Top of bottom? Nee, ik ben ‘side’!

De meeste homo’s kennen de app Grindr. Wat mij betreft een hele trieste datingapp waarvan ik geen gebruik meer wil maken. Het is  namelijk altijd hetzelfde verhaal. Je maakt een profiel aan met een leuke foto; binnen vijftien minuten ontvang je tientallen dickpics en even zoveel vragen of je top, bottom of versa bent. Ik ben dus geen van deze drie. Het heeft wel wat jaren geduurd voordat ik daar achter kwam. Ik heb simpelweg nooit het verlangen gehad naar de termen die bij deze seksuele voorkeuren komen kijken. Maar de standaardvraag  – ben je top, bottom of versa? – is er na al die jaren zo ingesleten dat ik mezelf nooit de kans gegeven heb om hier anders over te denken.

Ik ben Lex (26) en om jongens blij te maken en tegemoet te komen in hun seksuele verlangens stel ik mezelf altijd op als bottom. Als ik dan iets moet kiezen, past dat gewoon het beste bij mij. Maar echt geil word ik daar niet van. Vaak leidt dit vanuit mijn kant tot teleurstelling die tegelijkertijd niet begrepen wordt door mijn bedpartner. Ik krijg er ook zenuwen van, bang om afgewezen te worden als ik uit wil leggen wat ik wel lekker vind. Het gevolg is dat ‘ontspanning’, het essentiële ingrediënt voor seks ineens ver te zoeken is.

Laatst ontmoette ik een goeie vriend waar ik vol trots tegen vertelde met welke jongen ik in bed gelegen had. Hij merkte mijn blijdschap op, maar prikte daar snel doorheen omdat hij blijkbaar iets voelde van teleurstelling. Daarop kwam hij met de vraag: “Ben jij geen side?” Toen is voor mij het balletje aan het rollen gegaan. Ik ben gaan googelen, en een een wereld van zelfkennis ging voor mij open. Alleen al het feit dat er alleen Engelstalige informatie in Google over te vinden is, geeft al aan hoe weinig bekendheid er is over dit onderwerp.

Sindsdien ben ik mezelf aan het ontwikkelen als side. Maar dat maakt het er niet altijd makkelijker op. Sommige jongens tegen wie ik vertel dat ik side ben reageren:  ”Ooowww maar dat is makkelijk, jij bent dus eigenlijk gewoon versa!” Nee, dan heb je het dus niet goed begrepen: een top prefereert om te neuken, een bottom prefereert om geneukt te worden en een versa vindt beide posities lekker. Een side prefereert geen van deze posities.

“Een top neukt, een bottom wordt geneukt en een versa vindt allebei lekker. Een ‘side’ prefereert geen van deze posities.”

Side betekent letterlijk vertaald ”ernaast”. En dat is precies de positie die ik prefereer. Ik heb geen behoefte aan penetratie maar wel het delen van seksuele gevoelens. Daarop reageren veel homo’s met veroordelende woorden zoals ”dan heb je dus geen seks”. Ik vind dat pure onzin. Elke seksuele handeling valt in de categorie seks. Anderen hebben geen zin in uitleg, en stoppen het gesprek als ik zeg dat ik geen top, bottom of versa ben.

Een veelgestelde vraag is ´hoe heb je dan seks als als je side bent´. Ik merk dat ik van dat soort vragen echt verdrietig word. Want waarom moet er geneukt worden als het bijvoorbeeld ook geil kan zijn om elkaar af te trekken? Het lijkt alsof tops, bottoms en versa’s door hun eigen tunnelvisie letterlijk niet breder kunnen denken dan de breedte van hun eigen pik of ass. Natuurlijk zijn er andere vormen van seksuele omgang te bedenken waarbij geen penetratie plaatsvindt.

Het frustreert me dat vrijwel niemand in de homowereld praat over side’s. Ik hoop met dit blog daar enige verandering in te brengen. Laat mij als voorbeeld te dienen waar een hoop tops, bottoms en versa’s van kunnen leren. En misschien dat iemand zichzelf in dit verhaal herkent en net als ik ook de stap durft te zetten om zijn seksuele zelf te kunnen zijn in de homowereld.

Lex

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

13 thoughts on “Top of bottom? Nee, ik ben ‘side’!

 1. Bram schreef:

  Super bedankt voor dit! Dit heeft me echt geholpen. Ik werd altijd neergezet als vreemd of saai omdat ik niet hou van penetratie tijdens de seks…. maar nu lees ik dat ik niet de enige ben en dat is fantastisch nieuws voor mij.

  Super bedankt x

  1. Nico schreef:

   ja zo is dat je bent niet de enige

 2. Behaardegozer schreef:

  Wat herkenbaar!! Het zou wenselijk zijn om deze voorkeur ook in de diverse apps te kunnen gebruiken.

 3. IJsbrand schreef:

  Wat een armoe, die dating-app. Wat was er toch mis om iemand in het echt te ontmoeten? In de lokale nichtenkit of COC afdeling? Dan ont moet je tenminste echte mensen. En side, verso of wat dan ook lost zich dan vanzelf op.

 4. Hennie Kors schreef:

  geweldige openbaring van je Side bericht, weer n stuk(je) openheid in de sexuele revolutie, Thanks. Ik hoop dat je je weg in je leven accepteerd…

 5. Kim schreef:

  Hey! Ik vind het super tof dat je dit geschreven hebt en een ander perspectief biedt.

  Gr. Kim

 6. Ronald schreef:

  Eindelijk iemand die dit bespreekbaar maakt. Ik ben zelf ook helemaal afgeknapt op de drie hokjes die afgevinkt worden op Grindr. Alsof dat de enige mogelijkheden zijn. Waarom de drang om elkaar uberhaupt in die vakjes te verdelen?
  Jij bent echt niet alleen! Je inspireert anderen om ook deze ‘coming out’ te hebben. Durven anders te zijn in een community, die al zo anders is!!

 7. hessel schreef:

  Waaaaaw nu weet ik ook dat ik side ben, dat is een hele opluchting. Ik voel mij er beregoed bij..

 8. M schreef:

  De lekkerste sex? Als je niet meer precies weet welke van wie is.

 9. Eddy schreef:

  He wat een verhaal maar ik herken me zelf hier ook uit ik kan me wel delen met je. Zo had ik het nog nooit echt bekeken maar ook mijn ogen zijn geopend

 10. D.J. schreef:

  “side”
  Voor mij een nieuwe benaming,
  maar de groep die niet penetreert
  is erg groot.
  Ik schat tussen de 40%-60%
  Dit is niet iets van nu maar van alle tijden.

 11. Lex schreef:

  Wouw wat ontzettend leuk om te zien dat er zoveel jongens zich in mijn verhaal herkennen!

  Bedankt voor alle positieve feedback 😉

 12. Juannie87 schreef:

  Wat goed dat er nu eindelijk eens iemand is die het van deze kant bekijkt. Ik herken mijzelf hier zo in. Je voelt je nooit begrepen door anderen als je het verteld. Ben heel blij met dit verhaal.

  Hartelijk dank voor het delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.