Lenny Janssen | ProfieLHBT

Ditmaal is het woord aan Lenny Janssen, 42 jaar. Zij richtte in 2010 Poink op voor lesbische (LHBT+) vrouwen in de regio Arnhem-Nijmegen en organiseert in september dit jaar een regenboogbal in Gouda 

  1. Wat zijn je belangrijkste karaktereigenschappen?

Meteen de moeilijkste vraag. Ik ben vaak lief en naïef genoemd, maar ik kan ook zeer outgoing, moedig en scherp zijn. Ik ‘pak dingen makkelijk op’ en houd zeker van organiseren en dingen mogelijk maken. Thuis op de bank ben ik een dromer en een denker: ik twijfel veel en doe dat graag ook hardop met mensen die goed kunnen luisteren, zodat ik kan ontdekken wat het belangrijkste voor mij en voor de rest van de wereld is. Ik kan goed in de rol stappen van ‘zorgen dat het voor iedereen goed is’. Ik lach graag en maak er werk van om dingen positief te benaderen.   

  1. Wie zijn de grootste voorbeelden in jouw leven?

Heel veel mensen. In moeilijke situaties pas ik graag de methode toe dat ik iemand in gedachten neem die in die situatie moeiteloos het juiste zou doen om dan te kunnen weten wat ik zelf zal doen.  Ik noem hier graag Kees Kentin (RIP) die een groot voorbeeld voor me is geweest. Hij zag eruit als een goeroe maar was het niet. Zijn huis was een grote zoete inval waar ik heel veel uurtjes heb doorgebracht en waar ik veel mooie mensen heb leren kennen. Ergens in 1988 hoorde ik op de radio een nummer van Tracy Chapman en ik vond het meteen prachtig. Misschien toen ook al wel ergens op een onbewust niveau een voorbeeld voor me van een ´lesbische vrouw´. Ik vind Pema Chödrön, een boeddhistische non, ook zeer inspirerend.  

  1. Hoe identificeer je jezelf in gender en seksualiteit?

Ik zie mezelf als vrouw. Ik vind lesbisch niet een heel mooi woord, het omvat ook niet hoe ik mezelf voel. Het voelt als een te krap hokje. Ik kan liefde voelen voor ieder mens. Het gedicht van Herman van Veen verwoordt dat heel mooi vind ik: `Ik heb dat tedere gevoel voor elke zot en elke dwaas, voor elke vrouw en elke man die in volkomen weerloosheid een ander mens beminnen kan´. Ik kan verliefd worden op mensen los van hun gender. Ik heb een enorme zwak voor mannen die hun vrouwelijkheid omarmen en vice-versa. En  – last but not least – ik kan als een blok vallen voor een vrouw en daar erg romantisch van worden.

  1. Vind je het belangrijk om jezelfook als zodanig te profileren naar anderen toe?

Het voelt enorm vrij als ik kan vertellen hoe ik leef en wie ik ben. Het is ook in veel situaties belangrijk dat ik precies daarin mezelf kan zijn. Dus ja, ik vind het belangrijk. Profileren vind ik daarvoor niet het juiste woord. Ik wil vertellen hoe het zit; om de waarheid recht te doen. En in mijn werk kies ik er weleens voor om zaken te verhullen. Daar kan ik mee leven gelukkig, juist omdat het een keuze is.  

  1. Wat vind je het meest aantrekkelijk in een andere persoon?

Iemands openheid. Als iemand lekker zichzelf is. Ik vind kwetsbaarheid ook erg mooi. En originaliteit.

  1. Wat is het meest positieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Dat ik me  realiseer wat vrijheid betekent. Omdat ik ernaar gezocht heb. Het heeft even gekost voordat ik precies samen viel met wie ik ten diepste ben. Dat koester ik.

  1. Wat is het meest negatieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

De onduidelijkheid die het mezelf gaf en de verwarring. De aansluiting die ik miste. Vriendinnen die helemaal hotel de botel praatten over jongens. Ik geloof dat ik ook best wel af en toe een jongen leuk vond, maar ik kon maar niet aanhaken op de enorme verliefdheden die ik voorbij zag komen. Dat maakte wel dat ik me kleiner ging voelen en ‘niet aangesloten’.

  1. Wat zou er per morgen gedaan moeten worden om de positie van LHBT+’ers te veranderen?

Dat we allemaal de mooiste versie van onszelf zijn – dat is wat ons te doen staat. Bij een vriendin van me hangt een mooie uitspraak op het toilet: “Vraag me niet wat de wereld nodig heeft. Vraag me liever wat me tot leven brengt. Zodat ik op kan staan en het kan gaan doen. Omdat de wereld mensen nodig heeft die tot leven zijn gekomen.” Ik wens – zoveel als ik dat kan doen – iedereen toe om met de grootst mogelijke integriteit zijn/haar leven vorm te geven vanuit eigen wensen en verlangens. It is our light not our darkness that frightens us most. Our deepest fear is that we are powerful beyond measure. Als we ons stuk voor stuk voornemen om ons leven te leiden met het grootst mogelijke respect voor onszelf én de ander, dán komen we precies waar we willen zijn.   

  1. Hoe zou je het liefst herinnerd willen worden?

Als een liefdevol mens.

  1. Wat is je motto?

“Wees jezelf er zijn al zoveel anderen.” Oh, en ook Dance like nobody’s watching – want had ik al verteld dat ik enorm van dansen hou…?

Door: Christian Curré

Foto: Marijke Groot


Marcel Proust kennen we onder andere van zijn beroemde vragenlijst, aan de hand waarvan een beeld van een persoon ontstaat in wat we vandaag de dag ‘soundbites’ zouden noemen. De Gaykrant bevraagt aan de hand van een eigen variant op de vragenreeks steeds een persoon die zich onderdeel voelt van de regenboogcommunity.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Lenny Janssen | ProfieLHBT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.