Mirjam van Starrenburg | ProfieLHBT+

Onafhankelijkheid, leuke mensen helpen, in een deuk liggen, zwarte Haagse humor, liefde en vrijheid, reizen, afwisseling, avontuur, ontdekken, roadmovies, kostuumdrama, dure wijn (nu ff niet want ik doe een zero alcohol challenge), groente smoothies, heerlijke meiden en leuke dingen doen zijn een rode draad in mijn leven.

Ik ben Mirjam van Starrenburg (42), geboren in Den Haag en woon nu 11  jaar in Amsterdam.  Mijn bedrijf heet ‘Ik ben pijnvrij’ en ik gids als coach/cheerleader mensen met stress-en fysieke klachten naar een vrijer leven waarin alles mogelijk is. Dit soort problemen worden namelijk veroorzaakt door onderdrukte emoties, interne conflicten, gedachten en overtuigingen. Met mijn programma kunnen mensen in korte tijd van deze struggles afkomen.  In een soul search en doelgroeptest over hoe en met wie ik precies wil werken ben ik er achter gekomen dat ik me wil gaan richten op gays.

  1. Wat zijn je belangrijkste karaktereigenschappen?

Grappig, ongeduldig, creatief, behulpzaam, pionier, geniaal, onzeker, trouw.

2.  Wie zijn de grootste voorbeelden in jouw leven?

Arjan Ederveen
Miss Piggy
Meryl Streep
De makers van FMTV3. 

3. Hoe identificeer je jezelf in gender en seksualiteit?

Ik ben een vrouw en af en toe een jochie die op vrouwen valt en  van homo’s houdt. Nee, ik ben geen fag hag ;-).

4. Vind je het belangrijk om jezelf ook als zodanig te profileren naar anderen toe?

Ja en nee. Ik ben er niet zo mee bezig. Ik vind namelijk mijn geslacht en seksuele voorkeur niet heel belangrijk. Er zijn in mijn ogen veel interessantere dingen over mij te vertellen en te laten zien.

En ja, als ik iemand leuk vind, is het wel zo handig dat ze weet dat ik van de vrouwen ben.

Of om een kerel af te schudden zeg ik het ook wel eens.

Maar ik  zeg bijvoorbeeld nooit “ik ben lesbisch of gay”. Ik zeg gewoon “ik vind haar leuk” of ik ben verliefd op zeg Marietje of Miss Piggy. Dan weten ze het vanzelf.

Dit soort #gay #urbanlesbo of zo zal je mij niet bij een foto op social zien zetten. Misschien wel binnenkort omdat ik mijn coachings concept op gays ga richten. Maar dat is dan eerder een strategische keuze.

Ik vind juist een accent erop leggen in de hand werken dat het anders is. Ik voel me totaal niet anders en laat me dat ook door niemand aanpraten.

Dat Nashville gebeuren raakt me nauwelijks. Ik bedoel, kijk even van wie het komt. Ik weiger mij te laten beledigen door types waar ik echt helemaal niets mee heb en van wie ik vind dat ze zo sneu zijn. Stel witte clowns. Think about it…. je zal zo zijn… zo saai, lelijk, shortminded, vol met interne conflicten, geen humor, geen leuke feestjes, geen geile legale avontuurtjes, die mensen hebben echt een kutleven hoor. Geef mij dan maar een vrolijk gay life.  Wel slecht dat het anno 2019 toch nog aan de orde is. En deze types hebben kinderen, daar zitten misschien wel gays bij. Dat is natuurlijk heel verdrietig voor hun. Het zal je vader zijn….

Toch vind ik ook ergens wel belangrijk dat het genoemd wordt maar ergens voelt dat niet als mijn taak. Ik heb iets anders te doen op aarde.  Misschien ben ik al een stapje te ver met mijn gedachte dat het niet noemenswaardig is. Niet omdat het niet ok is maar gewoon niet echt belangrijk om te vertellen. Ik identificeer mezelf met andere kenmerken van mezelf zoals : inspirator, lief, leuk, grappig, coach..Nou dat soort dingen.

5. Wat vind je het meest aantrekkelijk in een andere persoon?

Een passie hebben, avontuurlijk, niet standaard, reislustigs  ergens goed in zijn, empatisch, slim, goed kunnen luisteren, zelfbewust, sportief, ondernemend, zelfstandig, openminded. grappig, geniaal, lief, sexy, spannend, nieuwsgierig, emotioneel stabiel, zorgzaam, zelfde kaliber als ik, zelfde level als ik, kleine borsten, volle lippen, bolle billen, mooie ogen en geile wenkbrauwen.

Nou das toch niet teveel gevraagd 😉

6. Wat is het meest positieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Oh jaaaa de positie van lesbo zoals ik is geweldig!  Kijk, de heteromannetjes zien me of als een van hun dus vallen me niet lastig met dom geflirt. En doen ze het wel dan flirt ik terug (als ie lekker is of gewoon een leuke nerd)  en laat mijn ego strelen. Want ze vinden het natuurlijk ook wel spannend ergens en een uitdaging of ze me kunnen krijgen. Haha, een enig spel. En soms, dat is helemaal the bom voelen ze zich bedreigd….in hun mannelijkheid. Toch geinig dat een blonde, lesbische vrouw een witte heteroman zich bedreigd kan laten voelen. Weten ze ook eens hoe dat is 😉

De hetero vrouwtjes en daar heb ik er een hoop van om me heen. Mijn heerlijke vriendinnen. Wel allemaal halve kerels want met burgerlijke  tuttebellen kan ik niet mee. De vrouwtjes zien mij niet als bedreiging. Je weet toch hoe dat heel oers werkt. Ze  gaan allemaal voor het beste zaad. Nou laat ik daar nou niet op uit zijn.

