Vlaamse LGBT+ politicoloog Rémy Bonny spreekt op herdenking Stonewall in New York

Op 28 juni is Rémy Bonny één van de sprekers tijdens de Stonewall Rally Commemoration voor het legendarische Stonewall Inn in Christopher Street te New York City. De Stonewall Uprising wordt internationaal gezien als de start van de internationale LGBT+ beweging. Dit jaar viert de LGBT+ gemeenschap de 50ste verjaardag van Stonewall.

Bonny doet als politicoloog en activist onderzoek naar de invloeden die landen hebben op de verspreiding van homofobie. Daarbij is hij voornamelijk gespecialiseerd in Oost-Europese landen. Op dit moment woont Bonny in de Hongaarse hoofdstad Boedapest voor een onderzoek naar o.a. Russische inmenging in de Europese LGBT+ politiek. Dit onderzoek vindt plaats in het kader van een programma aan de Global Campus for Human Rights (voormalig: European Inter-University Centre For Human Rights & Democratisation).

Vorig jaar ontving Bonny doodsbedreigingen na een artikel rond de rechten van transgenders in Armenië

Doodsbedreigingen

De voorbije maanden bracht Bonny verschillende mistoestanden rond de LGBT+ gemeenschap in Oost-Europa aan het licht in verschillende media. Hij werd ook uitgenodigd door tal van organisaties in België, Frankrijk, Italië, Slovenië, Hongarije, Moldavië, Roemenië en de Verenigde Staten om zijn bevindingen met hen te delen. Tijdens de zomer zal hij onder andere ook nog spreken op het Hongaarse muziekfestival Sziget. Vorig jaar kwam Bonny, toen nog masterstudent aan de VUB, in de Vlaamse media met de doodsbedreigingen die hij ontving na het publiceren van een artikel rond de rechten van transgenders in Armenië in het holebi- en transgendermagazine ZiZo.

Kinderdroom

“Het is een kinderdroom die uitkomt. Als een jonge, erg onzekere puber die opgroeide in een dorp in West-Vlaanderen en naar school ging in Oostende, had ik me dit nooit kunnen inbeelden. Toen ik nog in de kast zat, keek ik stiekem via YouTube naar filmpjes over de helden van de Stonewall Uprising. Het was één van de redenen waarom ik me erg jong al politiek engageerde. Het valt moeilijk te geloven dat ik nu mag spreken op deze legendarische plek en op zo een legendarische herdenking. Toen ik enige tijd geleden de uitnodiging kreeg om er te spreken stond ik letterlijk met de tranen in de ogen.”, aldus Bonny.

“De homo- en transfobe conservatieve beweging heeft zich de laatste jaren goed kunnen organiseren.”

Europa

Eerder deze week bracht de Europese LGBT+ koepel ILGA-Europe een rapport uit waaruit blijkt dat het helemaal niet de goeie richting uitgaat met de gelijkheidsstrijd voor de LGBT+ gemeenschap in Europa. “Daarmee bevestigen ze wat ik al langer zeg. De homo- en transfobe conservatieve beweging heeft zich de laatste jaren erg goed kunnen organiseren. En hebben daar ook veel meer financiële middelen voor. Het wordt de bedoeling dat ik in New York een oproep doe aan de Westerse politiek om oog te hebben voor de holebi’s en transgenders die dagdagelijks gediscrimineerd, vervolgd of zelfs vermoord worden. Ik zal er proberen een ‘voice for the voiceless’ te zijn.”, concludeert Bonny.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.