Edgar Rengifo van Strano: “Opeens stond Mark Rutte bij ons in de bar”

Edgar Rengifo stond ooit aan de wieg van wat tegenwoordig is samengesmolten tot de Rotterdam Pride. Als programmeur van de inmiddels legendarische KeerWeer Parade wil de Gaykrant graag alles weten van deze gezellige gastheer. Wij spraken met Edgar Rengifo over Rotterdam Pride, het bezoek van Mark Rutte aan de bar waar hij werkt, zijn verloving met vriend Sven en het afscheid van Aretha Franklin.  

Tekst: Kenneth Steffers

Deze week vindt het lustrum van de Rotterdam Pride plaats, maar dit festijn bestaat toch al veel langer?

“Steeds meer partijen doen mee onder de vlag van de Rotterdam Pride. Dat kan ik natuurlijk alleen maar toejuichen, maar het is nu alweer acht jaar geleden dat wij (gayhorecagelegenheden Café KeerWeer, Strano en Loge90 – KS) de eerste editie van de KeerWeer Parade organiseerde. Dit muzikale feestje is sindsdien een van de hoogtepunten van het Rotterdamse festivalseizoen. De KeerWeer Parade vormt ook mede de basis van de Rotterdam Pride. Het is alleen maar leuk dat dit roze evenement jaarlijks groeit en steeds meer enthousiast publiek weet te trekken. Ik ben er trots op dat wij onderdeel zijn van de fundering van de Rotterdam Pride.”

“De KeerWeer Parade vormt ook mede

de basis van de Rotterdam Pride.”

Om alle verwachtingen waar te maken moet de KeerWeer Parade dit jaar wel met een aanlokkelijk programma op de proppen komen…

“Daar hebben ze mij natuurlijk voor! Ik ben verantwoordelijk voor de programmering van de KeerWeer Parade. Het gaat dit jaar weer een muzikaal hoogtepuntje worden. Ik let er namelijk altijd op of iemand ook live het juiste toontje weet te zingen. Het moet natuurlijk wel body hebben en indruk maken. Ik heb dit jaar -in samenwerking met Jan Willem Veerbeek en Esther Hofman- een mooi lijstje weten samen te stellen. Zo staan onder andere niemand minder dan Edsilia Rombley, Gerard Joling, Esther & Anita, Alison Jiear en Willeke Alberti op het podium.”

Klinkt inderdaad als een prima affiche!

“Absoluut. Ik moet alleen wel eerlijk bekennen dat het vastleggen van goede artiesten steeds lastiger begint te worden. De KeerWeer Parade is een gratis toegankelijk evenement en het boeken van bekende headliners kost met het jaar meer. We moeten het dan ook echt hebben van andere commerciële zaken zoals de drankverkoop en onze promotie. De vraag die altijd in mijn achterhoofd speelt is: ‘Gaan we voor een succesvolle herhaling uit de oude doos of kiezen we toch voor een meer riskante nieuwe act?’ Dat laatste doen we regelmatig, maar daar kleeft wel een financieel risico aan. Tot dusver heeft dat gelukkig altijd goed uitgepakt.”

Maar de bezoekers laten het toch niet afweten?

“Ik kan je nu al zeggen: de KeerWeer Parade stroomt straks weer zó vol, daar krijg je op een gegeven moment helemaal niemand meer tussen. Voorlopig willen we ook nog niet kiezen voor een andere locatie waar meer plek is. Dan zou het z’n charme kunnen verliezen. Nu kan het publiek een artiest tenminste recht in de ogen kijken en daarna nog even naborrelen bij ons. Het podium staat letterlijk recht tegenover de ingang van Café KeerWeer, met uiteraard Strano op loopafstand.”

Over Strano gesproken: had jij laatst niet onze premier op bezoek?

“Hij zocht mij blijkbaar op… Grapje hoor! Ik had een tijdje geleden een man aan de telefoon die beweerde dat hij Mark Rutte was. Natuurlijk dacht ik dat ik in de maling werd genomen. Enkele weken later parkeerde er opeens een zwarte auto voor de deur van de bar waar ik werk. Wie denk je dat er opeens op de dansvloer stond? Mark Rutte! Hij kwam mij even gedag zeggen en schudde hier en daar wat handjes. Zonder een druppel te drinken vertrok hij uiteindelijk weer. Toch was het leuk, de premier even op bezoek in je zaak!”

