Jan Taminiau: mix van elegantie en exclusiviteit

De in Brabant geboren en getogen Jan Taminiau (42) is een van de grootste namen op mode-gebied die Nederland op dit moment heeft. Natuurlijk zijn Claes Iversen en Mart Visser ook iconen maar Taminiau spant de kroon. Ter gelegenheid van zijn de tentoonstelling ‘Reflections’ in het Utrechtse Centraal Museum verscheen onlangs een monumentaal boek. Volgens de topontwerper betekent couture meer dan draagbaarheid: het is de vrijheid van denken.

Tekst: Paul Hofman

Beeld

De signatuur van Taminiau onderscheidt zich van zijn collega’s. Je kunt het omschrijven als traditioneel en ambachtelijk. Een stijl die velen aanspreekt. Voor koningin Maxima ontwierp hij in de afgelopen periode verschillende spraakmakende kledingstukken. Beeld en schoonheid betekenen alles voor de dyslectische Taminiau. Daarom vind je in dit boek geen tekst maar alleen prachtige foto’s van een aantal van zijn ontwerpen die op de tentoonstelling zijn te zien. Het zijn 60 topstukken die je meenemen in zijn wereld van onderzoek, herinneringen, inspiratie, experiment en vakmanschap.

“Couture betekent meer dan draagbaarheid: het is de vrijheid van denken.”

Oud

Taminiau komt uit een familie van antiekhandelaren en volgde, voorafgaand aan de kunstacademie, een opleiding bij de Europese School van antiquairs. Toch wil hij doen waar eigenlijk zijn hart ligt. Hij ging studeren aan de Kunstacademie in Arnhem waar hij in 2001 cum laude afstudeerde. Nauwelijks twee later richt hij zijn eigen modelabel op dat alleen zijn naam draagt: jantaminiau (aan elkaar geschreven).

Postpak

Zijn naam is definitief gemaakt als hij in 2009 voor (dan nog) prinses Maxima een unieke creatie maakt. Het is het bekende postzegelpakje waarin de Nederlandse vlag is verwerkt. Daaronder draagt zij een gouden broek. Drie jaar later wordt haar man ingehuldigd in de Nieuwe Kerk in Amsterdam waar ze een bijzondere japon en cape van Taminiau’s hand draagt. Internationaal spreken zijn ontwerpen ook tot de verbeelding.  Het is duidelijk dat Taminiau niet voor de massa werkt maar gekozen heeft exclusieve kleding voor rijke vrouwen te maken. Het legt hem bepaald geen windeieren. Zo behoren onder meer Lady Gaga, Beyonce en prinses Claire van Luxemburg tot zijn klantenkring.

Stijl

Taminiau gebruikt verschillende productietechnieken en unieke originele materialen. De liefde voor esthetiek zit diep in zijn DNA. De vrouwelijke vorm, de elegantie en de draagbaarheid verliest hij daarbij geen moment uit het oog. Het was dan ook niet verwonderlijk dat hij in 2014 de belangrijkste Nederlandse modeprijs, de Grand Seigneur, in ontvangst mocht nemen. Het boek geeft een goed kijkje in de keuken van deze couturier. Meer dan een koffietafelboek: je wordt gefascineerd door de ontwerpen. Mode, Maxima en museum vormen een unieke drie-eenheid.

Tentoontelling ‘Reflections’ in het Centraal Museum Utrecht is tot 27 augustus te bezoeken.

Boek Reflections, Jan Taminiau, uitgeverij Waanders & De Kunst

Foto: Jan Taminiau: Jacob van Rozelaar

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.