Paarse Vrijdag

Paarse Vrijdag is een dag waarop scholieren en studenten door het dragen van de kleur paars op school hun solidariteit kunnen tonen met homoseksuelen, biseksuelen, lesbiennes en transgenders. In Nederland wordt de dag sinds 2010 ieder jaar op de tweede vrijdag van december gehouden. Paarse Vrijdag ontstond naar het voorbeeld van Spirit Day in de Verenigde Staten, die eerder in 2010 voor het eerst plaatsvond als uiting tegen het pesten van LHBT-jongeren.

Paarse Vrijdag wordt georganiseerd omdat scholen in Nederland nog vaak geen veilige plek voor lhbti-jongeren zijn. De helft van alle middelbare scholieren heeft moeite met openlijke uitingen van homoseksualiteit. LHBT-jongeren vinden school minder leuk, ze spijbelen vaker, ze vinden de onderlinge sfeer in de klas (en hun eigen positie hierin) minder goed, ze hebben een minder goede band met hun docenten en 51% van hen die uit de kast zijn, zijn het afgelopen jaar gepest of hebben te maken gehad met negatieve reacties rondom hun geaardheid.

Ook in Nederland is suïcide onderLHBT-jongeren een probleem. Het aantal LHBT-jongeren dat weleens een zelfmoordpoging heeft gedaan, ligt bijna vijfmaal hoger dan onder heterojongeren. Er is een wetenschappelijk aangetoond verband tussen pesten en hoge suïcidecijfers onder LHBT-jongeren.

Lees meer over Paarse Vrijdag.


Reindert Meutstege (1967) van ReinArt Cartoons tekent al sinds 2008 wekelijks de Roze Cartoon voor de website van COC Deventer en omstreken. Hijzelf is ook actief bij die website betrokken en wil met de cartoon actueel roze nieuws met een knipoog presenteren. Het is een goed excuus om ter inspiratie het nieuws van binnen- en buitenland te volgen en bovendien helpt het om een creatief brein scherp te houden.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.