Ommezwaai?

Natuurlijk is de georganiseerde inzet in de LHBTIQ+ community van groot belang. Soms gaan de belangen een bepaalde richting op. Dan zijn LHBTIQ+ organisaties bezig met zichzelf in de mediakijker te spelen, te werken aan politieke ambities, of hun macht binnen de community te consolideren.
Het doel lijkt me duidelijk. We zijn op weg naar een inclusieve gelijkwaardige samenleving. En als we dat doel bereikt hebben kunnen we ‘onszelf’ weer opheffen nietwaar? Ik heb de overtuiging dat er ooit een dag komt dat het totaal onbelangrijk is wie ik ben en met wie ik samenleef. Dat drijft me.
“Gewone mensen die mij een rare ‘ver-van-hun-bed-show’ vinden”
Persoonlijk heb ik geen enkele politieke, sociale en/of BN-er ambitie. Het ‘masseren’ en ‘opvoeden’ van mensen om me heen, daar zit mijn aandacht. Gewone mensen die ik elke dag tegen kom, overal waar ik ga en sta. Heel zinvol, al die de regenboogvlaggen, regenboogzebrapadjes en de regenbooggemeentes en -provincies. Belangrijk is ook dat invulformuliertjes veranderd zijn waardoor je geen M of V meer hoeft in te vullen. Toch geloof ik oprecht dat daardoor een samenleving niet wezenlijk verandert. En dat daardoor niet de grote ommezwaai wordt bewerkstelligd.
Een samenleving verandert van binnen uit. Het is mijn overtuiging dat ik als zogenaamde LHBTIQ+ persoon dicht bij mensen moet blijven. Bij mensen die mij niet begrijpen en heel vaak niet willen begrijpen. Mensen die me benaderen en een hand geven alsof ik een enge ziekte heb. Mensen die me achter m’n rug uitlachen en spottend nakijken en dat allemaal niet omdat ze dom of asociaal zouden zijn. Gewone mensen die geen LHBTIQ+ programma’s kijken op TV en de artikelen daarover in kranten en magazines en online niet volgen. Gewone mensen die mij een rare ‘ver-van-hun-bed-show’ vinden.
“Door gewenning ontstaat in de meeste gevallen een natuurlijke omgang met elkaar”
Doordat ik dichtbij gewone mensen blijf ontstaat ‘gewenning’. Gewenning is een niet te onderschatten tool. Door gewenning ontstaat in de meeste gevallen een natuurlijke omgang met elkaar, niet overnight, maar uiteindelijk wel en dat is mijn doel, ik zie het dagelijks in mijn eigen leventje en werk. ‘Zijn wie je bent’ en ‘onderwijzen’, niet per se met publieke daden maar met alledaags gedrag, het is wat iedere LHBTIQ+ er zou kunnen doen. Je krijgt voor nu dan soms dat rare compliment te horen: “ik vind jou heel erg dapper”…
Straks in de toekomst niet meer.
Jacky van Tongeren
Jacky van Tongeren

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Ommezwaai?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.