Intimiteit

Biweekly

Het is zo dat ik het ‘geluk’ heb dat ik mij zowel seksueel als emotioneel tot mijn partner aangetrokken voel. Een kennis van mij heeft die ‘mazzel’ niet: hij voelt makkelijker een emotionele band met vrouwen en in seksueel opzicht gaat hij voor mannen. Ik ken hem al jaren en heb gemerkt dat zijn emotionele en seksuele voorkeur en het verschil erin een blijvende wens bevat. Ik heb geen reden om aan zijn verlangen te twijfelen. Zijn omgeving doet dit wel en jammergenoeg ervaart hij nog regelmatig de twijfel of hij niet gewoon homo is. Hij zou willen dat hij het was. Het zou een boel vragen over hemzelf en gedoe in zijn relaties schelen.

Dat iemand anders anders dan jezelf functioneert, betekent niet dat hetgeen diegene beschrijft in twijfel getrokken hoeft te worden. Sterker nog, het zou juist moeten uitnodigen tot belangstelling en steun in de wetenschap dat iemand die openlijk uitkomt voor diens voorkeur(en) dat hard nodig heeft – zeker wanneer die ‘afwijkend’ zijn. Overigens zijn mij geen goede wetenschappelijke onderzoeken naar mensen bij wie emotionele en seksuele voorkeur niet perse overeenkomen bekend. Om hoeveel mensen het in Nederland gaat: geen idee. (Diegene die dit soort onderzoek wel kent, mag zich bij mij melden. Graag zelfs.) Het onderscheid tussen emotionele en seksuele aantrekking is zo strak geformuleerd dat ervan afwijken haast niet bespreekbaar voor diegenen is en het niet in onderzoek meegenomen wordt.

Het moet nog lastiger zijn om je te realiseren dat je in seksueel opzicht niet langer tot je partner van de ‘andere’ sekse aangetrokken bent maar wel in die relatie wilt blijven. Vanwege de emotionele intimiteit die je waardeert. En de vraag is: wat is emotionele intimiteit precies en waarin onderscheidt die zich van seksuele intimiteit? Het verschil hoeft niet zo groot als wij denken te zijn zolang we maar afstappen van het idee dat seks altijd als penetratie-seks plus daarbij horend orgase gedefinieerd moet worden. Alles wat erna komt, gaat richting de emotionele intimiteit. Ik weet niet helemaal zeker of ik gelijk heb wat betreft voorgaande en ook al is het niet mijn gewoonte om te schrijven over dingen waarover twijfel: ik doe het nu toch omdat dit zo’n onderbelicht thema is. Wellicht dat met zo’n doorbraak in ons denken over seks – want dat zou het zijn – het onderscheid tussen emotionele en fysieke aantrekking echt herken- en bespreekbaar wordt gemaakt zonder dat het nog in de probleemsfeer zit maar als normaal gegeven beschouwd wordt.

Joshua Zandberg


Joshua Zandberg – foto: Moker Media 

Joshua Zandberg schrijft elke week een column over zijn leven als bi-man.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.