Gay life at the beach

Terwijl Nederland zit te wachten op een witte kerst, kijken we hier liever naar de witte stranden aan de Golf van Thailand. Pattaya, ook wel het Sodom en Gomorra van Azië genoemd, is de badplaats die het dichtst bij Bangkok ligt – zo’n anderhalf uur rijden van de hoofdstad. Ik kom er graag, en niet alleen omdat het zo dichtbij is. Wellicht aardig om eens na te gaan wat er van die reputatie waar is, want je wilt er ook geen slechte naam in je kennissenkring aan overhouden.

Ooit was Pattaya een kleine vissersplaats, maar de Vietnamoorlog veranderde dat volledig. Dichtbij lag een grote Amerikaanse luchtmacht- en marinebasis, en al gauw werd Pattaya voor de Amerikaanse militairen in Vietnam dé plaats voor R&R, “Rest and Recuperation” – een plaats voor vijf dagen ontspanning tussen de oorlogshandelingen door. Dat was in de zestiger jaren het begin van de grootschalige seksindustrie, die in het oude centrum nog steeds volop aanwezig is. Het wordt wel ’s werelds grootst red light district genoemd en het is uiteraard niet alleen voor hetero’s.

Ik kwam er voor het eerst in 1990 en ik heb het hier in de loop der jaren enorm zien veranderen. De kleine badplaats rond het red light district werd een stad met een half miljoen inwoners, de boulevards zijn van noord naar zuid nu zo’n 12 kilometer lang, en staan vol met high-rise hotels en condominiums. En de 15 miljoen toeristen per jaar komen tegenwoordig voor het merendeel voor een gewone strandvakantie.

BoyZ Town

In de vroege negentiger jaren kwam ook het gay toerisme op en in het red light district ontstond BoyZ Town, een paar straatjes met uitsluitend gay gogo bars, gay massage salons en gay hotels. BoyZ Town werd een internationale hot spot voor het wat ruigere gay toerisme in die tijd. Dat is inmiddels allemaal alweer op z’n retour, maar wat nog wel bestaat is Dongtan Gay Beach, waar ik al vanaf het begin kom. Het is de leukste gay-beach ter wereld en heel anders dan alle andere gay-beaches.

Waar een gemiddelde gay-beach wat afgelegen ligt, de dresscode naakt is en er achter wat bosjes of een rotspartij gelegenheid is voor seksuele ontspanning, bestaat Dongtan uit strandstoelen aan een kleine wandelboulevard, aardige jongens die af en aan rennen met drankjes en hapjes, toeristen die met hun laatste Thaise verovering van de afgelopen nacht een beetje bijkomen en expat inwoners die bijkletsen over van alles en nog wat. En verder een eindeloze stoet verkopers van souvenirs, gebakken seafood, fruit, porno dvd’s, ijsco’s en masseurs en pedicurespecialisten. Je kunt een boek lezen, je vergapen aan alles wat langskomt, een praatje maken met een van de jongens die willen aanpappen met een buitenlander, je laten masseren en een goede lunch nuttigen. Niemand is bloot, en ook de massages die op het strand gegeven worden verlopen heel keurig. En tegen zonsondergang maakt iedereen zich weer op voor alles wat het nightlife hier te bieden heeft.

Vergrijzing

Toen ik er voor het eerst kwam had ik een beetje het idee dat ik een van de jongsten was op Dongtan Beach, en nu – zo’n 30 jaar later heb ik dat idee soms nog wel. De buitenlandse gay populatie vergrijst hier – de Thaise jongens uiteraard niet – maar soms zien we wel weer nieuwe groepen komen, en ook weer gaan. Zo’n 10 jaar geleden kwamen er plotseling veel Russische gays die de gemiddelde leeftijd flink deden dalen. Ze waren vooral geïnteresseerd in elkaar en wat minder in alles wat Thailand hier te bieden heeft. Voor hen was Pattaya vooral de vrijplaats, waar alles wat in Rusland niet kan en mag in overvloed aanwezig is – ideaal om even aan het onderdrukkende klimaat in eigen land te ontsnappen. De economische crisis in Rusland heeft er inmiddels een einde aan gemaakt: Thailand is voor de gemiddelde Rus te duur geworden. Op dezelfde manier hebben we een tijdje Iraniërs gezien, en nu is er een gestage toename van het aantal Chinese gays. Dongtan Beach als een afspiegeling van de toestand in de gay wereld.

Al het nightlife van Pattaya heb ik zo langzamerhand in de loop der jaren wel gezien. Veel aanlokkelijker is tegenwoordig een goed diner met vrienden en het beste seafood dat Thailand te bieden heeft. Ik denk even aan de witte kerst, die in Nederland wel of niet komt, en besluit toch nog maar even hier te blijven.

Paul Overdijk

En uiteraard wens ik alle lezers van De Gaykrant waar ook ter wereld fijne feestdagen en een mooi nieuw jaar!

From Bangkok with love ….

Paul Overdijk

 

 

 

 Paul Overdijk had een lange carrière in het bedrijfsleven en in de LHBT-beweging. Hij was directeur strategie bij TNT en bij Koninklijke PostNL. Hij was actief in het Roze Front, stond mede aan de wieg van de LHBT bedrijven netwerken TNT Pride en PostNL Pride en was medeoprichter en voorzitter van Workplace Pride. Tegenwoordig is hij gepensioneerd en woont parttime in Bangkok, Thailand. Hij is daar medeoprichter en voorzitter van OUT BKK Business Network, een LHBT-netwerk voor het bedrijfsleven. Verder is hij nog bestuurslid van de Vrienden van IHLIA, en lid van de Raad van Advies van de Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht en co-chair van de Advisory Board van Workplace Pride.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.