Rian uit Irak mag in Nederland blijven na 4 jaar strijd

Het lag een jaar bij de Hoge Raad omdat IND niet akkoord ging met de positieve uitslag van de rechtbank dat Rian, al jaren partner van Richard, homoseksueel is en daarom niet terug kan naar Irak. De Hoge Raad vond dat IND de zaak opnieuw moest beoordelen.

Door: Hans Prummel

Ondertussen voerde LGBT Asylum Support campagne met de petitie ‘Rian & Richard, homokoppel maar volgens IND #nietGayGenoeg’ en bood ruim 4.000 handtekeningen aan de Tweede Kamer. De actiegroep sprak met Kamerleden zoals Attje Kuiken en gingen langs bij staatssecretaris Mark Harbers die Rian nog een schouderklopje gaf dat in de tweede procedure alles goed zou komen.

“We zijn blij verrast, bedanken iedereen die hun gesteund heeft en gunnen beide alle geluk na vele jaren van twijfel.”

Sandro Kortekaas (LGBT Asylum Support)

Afgelopen week volgde opnieuw een interview maar nu met beide in Ter Apel. Afzonderlijk van elkaar werden ze nogmaals bevraagd door IND. En vandaag, na bijna 4 jaar procedure waarin al die tijd Rian maar ook zijn partner Richard als ongeloofwaardig LHBT-er werd neergezet, eindelijk verblijfsstatus voor Rian.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.