Edgar Rengifo van Strano

Kort daarna vertrok je als ‘vriendje van’ naar New York en kwam je terug als verloofde man.

“Dat was wel een van de mooiste dagen uit mijn leven! Ik was eigenlijk van plan om mijn vriend Sven tijdens onze reis na New York, in Londen ten huwelijk te vragen. Maar zonder dat wij van elkaars plannen wisten ging hij in Bar SixtyFive in het Rockefeller Plaza opeens op zijn knieën en vroeg mij of ik met hem wilde trouwen. Daar heb ik natuurlijk geen nee op gezegd!”

En niet veel later stond je oog in oog met een opgebaarde Aretha Franklin…

“Al lang voordat mijn grote idool Aretha Franklin overleed hadden mijn vriend en ik een reis naar New York geboekt. In de tussentijd overleed ze helaas… Maar rondom die hectische dagen van haar overlijden waren wij dus in The Big Apple. Ik vond het dan ook niet meer dan logisch om vanuit New York vliegtuig te pakken naar Detroit om zodoende afscheid van haar te kunnen nemen. Ja, dat was een ontroerend maar mooi moment dat me altijd bij zal blijven.”

“Lang voordat mijn grote idool

Aretha Franklin overleed hadden wij een reis

naar New York geboekt.”

Weer even terug naar Manhattan aan de Maas: ben jij eigenlijk een geboren en getogen Rotterdammer(t)?

Ik ben ordinaire import. Ooit ben ik geboren in Den Helder, opgegroeid in Katwijk en uiteindelijk ben ik terechtgekomen in Den Haag. In die stad heb ik ook de gayscene leren kennen. Den Haag is tevens de stad waar ik ooit ben gestart als barman. Vervolgens heb ik dat zeven jaar met veel plezier gedaan. In 2010 ben ik begonnen met de organisatie van de eerste KeerWeer Parade in Rotterdam. Vanuit daar werd ik gastheer van de Loge90, dat ook wel een beetje bekend staat als het ‘oude nichtencafé’ van Rotterdam, haha! Na mijn werkzaamheden voor Loge90 ben ik terechtgekomen in Strano. Daar werk ik nu inmiddels alweer anderhalf jaar.”

Wat heeft de stad dan eigenlijk te bieden op het gebied van gay-uitgaan?

“Genoeg, maar het is wel selectief. Alle zaken in Rotterdam hebben een bepaalde vibe en hun eigen invulling. Het is alleen maar goed dat wij elkaar juist aanvullen: concurrenten of niet. De Regenboog heeft bijvoorbeeld een hoog ‘holadiee’ gehalte (incluis ‘piemelmicrofoon’ tijdens de roemruchte karaoke op woensdag – KS), wat ook heel gezellig is. Strano ontvangt in het weekend vaak internationale (veelal jongere) bezoekers die de stad Rotterdam komen ontdekken. Anderzijds: men gaat bijvoorbeeld eerst naar FERRY om daar hun start te maken met een glaasje en een praatje. Uiteindelijk eindigen ze later op de avond in Strano, De Regenboog of Café KeerWeer. Ondanks het gebrek aan een veelvoud aan gaybars, is er in Rotterdam voor iedereen wel iets leuks binnen handbereik. Alles is hier tenminste in proportie. Daardoor kunnen eigenlijk alle caféhouders goed meedraaien in het centrum van de stad.”

Tot slot: heb jij nog persoonlijke aanbevelingen voor de Rotterdam Pride?

“Behalve de KeerWeer Parade zou ik zeker gaan voor de fototentoonstelling #IKBENHETZAT (omtrent activisme tegenover anti-homogeweld – KS) in FERRY, de Cocktail Awards & Fest in de Maassilo en natuurlijk het (gratis toegankelijke) feestje Block Party in Strano.”

www,cafestrano.nl

 

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.