Edwin Roovers | ProfieLHBT+

Edwin Roovers (56) werd geboren in Breda en is werkzaam in het MBO in Amsterdam West. Een uitdaging moet je durven aangaan en niet ontwijken, zegt hij vaak. Hij is homo, met een progressieve spierziekte en is naturist.

1) Wat zijn je belangrijkste karaktereigenschappen?

Op nummer één: altijd klaar (willen) staan om anderen te helpen. Ook mijn grootste valkuil omdat ik zo mezelf steeds wegdruk en wegcijfer.

Na bijna 30 jaar in een heterorelatie en het opvoeden van twee kinderen uit de kast klimmen? Niemand had het verwacht van deze huisvader. Maar ik moest dan eindelijk toch eens echt voor mezelf kiezen en eerlijk naar mezelf en iedereen zijn. En dat kon ik dus echt niet goed, maar het is me gelukt na enige worstelingen en turbulentie.

Perfectionisme en eerlijkheid staan bij mij verder bovenaan het lijstje. Niet snel tevreden met mezelf zijn is dan weer wel een gevolg.

2) Wie zijn de grootste voorbeelden in jouw leven?

Mijn helaas veel te vroeg overleden maat in Antwerpen, Michel. Zonder hem was ik nu niet geweest wat en waar ik nu ben. Hij heeft me als het ware door de kastdeur heen getrokken, maar heeft het me in mijn eigen tempo laten doen. Verder zijn alle mensen die open strijden voor de LHBT+ zaak voorbeelden, respect daarvoor omdat ze het vaak niet alleen voor zichzelf maar vooral voor alle LHBT+ ers doen.

3) Hoe identificeer je jezelf in gender en seksualiteit?

Ik zie mezelf als man waarbij je het homo zijn er niet overdreven vanaf hoeft te zien. Ik geniet erg van mooie naakte mannen. Ik verzamel mannelijk naakt in de kunst, aquarellen, bronzen beelden, boeken en foto’s en kan daar vrij van genieten. Het kan en mag nu. Collega’s weten dat ik homo ben, studenten (nog) niet, voor zover ik weet, maar wie weet wat ze denken. Als studenten er naar vragen zouden ze het gewoon vernemen. Ik ga het niet verbergen. Het kan een issue worden, maar team en management staan volledig achter me.

Verder ben ik best veel bezig met hoe het verder moet met de combinatie van homo zijn, het naturisme en mijn groeiende lichamelijke problemen. Mijn partner is daarin een steun voor me en samen zoeken we naar de juiste weg en vooral de mogelijkheden.

4) Vind je het belangrijk om jezelf ook als zodanig te profileren naar anderen toe?

Ik steek mijn visie op het leven niet onder stoelen of banken, dus ook niet dat ik een spierziekte heb of naturist ben (een aspect dat vaak eveneens niet getolereerd wordt). Onderwijs en Zorg – de sectoren waarin ik werk – moeten als één van de eersten het verschil maken, jongeren doordringen van het feit dat er mensen zijn die anders zijn, anders denken, anders leven en dat ze dat in Nederland dienen te tolereren en dienen te accepteren. En dat blijkt een lastige kwestie.

5) Wat vind je het meest aantrekkelijk in een andere persoon?

Echt menselijk contact, een goed gesprek, warm, respectvol, met humor en cultureel actief. Iemand die zich zelf is en mag zijn en mij de kans en de ruimte geeft dat zelf ook te zijn. Oftewel.. mijn partner!

6) Wat is het meest positieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

De reactie van Margot, mijn dochter, 15 minuten nadat ze op 12-12-12 hoorde dat ik homo was. Ik mocht drie sms’jes ontvangen:

Eerste berichtje: Pa,…. ik hoor het net, graag onthouden: je bent en blijft mijn vader, maar:

Tweede berichtje: Als je van plan bent in leer, jurkje, roze kleding of anderszins uitdagend op een bootje in de grachten van Amsterdam te gaan dobberen, dan wil ik het graag vooraf weten ………………

Derde berichtje: Want dan kom ik het opnemen!

7) Wat is het meest negatieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

De afwijzing door buren waar we vroeger, toen ik met een vrouw was getrouwd, als hetero-stel goed contact mee hadden. Fysiek de voordeur in mijn gezicht dichtsmijten toen ik er na mijn coming-out eens langs ging. Hopelijk hebben ze zich ondertussen verder georiënteerd en ontwikkeld en kunnen ze er nu meer volwassen mee omgaan.

8) Wat zou er per morgen gedaan moeten worden om de positie van LHBT+’ers te veranderen?

Niemand moet zich (hoeven) schamen voor de vrijheden die we in Nederland hebben. Als er negatief wordt gesproken over LHBT+ ers, direct deze mensen er openlijk op aan spreken. In de tram heb ik zo eens twee mensen stevig terecht gewezen en kreeg applaus van de rest van de reizigers.

Ik zie hierbij een sterke parellel naar het naturisme. Veel naturisten zijn niet open over hun naakte levenswijze omdat er nog steeds veel negatieve opmerkingen over gemaakt worden. Naturistisch zitten zij mede daardoor vaak nog in de ‘kast’ kun je wel zeggen. Openheid en tolerantie op dat terrein mag zeker nog groeien. Naturisme is net als LHBT+ niets om je voor te schamen.

9) Hoe zou je het liefst herinnerd willen worden?

Als een strijder voor tolerantie naar LHBT+ en naturisme. Ik kan er slecht tegen als mensen geen respect hebben voor de ander en proberen de ander te verplichten hun keuzes te volgen. De enige keuze die iedereen zou mogen volgen is: tolerant zijn naar elkaar. Mooi zou het zijn als ik als één van de oprichters van een naturistisch-ecologisch wooninitiatief te boek kom te staan.

10) Wat is je motto?

De regisseur van je leven ben jezelf.


Marcel Proust kennen we onder andere van zijn beroemde vragenlijst (questionnaire) aan de hand waarvan een beeld van een persoon ontstaat in wat we vandaag de dag ‘soundbites’ zouden noemen. Door de jaren heen hebben verschillende beroemdheden de vragenlijst ingevuld. De Gaykrant bevraagt in ProfieLHBT+ aan de hand van een eigen variant op de vragenreeks steeds een persoon die zich onderdeel voelt van de regenboogcommunity. Beroemd of niet beroemd, rijk of arm, spierwit of pikzwart (m/v): alle LHBT-ers komen in aanmerking.

Ook meedoen? Mail dan naar info@degaykrant.nl

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.