Veilig Grindr gebruiken in binnen- en buitenland   

Een paar jaar geleden was ik op vakantie in het zuiden van Afrika, waarbij ik (als er toevallig wifi was) soms mijn Grindr aanzette. Ik was nieuwsgierig hoe de regenboogbuurt er daar uit zag. Op de app zag ik dat het eerste profiel 300 kilometer verderop was. Dat vond ik raar maar ook logisch. Daar kijken mensen natuurlijk heel anders tegen homoseksualiteit aan. Ik was me er totaal niet van bewust dat het gebruik van de app daar gevaren met zich meebracht. Totdat ik de gids ‘Veilig op Grindr’ las van VPNgids.nl.

Tekst: Kevin van den Wildenberg

Wat is VPNgids?

De organisatie heeft als doel om jou iets bij te leren over online privacy, cyber security en vrij internet. Met een wereld vol nieuwe technologieën is dat nodig. Overal is tegenwoordig een app voor, zoals de smart lock die je voordeur opent met een druk op de telefoon. Super tof allemaal maar die nieuwe technologie brengt ook risico’s met zich mee. Denk aan identiteitsfraude, computervirussen, phising en hackers die inmiddels hebben ontdekt dat de smart locks ook te kraken zijn. VPNgids.nl zorgt ervoor dat jij weet wat er speelt op het gebied van deze risico’s. Onlangs brachten zij ook naar buiten hoe gays veilig Grindr kunnen gebruiken in het binnen- en buitenland. Handig!

Binnen- en buitenland

Dat daten in het buitenland niet altijd even veilig is, weten we allemaal. Desondanks is daten via Grindr in Nederland dat helaas ook niet altijd. Een man in Dordrecht werd in elkaar geslagen door een groep mannen toen hij aankwam op de bestemming van zijn grindrdate. Daarnaast is ook het verhaal van Orlando Boldewijn, die een afspraak maakte via Grindr en vervolgens dood werd aangetroffen. Hiervoor werd zijn date verantwoordelijk gehouden. Ook in het buitenland gaat het soms mis. Er zijn nog steeds 69 landen waarin homoseksualiteit verboden is. Zo maakte de overheid van Iran gebruik van het moment dat gebruikersgegevens van Grindr makkelijk toegankelijk waren. Daar werden gebruikers opgespoord en  gearresteerd. In Egypte, waarbij het legaal is om homoseksueel te zijn, kun je alsnog vervolgd worden als je op een date gaat via Grindr. Een man genaamd Firas maakte een afspraak via de datingapp en belandde in de cel.

TIPS

Dus als je deze zomer op zoek naar jezelf gaat in Bali of een gewoon op vakantie gaat, zorg ervoor dat je jezelf beschermt voordat je afspreekt met die ontzettend knappe local.

Check het land

Als je denkt even een all-inclusive te boeken naar het zonnige Egypte en daar te gaan daten via Grindr, kies een andere bestemming. Check daarom altijd even hoe het zit met het land en het gebied waar je naartoe reist. VPNgids heeft een overzichtelijke wereldkaart gemaakt die aangeeft hoe het gesteld is in dat gebied. Je vindt de wereldkaart onder het kopje ‘Landen waar “same-sex acts” illegaal zijn’ op pagina waarop VPNgids tips geeft over grindrgebruik.

Check de persoon

Soms komt het voor dat een onbekend profiel je aanspreekt en jouw een foto van zichzelf stuurt. Vraag altijd naar meer foto’s. Iedereen heeft wel een foto waar hij nét ontzettend goed op staat. Dit door de licht inval of doordat het een oude foto is waarop nog geen onderkin te zien was. Vraag ook naar social media accounts, zo kun je controleren of de persoon op de foto geen catfish is. Laatst schreef ik al een paar tips om te voorkomen dat je met een catfish te maken krijgt.

Deel niet te veel

VPNgids zegt dat het beter is om niet teveel te delen online. Zet niet zomaar je telefoonnummer, e-mailadres of HIV-status op je datingprofiel. Een slimme tip is ook om een foto te gebruiken die je niet overal gebruikt. Ik weet hoe mensen kunnen zijn. Zodra zij een foto hebben waarbij zij er goed uitzien, zie je die foto terugkomen op elk profiel. Kies voor jouw datingprofiel niet die foto. Anders kunnen mensen  met reserve image search uitkomen op jouw Facebookpagina of Instagramprofiel. Daarop staat vast veel meer informatie die kwaadwillende mensen kunnen gebruiken.
Geef ook niet direct je telefoonnummer maar bel met elkaar via Google Voice.

Voorkom dat je opgespoord wordt

Dit klinkt alsof je in een actie film terecht bent gekomen maar dat dachten de opgespoorde en gearresteerde Iraniërs vast ook. Zij werden waarschijnlijk opgespoord door middel van trilateratie. Om dit te voorkomen moet je je locatieafstand uitzetten op Grindr. Houd er wel rekening mee dat je nog steeds zichtbaar bent op de app, dus helemaal onvindbaar ben je niet.

Verander van locatie vanuit je luie stoel

Om zeker te zijn van je zaak, kun je ook een fake location app gebruiken. Zet deze een paar kilometer vanaf je huidige locatie. Zo kun je je zoekgebied vergroten en zorg je ervoor dat homohaters niet voor jouw hotel gaan wachten. VPNgids adviseert hiervoor Fake GPS GO Location Spoofer Free voor Android. Deze gebruikte ikzelf ook maar dan gewoon in Nederland. Voor iOS adviseren zij Fake GPS Location via iTools. Deze heb ikzelf niet getest. Onder het kopje ‘Gebruik een fake location-app’ legt VPNgids stap voor stap uit hoe je je locatie kan faken met behulp van deze apps.

SCRUFF

VPNgids raadt ook de datingapp SCRUFF aan. En niet zomaar, SCRUFF weet als geen ander dat gays graag rondreizen en nieuwe mensen willen leren kennen. Zo kun je jouw reisdata op jouw profiel zetten en locals benaderen voor tips in de regio. Daarnaast zijn er SCRUFF Ambassadeurs waarbij je terecht kan met vragen over de regio waarin jij je bevindt.

Aan het gebruik van een datingapp zoals Grindr zijn risico’s verbonden. Dat mag er niet voor zorgen dat we nu niemand meer online kunnen ontmoeten. Dus stay safe met bovengenoemde tips. Vergeet vooral niet voor vertrek jouw bestemming te controleren via de wereldkaart van VPNgids. Geniet vooral van je vakantie en van je grindrdates.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Veilig Grindr gebruiken in binnen- en buitenland   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.