Leefsituatie LHBT+ers slechter dan van hetero’s

Met de leefsituatie van LHBT+’ers is het nog altijd slechter gesteld dan met die van heteroseksuelen. Vooral transgenders hebben het moeilijk. Tot die conclusie komt het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) in het rapport ‘LHBT-monitor 2018’

Tekst: Kenneth Steffers

Opmerkelijk is dat het Sociaal Cultureel Planbureau rapporteert dat het anti-homogeweld het afgelopen jaar is afgenomen. Veel LHBT+’ers ondervinden deze ogenschijnlijke feitelijkheden niet. Volgens het SCP ervoer ‘slechts’ 30 procent van de roze gemeenschap negativiteit op straat in het afgelopen jaar.

Onveilig

Volgens het SCP voelen LHBT+’ers zich vaak onveilig in gebieden waar hangjongen bivakkeren. Ook uitgaansgebieden zijn volgens het wetenschappelijke instituut vaak een probleem.  “Waar bijvoorbeeld 33 procent van de heteroseksuele personen zich tijdens het uitgaan onveilig voelt, geldt dat voor 37 procent van de biseksuele en 43 procent van de lesbische en / of homoseksuele personen”, aldus het SCP.

Gezondheid

Op het gebied van gezond leven doen homoseksuelen en biseksuelen het ook minder goed dan hetero’s. De LHBT+’ers melden meer lichamelijke en psychische gezondheidsproblemen dan bijvoorbeeld heteroseksuelen. Vooral biseksuelen (b)lijken een ongezondere levensstijl te hanteren. Onder hen komen verhoogde percentages voor van obesitas, overmatige alcoholconsumptie en nicotinegebruik. Zo drinken sommige biseksuelen bijvoorbeeld twee keer zoveel alcohol dan heteroseksuele leeftijdsgenoten (20 procent tegenover 9 procent). LHBT+’ers zijn volgens het SCP ook vaker psychisch ongezond en hebben volgens de desbetreffende statistieken vaker een depressie meegemaakt.

Transgenders

Volgens het jaarrapport van het SCP hebben transgenders het nog moeilijker. Veelal vallen ze in lagere inkomensgroepen, hebben vaker schulden en geen of weinig vermogen. De meeste transgenders zouden in een huurhuis wonen en vaker een uitkering hebben. De kinderen, adolescenten en volwassenen binnen deze groep worden twee keer zo vaak gepest als niet transgenders (10 procent tegenover 20 procent). Zij hebben ook meer te maken gehad met verwaarlozing en mishandeling thuis, zoals onvoldoende steun, achterstelling, bedreiging en geweld.

Download hier het rapport ‘LHBT-monitor 2018’ van het SCP.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.