat ik al jaren met een depressie zit en sinds 3 jaar weet dat ik een dwangstoornis heb en dat ik al meerdere jaren weet dat ik een genderdysforie heb. En dat het vermoeiend is omdat het iedere dag aanwezig is. Ben ik trots op wie ik ben en ben een vechter! Mijn familie en vrienden en de community zijn de mensen bij wie ik mij veilig en geliefd voel. Door hen heb ik het gevoel dat ik er mag zijn! Ze luisteren, geven advies en houden mij vast en dit doe ik ook graag voor hen.

Blijf stappen zetten, hoe groot of klein ze ook mogen zijn. Ik zat heel lang vast, wat okay is. Met hulp van mensen om mij heen ben ik hieruit getrokken. Maar om gelukkig te zijn, moet je toch echt zelf doen! Mijn boodschap die ik de maatschappij mee wil geven is; Iedereen hoort zichzelf te kunnen zijn, want anders maak je de mens ongelukkig. En dat okay is om niet okay te zijn en te blijven zoeken.

Ja, ik heb een kinderwens! Alleen kan ik de kinderen niet dragen, de testosteron dood mijn eitjes. En heb de keuze gemaakt deze niet te laten invriezen. Biologisch of niet, ooit zou ik heel graag kinderen willen!”

Mick Luna


Dit is de vijfde editie van de fotorubriek M / V / X die elke eerste weekend van de maand te lezen is. M / V / X staat voor ‘Man’ of ‘Vrouw’ of ‘Iedereen die zich niet aangesproken voelt door deze binaire indeling. Genderidentiteit en -expressie staan centraal. Beeld en tekst vormen samen de ‘story’ van de betreffende persoon. De Gaykrant werkt voor deze rubriek samen met Dillen Modeling Management, het eerste modellenbureau in Nederland waar genderidentiteit geen issue is. Oprichters David Dillen en Miranda Anker hebben een platform ontwikkeld dat ruimte biedt aan modellen met een verhaal. Het bureau staat voor unieke eigentijdse mensen, mooie gezichten, excentrieke modellen en haarmodellen. 

Dillen Modeling Management is te vinden op Facebook, Instagram en hun website.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.