Nederlandse film wint prijs op Amerikaanse LHBT-festival

De korte film ‘Turn it around’ won de prijs voor Beste Korte Film (Man) tijdens het LHBT-filmfestival FilmOut in San Diego. De hoofdrollen worden gespeeld door Tonko Bossen en Valentijn Avé. De film is inmiddels al voor 15 festivals geselecteerd. Wij spraken met regisseur Niels Bourgonje.

Tekst: Hans Prummel

Waar gaat de film over?

“Tijdens een huisfeest is de 15-jarige Bram omringd door vrienden. Hij trekt de aandacht van veel mooie meiden, maar Bram heeft geen oog voor hen. Wel voor de mooie, iets oudere Florian op de dansvloer. Het is liefde op het eerste gezicht, maar niemand weet dat Bram homo is. Naarmate de avond verstrijkt en de spanning tussen de jongens heviger wordt, beseft Bram dat hij een keuze moet maken. Als er een spelletje flesje-draaien wordt gestart, besluit hij een letterlijk draai te geven aan de avond… en misschien wel aan de rest van zijn leven.”

Waarom heb je voor dit verhaal gekozen?

“Het viel ons, scenarist Paul Bontenbal, producent François Pieneman en mij, op dat LHBT/coming-out films vaak benauwend en angstig zijn, terwijl je eerste publieke zoen juist super leuk en spannend is. Daarom wilden wij een film maken waarbij spanning vanuit het hoofdkarakter komt en niet gevoed is door de druk van de omgeving. Het moest juist een luchtige en kleurrijke film worden die voor zowel homo’s als hetero’s herkenbaar is.”

Hoe is de film ontvangen? Wat zijn de reacties?

“We zijn tot nu toe voor meer dan vijftien festivals over de hele wereld (San Francisco, Parijs, Melbourne, Lissabon, Zürich, maar ook Utrecht en Amsterdam) geselecteerd. In San Diego werd de film bekroond voor de beste korte film in de categorie ‘man’. Andere winnaars die avond waren onder andere Hollywood sterren Paul Rudd (‘Antman’) en Matt Bomer (‘Magic Mike’). Onze film is onlangs tijdelijk gelekt op YouTube, waar hij al gauw honderd duizend keer bekeken werd.”

Naar welke andere LHBT films van het festival moeten we beslist kijken?

“Grappig genoeg won in een andere categorie (Beste internationale korte film) ‘Anders’, ook geschreven door Paul Bontenbal en mede geproduceerd door François Pieneman. Een verrassend verhaal over een plattelandse jongen die worstelt met zijn geaardheid. Geregisseerd door een goeie vriend van mij Reinout Hellenthal. Dat was dus dubbel feest!”

Wat is je volgende project?

“Na ‘Turn it around’ heb ik de korte film ‘Skógafoss’ gemaakt, met in de hoofdrollen Martijn Lakemeier, Gaite Jansen en Anneke Blok. Deze in IJsland geschoten film gaat over een jongen die tijdens zijn vakantie continue gebeld wordt door zijn moeder, die worstelt met haar mentale gezondheid. ‘Skógafoss’ beleeft zijn internationale premiere volgende maand in Portugal tijdens het Curtas Vila do Conde International Film Festival.”

De film is hier online te bekijken: https://www.npo3lab.nl/series/turn-it-around/

www.nielsbourgonje.com

 

 

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.