Ralph van der Veen | ProfieLHBT+

Ralph van der Veen (30) is geboren in Thailand. Toen hij anderhalf jaar oud was, is hij geadopteerd en vervolgens opgegroeid in Leeuwarden.  Hij heeft verschillende studies gedaan en belandde in de detailhandel en werkte zich op als bedrijfsleider. Daarna werd hij bedrijfsleider van een fastfood-restaurant op Amsterdam Centraal. Dit vond hij te druk. Momenteel werkt hij bij het jonge bedrijf Coolblue als reparateur. Want kapot maken is te makkelijk.

1) Wat zijn je belangrijkste karaktereigenschappen?

Zorgzaam, energiek, rustig, intensief en creatief. Ik ben een rare mix van rust en drukte.

2) Wie zijn de grootste voorbeelden in jouw leven?

Zou het raar klinken al ik Garfield zeg, hahaha. Ik heb niet echt een persoon die een groot voorbeeld was in mijn leven. Toen ik op mijn 17e naar Amsterdam ben gekomen was dat voor mij hele nieuwe wereld. Van vrienden en de omgeving heb ik veel dingen geleerd en opgepakt. Dit heeft mij gemaakt tot wat ik nu ben. 

3) Hoe identificeer je jezelf in gender en seksualiteit?

Ik ben geboren als man en voel me ook zo. Ik val op oudere mannen dus mijn seksualiteit is wat ingewikkelder. Het is iets wat de meeste mensen niet begrijpen, al is het eigenlijk heel simpel uit te leggen.

4) Vind je het belangrijk om jezelf ook als zodanig te profileren naar anderen toe?

Nee, daar ben ik een beetje te schijterig voor. Ik kan wel koppig zijn als er dingen zijn die niet kloppen. Ik kan goed tegen confrontaties, maar ik ga ze niet opzoeken.

5) Wat vind je het meest aantrekkelijk in een andere persoon?

Innerlijk: iemand die lekker zichzelf is en foute humor heeft.
Uiterlijk: nette oudere man met dunne lippen, een mooie lach en grijs haar. Een snor is een plus.

6) Wat is het meest positieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

De eerste keer dat ik het vertelde aan collega’s was bij Coolblue. Ik had vooral een beetje moeite voor de mogelijke volgende vraag: “heb je ook een vriend?” Ik  was bang dat ze er dan achter zouden komen dat degene dan vaak twee keer zou oud was als ik.  Een groot deel van mijn leven heb ik nooit verteld dat ik gay ben. Sinds ik bij Coolblue werk en ze er daar goed mee omgaan, vind ik het niet meer erg en durf ik er vaker mee naar buiten te komen.

7) Wat is het meest negatieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Uit de kast komen. Er is een reden waarom ik op mijn 17e van Leeuwarden naar Amsterdam ben gegaan. Ik moest kiezen tussen mijn seksuele identiteit of mijn (gelovige) ouders. Ik verloor hierdoor het contact met mijn gezin omdat ik wilde zijn wie ik ben. Mijn toenmalige vriend heeft me toen goed opgevangen, maar ik durfde het eigenlijk tegen niemand anders meer te vertellen. Ik had geen vertrouwen meer. Pas de laatste 2 jaar durf ik dat weer. 

8) Wat zou er per morgen gedaan moeten worden om de positie van LHBT’ers te veranderen?

Mensen moeten niet te veel letten op anderen en wat ze doen of willen doen. Er zijn tegenwoordig veel mensen die meer hun eigen ding durven te doen en daar ook open over praten. Tegelijkertijd hebben de media ook een grote impact op de buitenwereld. Veel mensen hebben een ‘mediabeeld’ van LHBT+ ers. Eén ‘extreem’ beeld op televisie wordt onthouden en geeft vaak een verkeerd beeld van de werkelijkheid. 

9) Hoe zou je het liefst herinnerd willen worden?

Iemand die alles op zich af laat komen en –  hoe moeilijk het ook is –  lol kan maken in het leven.

10) Wat is je motto?

Je kan alles doen wat je wilt maar je kan ook alles doen wat je niet wilt.


Marcel Proust kennen we onder andere van zijn beroemde vragenlijst (questionnaire) aan de hand waarvan een beeld van een persoon ontstaat in wat we vandaag de dag ‘soundbites’ zouden noemen. Door de jaren heen hebben verschillende beroemdheden de vragenlijst ingevuld. De Gaykrant bevraagt in ProfieLHBT+ aan de hand van een eigen variant op de vragenreeks steeds een persoon die zich onderdeel voelt van de regenboogcommunity. Beroemd of niet beroemd, rijk of arm, spierwit of pikzwart (m/v): alle LHBT+-ers komen in aanmerking.

Ook meedoen? Mail dan naar info@degaykrant.nl

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

2 thoughts on “Ralph van der Veen | ProfieLHBT+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.