Een leven lang seksuele opvoeding

Biweekly

‘Be who you needed when you were younger.’ Ik ben bezig met mijn insta-verslaving en kom deze quote tegen nadat ik mijn wekker op mijn telefoon wegdruk en nog blijf liggen. Ik ben de quote al vaker tegengekomen en heb hem onthouden.

Zo’n acht jaar terug begon ik langzaam te begrijpen dat mijn bewondering voor mannen misschien meer dan dat inhield. Ik opende me voor de gedachte dat ik ook op hen verliefd kon worden net als op vrouwen. Het verwarde me. Potentieel van iedereen houden, zat tot dan niet in mijn hoofd. Ik had in die tijd iemand nodig die mij gerust kon stellen.

Dat ik hem onthouden heb, komt door mijn fascinatie voor het onderwerp ouderschap in deze tijd. We denken met z’n allen dat seksuele gevoelens ontstaan, in de puberteit tot bloei komen en dan moet je daarin als ouder gaan begeleiden. Maar die gevoelens zijn er niet alleen tijdens de puberteit maar al vanaf ons vroegste begin. Seksualiteit hoort bij het menselijk bestaan en omvat alle levensfasen: daar hoort het praktiseren van de daad niet (altijd) bij. Seksualiteit komt al vroeg en ook laat tot uiting in fantasie, verlangen en gedachten.

Mensen komen vroeg en ook veel later in hun leven tot de ontdekking dat zij meer dan homo of hetero zijn of dat zij anders zijn dan gedacht. Zo bezien gaat de quote niet op. Nu ik ouder van drie kinderen ben en nog steeds het pad van de liefde en ook lust bewandel op manieren die ik vooraf niet had voorzien, realiseer ik mij dat mijn kinderen mij niet alleen tijdens de puberteit nodig hebben. Maar ook erna. Hun seksuele opvoeding is er nu al, als ze beginnen met masturberen, hun eerste liefde krijgen, hun eerste seks, tot aan hun laatste liefde in de volwassenheid toe.

Joshua Zandberg


Joshua Zandberg is voorzitter van het Landelijke Netwerk Biseksualiteit en elke week schrijft hij een column over zijn leven als bi-man.

Joshua Zandberg

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.