Jo Enny: eerste transgender Miss Gay Holland 2019

Zaterdag 8 juni is Jo Enny Vosman (48) tijdens The Hague Pride gekroond tot Miss Gay Holland 2019. Aan deze verkiezing mochten dit jaar voor het eerst transgenders meedoen en Jo Enny mocht dan ook als eerste transvrouw deze titel winnen. Waanzinnig overdonderd en trots vertelt ze haar verhaal aan De Gaykrant.

Tekst: Jelle Reijman

Wat begon als een grapje…

Het was vrijdagavond 24 mei en Jo Enny werd gek van de zenuwen. De volgende dag zou ze te horen krijgen wie Miss Gay Holland 2019 werd. Wat begon als een geintje, liep uit op een prachtige droom die uitkwam. “Ik zag een oproep dat er kandidaten werden gezocht, dus ik stuurde de organisatie – voor de grap – een bericht dat ik het een prachtig initiatief vond, maar dat ik helaas te oud was om mee te doen.” De reactie van Connie en Monique van der Maas van Pink Promiss, de organisatie achter deze Missverkiezing, was duidelijk: “Je bent nooit te oud”. Helder, dus Jo Enny stelde zich verkiesbaar.

Lees hier het interview terug met Connie en Monique van der Maas van Pink Promiss dat zij gaven aan De Gaykrant. Zij organiseren onder andere Miss Gay Holland en Miss Travestie Holland. 

…mondde uit in de winst!

“Dan gaat het ineens hard. Je staat op Facebook en je komt op het internet voorbij. Ik heb mezelf actief gepromoot tot het einde en toen werd het afwachten. Die bewuste vrijdagavond 24 mei stuurde ze in de WhatsApp-groep van alle deelnemers en Connie en Monique, dat ze ging slapen omdat ze zo zenuwachtig was. Vijf minuten later ging de telefoon: Connie en Monique aan de lijn. “Waarom ga je nou slapen?! Je hebt gewonnen! Jo Enny, jij bent Miss Gay Holland 2019!”

“Mijn vriend heeft twee zoontjes en die zeiden vanaf het begin al dat ik zou winnen, zo lief!”

Jo Enny kon het niet geloven: “Ik heb een kwartier in mijn eentje op de bank zitten huilen en de hele nacht niet geslapen. Ik heb het café in ons dorp gebeld en iedereen heeft daar voor me gejuicht. Iedereen is zo trots. Mijn vriend kreeg ik pas na een halfuur te pakken. Hij vond het helemaal geweldig. Mijn vader is ook waanzinnig trots. Ik word zo goed ondersteund door mijn omgeving. Mijn vriend staat als een huis achter me, zonder hem zou ik dit niet kunnen. Hij heeft twee zoontjes en die zeiden vanaf het begin al dat ik zou winnen, zo lief!”

Transgender

Jo Enny werd geboren als man, maar is al 25 jaar vrouw. “De winst is een kroon op mijn leven. Ik hoop dat ik voor alle transgenders een voorbeeld kan zijn. Je kan alles bereiken, ook als transgender. Er is nog zoveel te winnen. Ik heb zelf gelukkig geen discriminatie mee hoeven maken, maar je ziet overal hoeveel er nog te winnen is. Er worden transvrouwen vermoord in Amerika en zelfs in Nederland word je nog met de nek aangekeken op veel plekken. Na mij zullen er nog veel Missen komen die allemaal hun steentje bijdragen, maar hoeveel stenen zijn er nodig voordat iedereen wordt geaccepteerd en getolereerd?”

“Of je nu gay, lesbienne, transgender of travestiet bent, dat maakt niet uit. We zijn allemaal gelijk.”

Nu volgt een bijzonder jaar. Sinds de kroning op zaterdag 8 juni op The Hague Pride is Jo Enny ambassadrice van Pink Promiss. “Ik ga mij het hele jaar hard maken om Pink Promiss zo goed mogelijk op de kaart te zetten. Ik zal naar veel evenementen gaan om Pink Promiss een gezicht te geven, om diversiteit een gezicht te geven en te zorgen voor meer acceptatie voor iedereen. De wereld moet voor iedereen leefbaar worden, dat is het belangrijkste streven. Of je nu gay, lesbienne, transgender of travestiet bent, dat maakt niet uit. We zijn allemaal gelijk. Allemaal.”

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

3 thoughts on “Jo Enny: eerste transgender Miss Gay Holland 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.