Cliché Parade?

Dit jaar staat op lindanieuws.nl vanwege het 10-jarig bestaan van L’HOMO elke week een ludieke opsomming van “tien dingen […] die voor elke gay hartstikke herkenbaar zijn.” Deze week een lijstje van tien dingen die je nú alvast kan kopen voor de Canal Parade tijdens Gay Pride 2018. Onder andere een roze boa, iets van leer, glitters en hakken.

Ongetwijfeld heel lief bedoeld, maar er zit me iets niet lekker aan dit lijstje. Het bagatelliseert (Gay) Pride tot niet meer dan een soort parade van clichés. En dat is ook inderdaad hoe veel mensen Pride zien. Sterker nog, tot niet al te lang geleden had ik zelf nog de opvatting: leuk hoor en goed, maar moet het nou zo overdreven?

 

“Niet al te lang geleden had ik zelf nog de opvatting: leuk hoor en goed, maar moet het nou zo overdreven?”

Ik ben daarop teruggekomen: Pride is veel meer dan alleen een gezellig feest (geen twijfel over mogelijk dat het een gezellig feest is). Het is de enige tijd van het jaar waarin onze diversiteit gevierd wordt, waarin iedereen zichzelf mag laten zien, alle eventuele taboes ten spijt. Juist vanwege die taboes uit zich dit soms in “excessen” waar mensen soms moeite mee hebben: de bekende beelden als leernichten, travestieten of (half)naakte mensen. Dat kan even lastig zijn als je dat niet gewend bent, maar misschien gaat het wel even niet over jou? Misschien gaat het nu even over de mensen die de moed tonen om zich letterlijk of figuurlijk bloot te geven. Mensen die hierover niet altijd vrij kunnen zijn in hun dagelijkse leven, niet alles durven zeggen vanwege die taboes, die bang zijn voor negatief commentaar, of in ergere gevallen zelfs geweld. Deze zichtbaarheid heeft nota bene aan de wieg gestaan van de strijd om homo-emancipatie.

“Naast die clichébeelden is Pride heel veel meer.”

Naast die paar clichébeelden is Pride heel veel meer. Er varen in de Canal Parade boten mee van allerlei organisaties die homoseksualiteit omarmen, ondanks hun heteronormatieve karakter: denk aan defensie, politie, of religieuze organisaties. Er wordt aandacht gevraagd voor maatschappelijke thema’s zoals HIV / PrEP of sekswerkers.

Redactie van Linda: “hoe leuk ook bedoeld, met dit lijstje waarin jullie Pride reduceren tot niets meer dan een paar clichés help je de emancipatie niet; je versterkt (onbewuste) stereotypen en vooroordelen waardoor dergelijke taboes in stand worden gehouden.”

Tot slot aan iedereen: vier Pride, kom langs, doe mee, stoor je aan clichés, voel je fijn of juist ongemakkelijk over naakte mensen of travestieten, prima! Maar vergeet nooit wát we vieren: onze vrijheid om te kunnen zijn wie je bent. Voor sommigen is dat misschien iets vanzelfsprekender dan voor anderen.

Joost Lubach

Joost Lubach

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Cliché Parade?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.