Streetheart Festival: succesvolle tweede editie

Afgelopen zaterdag vond in de Kerkstraat in Amsterdam de tweede editie plaats van het StreetHeart Festival, een ludiek LHBTQ-evenement dat georganiseerd werd vanuit cruise- en fetishclub Church.

Tekst: Peter Koop

Het initiatief voor dit nieuwe straatfeest kwam van de bekende travestie-artiest Jennifer Hopelezz, die onder andere mede-eigenaar van club Church en een groot voorvechter van seksuele vrijheid en diversiteit is. Het StreetHeart Festival is dan ook anders dan andere LHBT-evenementen, in de eerste plaats doordat hier niet de bekende regenboogkleuren domineren, maar alles in roze, wit en blauw versierd was, de kleuren van de transgendervlag. Net zo belangrijk als de “T” was ook de “Q” van queer, namelijk dwars door alle scheidslijnen heen.

Naast muzikale optredens en gevarieerde performances was er dan ook vooral veel “genderbending” te zien: spelen met genderrollen door je naar believen mannelijk, vrouwelijk of anderszins te verkleden. Naast het podium stond daartoe een rek met allerhande (maar vooral roze) kledingstukken klaar. Dienovereenkomstig was er ‘s avonds geen verkiezing van een Miss of Mister, maar van een StreetHeart Genderfluid. De winnaar van dit jaar was Niels on Heels die de wisseltrofee in de vorm van een grote roze poedel mee naar huis kreeg.

De naam van het festival is ontleend aan het boek “Amsterdam Streethearts” dat de Amerikaanse fotografe Shirley Agudo vorig jaar uitbracht en dat foto’s toont van de flamboyante bezoekers van Amsterdamse straatfeesten. En omdat er naast de jaarlijkse Pride ook wel weer eens een ander LHBT-evenement in de openbare ruimte mocht komen, was daarmee het StreetHeart Festival een feit. Een andere aanleiding is dat kleurrijke en extravagante mensen niet alleen steeds minder zichtbaar, maar ook steeds minder veilig zijn in de Amsterdamse binnenstad.

Zo’n 10 jaar geleden waren er ook al plannen om naast de Gay Pride andere LHBT-evenementen in de stad te organiseren, wat in 2008 resulteerde in Pink Christmas dat echter al na vijf edities uitdoofde. Nu het StreetHeart Festival succesvol is gebleken kan het een mooie aanzet zijn om op andere momenten in het jaar ook in de andere Amsterdamse homostraten vergelijkbare straatfeesten op te zetten, waarbij de Zeedijk met Hartjesdag alvast is voorzien.

Foto’s: (c) Jan Carel Warffemius

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.