Antoine van den Berg | ProfieLHBT+

Antoine van den Berg

Antoine van den Berg, 46 jaar, is eigenaar van Vrolijk Boeken & Films.

  1. Wat zijn je belangrijkste karaktereigenschappen?

Geduld is zeker een van de belangrijkste. Naast mijn werk voor Vrolijk doceer ik klassieke talen aan individuele leerlingen en daarbij merk ik dat ik veel geduld kan opbrengen, ook als iets vaak opnieuw moet worden uitgelegd. Ik ben een goede luisteraar en dat komt ook goed van pas bij het helpen van klanten in een boekhandel. Zo kom ik er precies achter waar iemands interesses liggen. Verder denk ik dat ik veel rust uitstraal en me niet snel gek laat maken. Ik ben respectvol en diplomatiek en dat kan bij dreigende conflicten fijn de-escalerend werken…

  1. Wie zijn de grootste voorbeelden in jouw leven?

Dat zijn aan de ene kant klinkende namen uit de literatuur, zoals bv. Oscar Wilde en Gerard Reve. Zij hebben, elk op zeer eigen wijze, zeer veel betekend voor de homo-emancipatie door de mooiste verhalen te schrijven. Fictie is in staat de waarheid zo veel treffender en intenser weer te geven dan non-fictie dat kan. Deze auteurs zijn mensen tegen wie ik opkijk, maar die ook te ver van me af staan om me werkelijk aan te spiegelen. Daarvoor kijk ik liever naar goede vrienden en vriendinnen, van wie ik het meest kan leren om een leven van voldoening te leiden.

  1. Hoe identificeer je jezelf in gender en seksualiteit?

Het schijnt tegenwoordig heel erg modieus te zijn om je op dit vlak niet in bepaalde vakjes te laten indelen, maar de traditionele afkorting wordt wel steeds langer: LHBTQIA….. Daar is natuurlijk niets mis mee, ik denk juist dat het goed is dat gender en seksuele identiteit wat meer fluïde zijn, maar voor mezelf geldt dat ik me simpelweg een man voel die op mannen valt. Zo’n huis-tuin-en-keuken variant dus, haha.

  1. Vind je het belangrijk om jezelfook als zodanig te profileren naar anderen toe?

Ik vind het belangrijk om mijn homo-zijn nooit weg te stoppen, want daarmee verloochen je een belangrijk stuk van jezelf. Soms kom ik nog wel eens in een situatie waarin niemand het weet, en ik me ineens afvraag of ik onder mensen ben die er wellicht moeite mee hebben. Desondanks zal ik het gewoon zeggen, maar alleen als het toevallig ter sprake komt. Zichtbaarheid blijft wel erg belangrijk voor het vergroten van de acceptatie. Maar ik word liever beoordeeld op andere eigenschappen of kwaliteiten.

  1. Wat vind je het meest aantrekkelijk in een andere persoon?

Waarschijnlijk een open deur die velen intrappen: een mooie uitstraling van iemand kan mijn hart raken. Wat dat dan precies inhoudt, daar is moeilijk de vinger op te leggen. Het kan een bepaalde blik zijn of een lieve glimlach. Ook een subliem gevoel voor humor kan ik zeer waarderen!

  1. Wat is het meest positieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Ik kan me meestal heel goed inleven in de motivatie en drijfveren van zowel mannen als vrouwen, in elk geval beter dan de gemiddelde hetero de andere sekse begrijpt. In bepaalde situaties begrijp ik mannen heel goed, dan weer vrouwen; ik heb het vage, niet goed te benoemen gevoel dat dat komt doordat ik zelf ook een mix van mannelijke en vrouwelijke eigenschappen bezit.

  1. Wat is het meest negatieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Gelukkig heel weinig, wel zo nu en dan uitgescholden op straat voor vieze homo of iets dergelijks. Verder heb ik mijn coming-out proces als moeilijk en weinig opbeurend ervaren, maar de periode daarna juist des te positiever. Zo kom je er dus sterker uit en is het toch weer mooi om er op terug te kijken.

  1. Wat zou er per morgen gedaan moeten worden om de positie van LHBT+’ers te veranderen?

De LHBT-acceptatie is de laatste 10 jaar in Nederland flink groter geworden, las ik juist vandaag in de pers. Maar er is nog zoveel schijntolerantie. Dat blijkt wel uit het feit dat slechts 11% een op straat zoenende man en vrouw aanstootgevend vindt, maar van zoenende mannen wordt maar liefst 29% onpasselijk! Hoe hypocriet kan de zogenaamde acceptatie dan toch zijn. Voorlichting op scholen en daarmee automatisch de bewustwording van de ‘normaliteit’ van LHBT’ers blijft denk ik één van de belangrijkste onderdelen van werkelijke acceptatie.

  1. Hoe zou je het liefst herinnerd willen worden?

Als iemand die oog heeft gehad voor de ander en de verbinding heeft gezocht, zowel in vriendschappen als op zakelijk vlak. Zo hoop ik dat veel mensen het waarderen dat ik Vrolijk (als webshop) weer nieuw leven heb ingeblazen.

  1. Wat is je motto?

Ik ben classicus, dus ik kies graag een motto in het Latijn: Ama et amaberis, oftewel  ‘Bemin en je zult bemind worden’.

Door: Christian Curré

www.vrolijk.nu


Marcel Proust kennen we onder andere van zijn beroemde vragenlijst, aan de hand waarvan een beeld van een persoon ontstaat in wat we vandaag de dag ‘soundbites’ zouden noemen. De Gaykrant bevraagt aan de hand van een eigen variant op de vragenreeks steeds een persoon die zich onderdeel voelt van de regenboogcommunity.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.