Songfestivalkoorts is losgebroken met wekelijkse podcast

Normaal besteden we geen aandacht aan zaken als een nieuwe podcast, maar van de week ontdekten we er eentje over het Eurovisie Songfestival: ‘Songfestivalkoorts’.

Door: Hans Prummel

Het is een wekelijkse uitzending waarin Telegraaf-journalisten Niels Kalkman en Richard van de Crommert steeds de laatste nieuwtjes rondom de grootste muziekwedstrijd ter wereld de revue laten passeren. Niet alleen praten ze over de inzendingen van de meer dan 40 deelnemende landen, maar ook de verhalen er om heen. Ze doen dat op een speelse manier, vanuit de huiskamer van Van de Crommert in de Jordaan, waarbij soms ook zijn kat Palle wat aandacht opvraagt.

Duncan Laurence

Uiteraard komt de Nederlandse deelnemer, Duncan Laurence, veel aan bod in de pod. Elke week wordt bovendien geschakeld met de Vlaamse Songfestivalkenner Jens Geerts, bekend van Outtv, die vertelt over de tocht van de Belgen naar Tel Aviv, de stad waar dit jaar het evenement plaatsvindt. Een andere vaste waarde wordt Dolly Bellefleur. Zij zal vanaf eind januari op haar eigen wijze, steeds aan het einde van de uitzending, haar licht op het Songfestival laten schijnen.

Vooral de stem van Kalkman is prettig om naar te luisteren. Van de Crommert, die het evenement al jaren verslaat voor De Telegraaf en een boek over het zestigjarig bestaan van de wedstrijd schreef, komt aan bod om zaken te duiden en anekdotes uit het verleden op te rakelen. Dat alles wordt opgevuld met korte muziekfragmenten.

Feestjes

Prettig is dat Kalkman en Van de Crommert ook aandacht geven aan de vele Songfestivalfeestjes en -optredens die in het land plaatsvinden. Zo wordt in de pod die deze week werd gepubliceerd, aandacht gegeven aan het concert van Michael Schulte, volgende week in Amsterdam. De Duitse muzikant, die vorig jaar zowel 12 punten van de Nederlandse vakjury als de tv-kijkers kreeg met zijn inzending ‘You Let Me Walk Alone’, bereikte in september vorig jaar de 19de plek in de Top 40. De twee Telegraaf-journalisten laten daarna Qmusic-dj Wim van Helden uitleggen hoe ze bij de zender ‘You Let Me Walk Alone’, dat in Lissabon de vierde plaats pakte, als eerste in de gaten kregen en gingen draaien, waarna ook andere stations de inzending oppikten.

‘Songfestivalkoorts’ is te vinden op vele apps, waaronder iTunes, Apple Podcasts en Soundcloud

Foto’s: EBU/THOMAS HANSES

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.