#StillBisexual

Biweekly
Een van mijn vrienden vertelde me  bijna beschaamd dat hij in zijn tienertijd vriendinnetjes had met wie hij naar zijn tevredenheid naar bed ging. Na die relaties zoende hij voor het eerst met een man en dacht: dit is het! Nu kan het natuurlijk zijn dat iemand het helemaal voor je is. Maar de gevolgtrekking is problematischer: namelijk dat hij zich vanaf dat moment als homo zag. Was met die ene zoen alles wat ervoor gebeurd was met zijn vriendinnen tenietgedaan? 
Onlangs gebeurde er iets vergelijkbaars. Anthony Bowens is een worstelaar uit Amerika die een paar jaar geleden in een filmpje op YouTube uit de kast kwam als biseksueel. Toentertijd had ik nog nooit van hem gehoord. Maar toch, een man die openlijk biseksueel is, kan gezien het gebrek aan zichtbare rolmodellen geen kwaad. Nu wilde hij iedereen die het maar wil, laten weten dat hij niet langer biseksueel is maar homo. Want hij voelt zich meer thuis bij het label homo en niet langer bij het biseksuele. Omdat hij de rest van zijn leven liefdesrelaties met mannen voor zich ziet.
Hij vertelt dat hij biseksueel niet gebruikt om nu ‘echt’ uit de kast te komen: ‘eerst bi; nu homo’ geldt niet voor hem. Want in zijn kinder- en tienertijd had hij slechts gevoelens voor vrouwen. Pas op latere leeftijd  droomde hij over een mannelijke studiegenoot en begon te daten met mannen. Hij heeft – ook nu hij zich als homo ziet – geen reden om te twijfelen aan zijn eerdere gevoelens voor vrouwen. Zoals ik hem daarover hoor vertellen is hij op het eerste gezicht oprecht over zijn gevoelens. Dit is meteen het problematische aan zijn opmerkingen. Als hij zijn gevoelens voor vrouwen die hij eerder had, zou meenemen in zijn keuze nu dan zou hij zich realiseren dat het leven soms anders loopt dan je van tevoren bedenkt. Het valt niet uit te sluiten dat hij de brug naar de vrouwenliefde nog een keer oversteekt net als hij eerder die naar herenliefde heeft genomen.
Dat hij nu alleen gevoelens voor van mannen heeft, is niet uniek. Hij is niet de eerste man die deze grens overgaat. Maar hij is zeker niet de laatste die weer kan terugkeren. Ik bedenk dit niet want ik zie het om me heen gebeuren. Er zijn goede onderzoeken naar gedaan: het gebeurt bij zowel mannen als vrouwen en meer dan we onszelf willen toegeven. Hetgeen met vrouwen is gebeurd in de liefde en lust serieus meenemen in zijn keuze van vandaag zou de biseksuele gemeenschap een goede dienst bewijzen. Ik twijfel niet: gezien de ervaringen van mijn vriend en Anthony Bowers zijn zij in staat geweest om van meer dan een gender te houden. Misschien later weer.

Joshua Zandberg


Joshua Zandberg

Joshua Zandberg schrijft elke week een column over zijn leven als bi-man.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.