Daddy

Biweekly

‘Hey daddy.’ Zo werd ik begroet in een gay club. Dat ik vader ben, van drie kinderen zelfs, klopt maar diegene bedoelde er iets mee dat ik niet meteen begreep. Toen ik het opzocht, was ik enigszins beledigd omdat met een daddy iemand tussen de veertig en zestig jaar oud bedoeld wordt. Ik heb grijze haren maar zo oud ben ik niet. De term zou impliceren dat de vader de dominante rol heeft ten opzichte van de jongere die zich meer ondergeschikt opstelt. Ik negeerde de daddy-opmerking, we praatten even met elkaar aan de bar en ik zag niets meer in hem dan iemand om gezellig mee te praten.

Zo kwam ik erachter dat er allerlei verschillende identiteiten bestaan op basis van je lichaam, (gender) expressie en seksueel gedrag. Dat ik bepaald seksueel gedrag verlang en najaag begrijp ik nog. Maar dat dat gedrag vervat wordt in een soort identiteit met zelfs lichamelijke kwaliteiten en expressie gaat ver. Want, zodra iemand buiten de lijntjes van diens tribe kleurt, gaat de vlieger ineens niet meer op? Misschien dat ik het verkeerd begrijp maar de classificatie op basis van lichaam, seksueel gedrag en expressie is onnodig beperkend. Waarom zou ik mij als daddy dominant gedragen terwijl ik bijvoorbeeld meer verlang naar onderdanig (seksueel) gedrag?

Nu staan al deze eenvoudige identiteiten ook in Grindr. Zelfs Poz. Daarmee wordt schijnbaar iemand met HIV bedoeld. Een daddy kan toch ook in die categorie vallen? Of in heel veel verschillende. Dat identiteit opgebouwd is uit vele stukjes die meer dan een diagnose, lichaam of iets anders ontgaat Grindr blijkbaar. Jezelf tot een enkel ding (of een paar) reduceren, doet geen recht aan jezelf en maakt je onvrij te doen wat je verlangt.

Joshua Zandberg

 


Joshua Zandberg schrijft elke week een column over zijn leven als bi-man. 

Joshua Zandberg – foto: Moker Media

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.