GSA’s zijn hard nodig

Afgelopen zondag reikte het COC tijdens True Colors de Bob Angelo Penning uit aan Kevin Jennings. De Amerikaan richtte in 1988 voor het eerst een speciaal netwerk op van homo’s en hetero’s om de diversiteit op zijn school te stimuleren, zogenaamde Gay Straight Alliances (GSA’s). De handen werden ineen geslagen om acceptatie binnen de school te vergroten. Het idee bleek een geweldig succes en verspreidde zich als een olievlek over de wereld. GSA’s – dat tegenwoordig staat voor Gender & Sexuality Alliance – zijn hot en hard nodig!

Ik hoop niet dat je geschrokken bent van de wat informatieve inleiding van deze column. Het is pas column nummer vijf, maar ik heb met de vorige columns nou niet bepaald een informerende toon aangeslagen. Ik liet vooral mijn eigen gedachten, mening en bijbehorende frustraties de vrije loop. Oreren is nu eenmaal mijn hobby en helemaal niet zo’n vies woord als het klinkt. Op de planning voor januari stond dan ook een persoonlijke tragedie over mijn hopeloze zoektocht naar de ware liefde, maar die kan prima wachten tot februari. Ik wacht ten slotte al vierentwintig jaar. Tot zover het cabaret.

Day of Silence

GSA’s zijn clubjes op scholen van lhbt+’ers en heteroseksuele ‘bondgenoten’ die samen aan de acceptatie binnen de school werken. In Nederland zijn er op dit moment ongeveer negenhonderd actief op middelbare scholen en mbo’s. Gedurende het schooljaar komt de GSA, vaak ondersteund door docenten, bij elkaar en houdt zich bezig met allerlei ‘paarse’ activiteiten. Het organiseren van de Paarse Vrijdag is bekend, maar de GSA-agenda is veel groter. Valentijnsdag, Coming-Outdag en de Day of Silence zijn evenementen waarbij de leerlingen zich inzetten voor inclusiviteit en diversiteit.

Diversiteit en seksualiteit zijn hot. Het klinkt vreemd, maar ook op mijn eigen school zie ik dat deze begrippen de laatste jaren veel meer onderwerp van gesprek zijn. In de onderbouw spreken leerlingen al openlijk met elkaar over de zoektocht naar hun geaardheid en mogelijke biseksuele gevoelens. Toen ik zelf leerling was in de onderbouw (en dat is echt pas tien jaar geleden) waren dit onderwerpen die je vermeed, omdat er anders vreemd naar je gekeken werd.

“Kankerhomo’s”

Tijdens het organiseren van de Paarse Vrijdag afgelopen december, had ik al snel leerlingen bereid gevonden te helpen. Vol trots droegen ze regenboogsokken, een unicorn t-shirt en de speciale paarse polsbandjes. Ze stimuleerden klasgenoten om ook bij te dragen aan deze dag door in ieder geval een paars accent aan hun outfit toe te voegen. Toen ik aankondigde graag een GSA op te richten, werden de eerste ideeën meteen positief ontvangen. Eigenlijk vonden ze het gek dat er nog niet zoiets bestond op onze school.

“Onze school is de samenleving in het klein. Heel veel voorbeelden van tolerantie en acceptatie, maar ook geluiden van mensen waar het nog moeilijk voor is.”

Is een GSA nou echt nodig? Ja, dat is zeker nodig. Toen ik samen met vrijwilligers van het COC, de betrokken leerlingen en de onze toenmalig directeur de Paarse Vrijdagkrant uitdeelde bij de entree van school, werd ik negatief verrast. Een bovenbouwleerling pakte de krant aan, liep zwijgend door en mompelde drie meter verder: ‘‘kankerhomo’s’’. Hij liet de krant op de grond vallen. Onverstoorbaar ging ik door met mijn werkzaamheden, maar het zat me niet lekker.

De samenleving in het klein

Diezelfde middag sprak ik met een afdelingshoofd en vertelde ik over het voorval. Ze vond het walgelijk, maar leek minder verbaasd dan ik was. ‘‘Zo zie je maar: onze school is net de samenleving in het klein. Waar heel veel voorbeelden te zien zijn van tolerantie en acceptatie, zijn er ook geluiden van mensen waar het nog moeilijk voor is. Dat is alleen maar goed, want het toont aan dat deze dag nog verdomde hard nodig is,’’ sprak ze. Ik dacht goed na over deze uitspraak en kon niet anders dan het met haar eens zijn.

Laten zien waar wij als school voor staan en het gesprek hierover voeren, is de enige manier om alle leerlingen, ook die van huis uit een andere visie hebben, mee te nemen in onze gedeelde normen en waarden.

Dit jaar ga ik een absoluut een GSA oprichten op mijn school! Wil je dat ook doen en kun je wel wat tips gebruiken? Check dan: www.gsanetwerk.nl

Jari Esbeukman


Jari Esbeukman is docent Nederlands in het voortgezet onderwijs, werkt als zanger en presentator en is politicus.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.