Voor een groot aantal parochianen van de Amsterdamse Vredeskerk was het gisteren een inktzwarte dag. In een door het parochiebestuur opgestelde brief werd bekendgemaakt dat voor bisschop Punt en zijn coadjutor Hendriks de kogel door de kerk is wat betreft pastor Valkering. Betekent dit het einde verhaal van een mateloos geliefde pastoor of is er nog een oplossing te vinden?
Tekst: Paul Hofman
Ontslag
Het Bisdom heeft het bestuur laten weten dat Pierre Valkering met ingang van 24 juni is ontslagen als pastoor van de Vredeskerk. Dit werd bekend gemaakt per brief. Op 31 maart kwam hij tijdens de mis ter gelegenheid van zijn 25-jarig priesterfeest uit de kast. Ruim 700 gasten waren getuige van die openlijke coming-out. Als klap op de vuurpijl presenteerde hij zijn biografie waarin Valkering zijn verslaving aan porno, zijn fetisj en zijn vroegere bezoeken aan dark rooms opbiechtte.
De bisschop heeft genoeg van de tot heden voortdurende controverse
Een mediastorm in Nederland barstte los. Ruim een week domineerde Valkering het nieuws. Want was het celibaat nog wel van deze tijd? Het bracht korte tijd een discussie binnen de kerk op gang. Maar nu is onmiskenbaar duidelijk geworden dat de bisschop genoeg heeft van de tot heden voortdurende controverse.
Verwerpelijk
Het parochiebestuur heeft begin vorige week uitgebreid met coadjutor gesproken over de situatie rondom Valkering. Hendriks gaf in dit gesprek aan dat hij het gedrag van de pastoor niet te tolereren vond. Exit pastor. Wat nu nog kan? Valkering kan nog tegen zijn ontslag in beroep gaan. Als hij dat doet, dan kan het beroepsproces in het kerkelijk recht (er zijn meerdere niveaus net als in de reguliere rechtspraak) maanden in beslag nemen.
Pastor Valkering betaalt een hoge prijs voor zijn coming-out
Parochiewoning
Voor de Vredesparochie levert dit een lastige situatie op. Totdat de kerkelijk rechter definitief uitspraak heeft gedaan mag er geen andere pastoor in de Vredeskerk benoemd worden. Dat de pastor op korte termijn uit zijn parochiewoning gezet zal worden, is niet ondenkbeeldig. “Omdat de kerk zijn homoseksualiteit niet accepteert”, zegt parochiaan Alfons. Pastor Valkering betaalt een hoge prijs voor zijn coming-out.
“De meeste parochianen willen hem als pastoor houden.”
Bidden
Navrant is dat het parochiebestuur in de brief zegt ‘te blijven bidden voor pastor Pierre, voor de monseigneurs Punt en Hendriks, zodat onze levendige en warme parochie Onze Heer verbeeldt’. Pastor Valkering is wegens vakantie niet in staat een reactie te geven. Een aantal parochianen, dat achter hem staat, wil harde actie voor hem gaan voeren.
Eerder verklaarde bisschop Punt over Valkering: “Deze geeft nu publiekelijk onmiskenbaar aan dat hij zijn celibaatsbelofte niet heeft gehouden, en ook niet kan en wil houden. Meer nog: dat hij zich ook andere seksuele vrijheden veroorlooft. Dit is voor de rooms katholieke kerk met een waardige uitoefening van het priesterschap niet verenigbaar”.
Parochiesecretaris
Elly Visser, parochiesecretaris van de Vredeskerk, geeft de volgende reactie: “Ik sta vierkant achter het bericht van het bisdom dat het tijd voor Pierre Valkering is om te gaan. Alle priesters worden na een aantal jaren overgeplaatst. Zo is dat ook in het bedrijfsleven en dat is ook gezond. Want de situatie waar we nu mee te maken hebben en die de parochie verdeelt in voor- en tegenstanders komt door het feit dat vele parochianen geen andere priester dan Pierre Valkering hebben meegemaakt.
“We gaan naar de kerk voor Onze Lieve Heer en niet voor meneer pastoor.”
Gelukkig zijn de zondagse diensten tot nu toe niet minder bezocht dan vroeger en kunnen andere activiteiten dankzij vervangers en vrijwilligers ook gewoon doorgaan. Ik hoop dat het zo blijft, ook nu men weet dat hij niet zal terugkomen. Uiteindelijk gaan we naar de kerk voor Onze Lieve Heer en niet voor meneer pastoor. Pierre Valkering was 33 toen hij werd gewijd. Een leeftijd waarop je wel kunt bedenken of je een seksloos leven vol kunt houden. Als later toch blijkt van niet, had hij er ook eerder uit kunnen stappen. De regels van de kerk zijn er nu eenmaal nog steeds. Daar kun je van denken wat je wilt, van mij mag het celibaat ook morgen worden opgeheven, maar daar gaan wij niet over. Dat ligt bij de kerkleiding. Daar kun je mening kenbaar maken, maar wat Pierre Valkering nooit had mogen doen is de parochie tot slachtoffer maken. Buiten dat is hij de laatste jaren ook behoorlijk uitgeblust. Ik heb heel veel in mijn eentje moeten oplossen. Dat vind ik niet erg, maar het is ook niet leuk. Ik vind het dus hoog tijd voor een nieuwe uitdaging, zowel voor de parochie als voor de pastor. Los van de reden van zijn ontslag.”
Biografie Pierre Valkering, Ontkleed niet naakt staan, uitgeverij U2pi
Foto: (c) Anita Muschner | De Gaykrant
9 thoughts on “Homoseksuele pastor Pierre Valkering ontslagen”