‘s Werelds eerste openlijke gay royal reikt op Kwaku Festival speciale award uit

Het Kwaku Summer Festival viert op 22 juli weer de Roze Zondag: het grootste black gay evenement van Europa, dat ook de kick-off is van de Pride Amsterdam. Op het Waterkant-podium reikt de Indiase prins Manvendra een nieuwe award uit, vernoemd naar de begin dit jaar overleden homoactivist Mikel Haman. De organisatie verwacht dat het festival als geheel ook dit weekend weer 30.000 bezoekers naar het Nelson Mandelapark trekt.
De Roze Zondag staat bekend als een van de meest extravagante dagen van dit zomerfestival. Dit evenement kan elk jaar op ongeveer 20.000 homo’s, lesbiennes, transgenders én hetero’s rekenen. De twee grootste podia (Waterkant & Tha Block) kleuren voor deze gelegenheid de hele dag roze.
Mikel Haman, homoactivist en geestelijk vader Roze Zondag

Mikel Haman

Als Surinaams-Nederlandse aids- en homoactivist was Mikel Haman het boegbeeld voor de Surinaams-Nederlandse LHBT- en hiv-gemeenschap. Deze geestelijk vader van Kwaku’s Roze Zondag werd tijdens de editie van 2013 op grootse wijze gehuldigd. Nog tijdens zijn ziekbed kondigde de organisatie aan een award te vernoemen naar deze markante persoonlijkheid. De uitreiking van de Mikel Haman Award is in handen van de Indiase prins Manvendra, die uit de kast kwam tijdens een show van Oprah Winfrey. De prins is in Nederland ter gelegenheid van de 22ste Internationale AIDS Conferentie (AIDS 2018) in Amsterdam.
Hoogtepunten
Op deze Roze Zondag staat de voorpremière op het programma van de nieuwe film van Raymi Sambo met de titel ‘Aan niets overleden’. Daarnaast draait een aantal korte LHBT-films van de Amsterdamse filmmaker Chris Belloni, die ook het Queer- en Migrant-filmfestival organiseert. Ander in het oog springend programmaonderdeel is de Kiki Battle; een uit Amerika overgewaaide danshappening, waarbij de dansers strijden om de trofee voor de beste Vogue-danser. Bij deze dansstijl imiteren de dansers allerlei poses van vooral covermodellen van het bekende tijdschrift Vogue. Naast deze battle krijgen bezoekers ook de kans mee te doen aan speciale Vogue-workshops. Verder maken enkele debatten de roze programmering compleet. De Roze Zondag is een van de vele hoogtepunten tijdens dit veelzijdige festival in de Bijlmer.
Kwaku Summer Festival
Het Kwaku Summer Festival heeft Surinaamse ‘roots’ en is sinds 1975 uitgegroeid tot een grootse viering van culturele diversiteit en identiteit in stadsdeel Zuidoost. Dit festival – met meerdere podia (binnen en buiten) en ruim honderd eetstalletjes – in het Nelson Mandelapark duurt van zaterdag 14 juli t/m zondag 5 augustus. Op de zaterdagen en zondagen is het festivalterrein open van 14.00-24.00 (muziek tot 22.00 uur). Op de twee vrijdagavonden (20 juli en 3 augustus) zijn bezoekers welkom van 17.00-24.00 uur.
Check www.kwakufestival.nl voor het complete programma per podium en meer informatie over het evenement.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.