Bingham Cup: ’s werelds grootste LHBT-rugbytoernooi 2 juni van start in Amsterdam

De negende editie van de Bingham Cup, het wereldkampioenschap voor gay en inclusieve rugbyteams, vindt zaterdag 2 tot en met maandag 11 juni 2018 plaats in Amsterdam en Amstelveen.  Bingham Cup Amsterdam 2018 is met de deelname van meer dan 64 mannen- en vrouwenteams veruit de grootste editie in de 16-jarige geschiedenis van dit LHBT-rugbytoernooi.

ARC Amsterdam Lowlanders

De deelnemende teams zijn afkomstig uit Australië, Nieuw Zeeland, de VS, Canada, Argentinië, Zuid-Afrika, 11 Europese landen waaronder Nederland. De organisatie van het toernooi en de activiteiten in daarom ook in de handen van de ARC Amsterdam Lowlanders, het enige LHBT-rugby team in Nederland

Meer dan 2.000 LHBT+-rugbyspelers en -speelsters trainen tussen 4 en 7 juni op de velden van Sportpark De Eendracht in Amsterdam en strijden tijdens bijna 200 wedstrijden tussen 8 en 10 juni 2018 om het wereldkampioenschap op de Bingham Cup toernooilocatie in Amstelveen. Vanaf 2 juni vindt tevens een activiteitenprogramma op verschillende plekken in Amsterdam plaats om de komst van de Bingham Cup naar Nederland te vieren. Het toernooi en de activiteiten zijn gratis toegankelijk voor iedereen die zich wil onderdompelen in het inclusieve karakter van de rugbysport -en cultuur.

Mark Bingham kwam om het leven tijdens de terroristische aanslagen van 11 september 2001

Rugby is my Pride

Het slogan van Bingham Cup Amsterdam 2018 is ‘Rugby is my Pride’. Hiermee wordt de trots uitgedrukt van het inclusieve karakter van de rugbysport, een sport waar iedereen welkom is. In de rugbycultuur spelen inclusiviteit, respect, sportiviteit en kameraadschap een belangrijke rol. Om de inclusiviteit en waarden van rugby verder te onderstrepen is Bingham Cup Amsterdam 2018 voor het eerst uitgebreid met een vrouwentoernooi. Met een foto-expositie die op 6 juni in de Reguliersdwarsstraat wordt geopend, wordt het ‘Rugby is my Pride’-gevoel van de Bingham Cup nog meer kracht bijgezet.

Mark Kendall Bingham Memorial Tournament

Mark Bingham
Mark Bingham

Het Mark Kendall Bingham Memorial Tournament, oftewel de Bingham Cup, is het tweejaarlijkse wereldkampioenschap voor LHBT+ en inclusieve 15’s-a-side rugbyclubs, dat plaatsvindt onder auspiciën van International Gay Rugby (IGR). IGR heeft als doelstelling de bevordering van gelijkheid, diversiteit en gezondheid via rugby. De Bingham Cup is vernoemd naar Mark Bingham, die als rugbyspeler betrokken was bij de oprichting van twee toonaangevende gay rugbyclubs in de VS: de San Francisco Fog en de New York Gotham Knights. Mark kwam om het leven tijdens de terroristische aanslagen van 11 september. 2001.

De Bingham Cup Amsterdam 2018 is de eerste editie die op het Europese vasteland plaatsvindt.

De internationale LHBT-rugbygemeenschap komt ter nagedachtenis van Mark Bingham tweejaarlijks bij elkaar tijdens een driedaagse Bingham Cup, die altijd door een gay en inclusieve rugbyclub wordt gehost. Bingham Cup Amsterdam 2018 is de eerste editie van de Bingham Cup die op het Europese vasteland plaatsvindt. De weg naar Amsterdam 2018 loopt via San Francisco 2002, London 2004, New York 2006, Dublin 2008, Minneapolis 2010, Manchester 2012, Sydney 2014 en Nashville 2016.

www.binghamcup.com

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.