Dus dat wijvengedoe heb ik nooit.

En daarbij vinden ook zij het vaak ergens spannend en gaan dan soms ook ff polsen of best doen of tikkie flirten om te kijken of  ze bij me in markt liggen. Ook dat is grappig.

Daar zit zeker een valkuil in want ik ben ook vaker smoor geweest op een hetero en dat was dan weer niet handig en zelfs pijnlijk. Ook omdat je zeker bij vrouwen wel vaker hoort dat “ze” wel eens omgaan. En ja ik heb wel eens vaker gehoopt dat “mijn” hetero om zou gaan. Zeker als zij mij hadden versierd en er een hele sterkte aantrekkingskracht was. Onuitstaanbaar! En ik weet zeker dat ze vat wel wilden maar niet durfden. Of zo iets 😉 Ik heb met mezelf afgesproken om me daar niet meer mee in te laten….`als het lukt.

Veder voel ik eerder een klik met homomannen dan met lesbische vrouwen even generaliserend. Lekker handig dan! Ha… Verkeringstechnisch gezien. Uitzondering altijd daar natuurlijk.

Ze zeggen wel eens dat homo’s en lesbo’s niet zo goed samengaan. Hier een uitzondering dan. Zowel in werk als priveévind ik de mix van mannelijk en vrouwelijk een fijne mix bij een homoman. Om ze maar even allemaal over dezelfde kam te scheren. Soms ook wel bij een gay vrouw hoor.

7. Wat is het meest negatieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Ik heb toen ik jong was ook in de kast gezeten. Ik wilde het echt niet. Dus ja ik heb me eenzaam gevoeld. Het bracht ook stress mee en schaamte. Dat heb ik nu gelukkig niet al heel lang niet meer. Ik hou sowieso wel van tegendraads zijn en vind het wel origineel om niet mainstream te zijn. Serieus als ik een wens mocht doen zou ik niet wensen om hetero te zijn. Saai man ;-)>

Wel zijn er statistisch gezien wel minder gegadigden voor de liefde. Homo mannen centreren zich in Amsterdam. Waar zijn die meiden joh? In fucking Nijmegen geloof ik. Daar wil ik niet wonen hoor. En ik hou van vrouwelijke vrouwen dus dan valt er toch ook wel een deel af. Mijn relatie is net uit, ik ben an zich niet heel erg druk met iemand nieuws zoeken hoewel ik er wel open voor sta. Maar dan bekruipt me wel eens de angst dat er weinig over is.

Hahaha, ik zag een leuke Rumag: daten is net een parkeerplek zoeken… de beste zijn bezet en de rest is gehandicapt..

8. Wat zou er per morgen gedaan moeten worden om de positie van LHBT+’ers te veranderen?

Het veel meer als gewoon laten zien zonder het te benoemen. Gewoon alsof je aan iemand even het zoutvaatje vraagt. Dat begint op school met kinderboekjes,  sprookjes, verhalen, reclames, tv series, magazines, het niet zo scheiden. In de Men’s Health of de LINDA mag van mij ook een keer een interview met iemand die gay of bi is. Niet per se over dat onderwerp. Hetero’s kunnen namelijk wel gay vrienden en kinderen hebben. Nu lijkt het in ‘heterobladen’ dat het niet bestaat. En zijn gays gedoemd hun eigen bladen te kopen. Zo voelt dat voor mij. Er zijn in mijn ogen helemaal niet zoveel verschillen tussen homo en hetero. Iedereen kampt met levens, liefdes en werksores.

Een liefdesverhaal over twee vrouwen wordt een lesbische film genoemd. Een liefdesverhaal over een man en een vrouw wordt een liefdesfilm genoemd. Dat mag anders van mij.

Heteromannen en -jongens bewust maken dat er niet iets negatiefs is aan gay. Homo als scheldwoord laten verdwijnen.

9. Hoe zou je het liefst herinnerd willen worden?

Inspirerend, life hacking, gek, liefdevol, altijd in voor een lolletje, daar heb je wat an.

10. Wat is je motto?

Hulp vragen is voor helden! En niet klagen maar je shit regelen!


Marcel Proust kennen we onder andere van zijn beroemde vragenlijst (questionnaire) aan de hand waarvan een beeld van een persoon ontstaat in wat we vandaag de dag ‘soundbites’ zouden noemen. Door de jaren heen hebben verschillende beroemdheden de vragenlijst ingevuld. De Gaykrant bevraagt in ProfieLHBT+ aan de hand van een eigen variant op de vragenreeks steeds een persoon die zich onderdeel voelt van de regenboogcommunity. Beroemd of niet beroemd, rijk of arm, spierwit of pikzwart (m/v): alle LHBT-ers komen in aanmerking.

Ook meedoen? Mail dan naar info@degaykrant.nl

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Mirjam van Starrenburg | ProfieLHBT+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.