Rotterdamse politiek luidt noodklok over straatintimidatie transgenders

Transgenders worden in Rotterdam voortdurend nageroepen en voelen zich steeds vaker onveilig in de Maasstad. D66 luidt de noodklok en roept op tot maatregelen tegen straatintimidatie van LHBT+ers en transgenders in het bijzonder.

Tekst: Kenneth Steffers

Onveilig

Volgens het Rotterdamse gemeenteraadslid Nadia Arsieni (D66) is er inmiddels een dusdanig onveilige situatie ontstaan dat het tijd wordt voor handhaving. Vooral rondom metrostation Coolhaven hangt er een intimiderende sfeer richting vrouwen, LHBT+ers, maar voornamelijk transgenders. In de buurt van het metrostation vinden wekelijks sociale bijeenkomsten voor transgenders plaats. Tijdens het loopje van de metrohalte naar de locatie krijgen bezoekers stelselmatig scheldwoorden naar hun hoofd geslingerd. ¨Dat is geen incident, wij krijgen signalen dat dit wekelijks gebeurt¨, aldus Arsieni.

“Dat is geen incident, wij krijgen signalen dat dit wekelijks gebeurt”

Pikpraat

Sinds januari 2018 geldt er -op initiatief van Leefbaar Rotterdam- een verbod op zogeheten ´pikpraat’ in Rotterdam. Tanya Hoogwerf (Rotterdams raadslid en initiatiefnemer van het verbod) zou graag zien dat specifiek transgenders en andere LHBT+ers melding maken van ongewenste straatintimidatie: ¨Op die manier kunnen we gericht in kaart brengen wat de probleemgebieden in Rotterdam zijn en welke doelgroep hier de meeste overlast van ondervindt.¨ D66 is het daar mee eens en pleit nu ook voor doelgerichte handhaving en harder optreden: ¨Alle Rotterdammers moeten veilig over straat kunnen lopen¨, aldus Arsieni. ¨Het is onacceptabel dat transgenders niet veilig bij elkaar kunnen komen.¨

“Het is onacceptabel dat transgenders niet veilig bij elkaar kunnen komen”

Aanpak

Tanya Hoogwerf laat tegenover De Gaykrant weten binnenkort in de praktijk een avond mee te gaan lopen met de Rotterdamse handhaving: ¨Dan krijg je in real-life mee wat de handhaving dagelijks in de praktijk tegenkomt.¨  Hoogwerf besluit: ¨Deze ongewenste praktijken moeten we keihard aanpakken. Wanneer de ´hotspot´ in beeld is van de gebieden waar straatintimidatie plaatsvindt, kunnen wij daar direct op reageren door op die plekken extra handhaving in te zetten.¨ Middels een speciale app van de Gemeente Rotterdam kunnen slachtoffers melding maken van ongewenste straatintimidatie. De app is hier te downloaden.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.