Pride Revisited met DJ Sjeazy Pearl: “Je geaardheid bepaalt niet wie je bent”

DJ Sjeazy Pearl is geen onbekende in de Nederlandse muziekwereld. Vijf jaar geleden werd ze winnares van het destijds populaire BNN-programma ‘Beauty and the Beat’. Ze werd uitgeroepen tot de beste vrouwelijke Nederlandse DJ. In 2014 werd ze samen met CB Milton en dragqueen Lady Galore ambassadeur van Pride Amsterdam. Samen met De Gaykrant kijkt Sjeazy Pearl (31) in de serie Pride Revisited terug op haar ambassadeurschap. “Het was voor mij een eer dat ik gevraagd werd.”

Tekst: Paul Hofman

Ze straalt als ze het chique grand cafe komt binnenlopen. Met haar kortgeknipte haar, stoere tred en ontwapenende glimlach is Sjeazy een opvallende vrouw. In werkelijkheid heet ze Sherryl Pearl Netteb. Openhartig vertelt ze over haar leven, coming-out, liefde en toekomstdromen. Hoe ben je op deze artiestennaam gekomen? “Ik was zestien en rapte samen met mijn beste vriend als het duo Veazy en Sjeazy. Toen ik begon met draaien heb ik mijn tweede voornaam Pearl toegevoegd en zo is mijn naam ontstaan.” Inmiddels is ze een graag geziene gast op grote feesten.

Taboe

Haar leven ging bepaald niet over rozen. “Toen ik uit de kast kwam was ik net zestien. Ik vertelde mijn moeder dat ik een vriendin had. Dat viel niet in goede aarde.” Die afwijzing betekende een omslag in Sjeazy’s leven. Ze valt even stil. “Uit onbegrip en angst wat ‘mensen’ zouden vinden keurde mijn moeder mijn geaardheid af. Het heeft zo’n zeven jaar geduurd. Dat was echt een hel. Thuis was ik niet meer welkom en ik moest op die jonge leeftijd in mijn eentje de wereld ontdekken. Vreselijk! Ik miste mijn broertjes ook enorm. Toen had ik geen idee dat er stichtingen bestonden waar ik met anderen kon praten die zich in soortgelijke situaties bevonden. Homoseksualiteit is in mijn cultuur en familie een taboe.” Als ze mijn vragende blik ziet, zegt ze: “Ik heb Surinaams, Creools en Indiaans bloed in mij en ben katholiek opgevoed. In deze kringen denkt men in sommige opzichten nog heel conservatief.”

“Homoseksualiteit is in mijn cultuur en familie een taboe. Ik heb Surinaams, Creools en Indiaans bloed in mij en ben katholiek opgevoed”

Hel

Het was een zware tijd voor haar. Overal stond ze alleen voor. “Het was een tijd die gepaard ging met veel ‘vrienden’, vriendinnetjes, met verschillende adressen, feesten en depressies. Zonder enige hulp ben ik doorgegaan. Hoe stoer ik nu ook ben, zonder steun van je ouders is het leven een stuk zwaarder en ingewikkelder. Ik heb vaak geprobeerd mij van het leven te beroven. Maar uiteindelijk koos ik ervoor om te ‘zijn’. Ik ben ik en dat moeten mensen maar accepteren. Punt. Steeds bleef ik bij mezelf zeggen dat ik er ook mocht zijn. Ik ben ook een mens. Ik heb ook lief. dat gaf me kracht.” Ze straalt een trots uit die maar voor een uitleg vatbaar is: take it or leave it. “Als mensen zeggen dat ik zal branden in de hel raakt me dat niet meer. Ik moet er nu zelfs om lachen.” Inmiddels heeft ze weer contact met haar moeder die Sjeazy’s geaardheid een plaatsje heeft gegeven. “De relatie met haar is sterker dan ooit. Trots vertelt ze anderen wie ik ben en wat ik doe.” Naast het draaien van Latin, vocal en tech house doet Sjeazy nog aan mixed martial arts (MMA) een vechtsport waarin onder meer technieken uit worstelen, judo, karate, kungfu en kickboksen worden gebruikt.

Erkenning

“Dat ik voor het ambassadeurschap werd gevraagd, gaf mij een gevoel van erkenning. De aankondiging in de Amsterdamse Sugar Factory is mij het meest bijgebleven. Het was een grote eer. Ik doe namelijk enorm mijn best voor de LHBTI-gemeenschap, ook achter de schermen.” Ontroerd: “Mijn moeder was er ook bij en dat vond ik echt speciaal.” Voor Sjeazy kon het jaar 2014 niet mooier zijn. “Het was een superleuke ervaring. Ik mocht mijn verhaal delen met wie het ook maar wilde horen en mijn foto hing vet groot door Nederland.” Dan: “Door het ambassadeurschap heb ik er niet enorm veel fans of boekingen bij gekregen, daarvoor was ik als redelijk bekend.”

“Mensen moeten mij maar accepteren zoals ik ben, take it or leave it”

Rolmodel

Voor veel vrouwen is ze een rolmodel. “Ik wil de persoonlijke ontwikkeling van de multiculturele lesbische vrouw vergroten. Hoe? Ik vertel mijn eigen levensverhaal en benadruk dat de eigenwaarde, het zelfvertrouwen en het ‘mogen zijn’ de kern vormen waar het om draait.” Momenteel organiseert ze veel roze evenementen. “Laagdrempelige feesten waar iedereen zichzelf kan zijn. Vrouwen kunnen elkaar hier ontmoeten, genieten en vooral een band met elkaar scheppen.” Haar feesten met de naam Ms. Jones mogen zich in grote belangstelling verheugen.

“Listen, you were the one” (Official anthem Amsterdam Gay Pride 2014) DJ Sjeazy Pearl featuring Yvonne

Activist

De activist in Sjeazy is nooit ver weg. “Op de middelbare school nam ik het al op voor degene die gepest werd. Ik kan nu eenmaal niet tegen onrecht. Door haar ambassadeurschap heeft ze de boodschap van Pride Amsterdam ‘Listen’ met ziel en zaligheid uitgedragen. “Iedereen heeft toch het recht zichzelf te kunnen zijn en te houden van wie zij of hij wil? Ik heb vooral leuke reacties gekregen van allerlei mensen.” Dat ze alleen in 2015 en 2016 werd gevraagd om te draaien op het door Pride Amsterdam georganiseerd feest op het Rembrandtplein stelt haar teleur. “Daarna is het contact helaas verwaterd. Ontzettend jammer.” Maar hoe dan ook: haar beats trillen ook na jaren nog door in veel harten. “Ik ga lekker door met mijn inzet voor de LHBTi-gemeenschap.”

www.sjeazypearl.com

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.