Homo’s genezen doe je zo

Je kunt van je homoseksuele gevoelens afkomen! Tenminste, dat claimt de Nederlandse stichting Different. Zij bieden psychopastorale therapieën aan homoseksuele christenen. Dit moet hen leren hun gevoelens te onderdrukken. Homogenezingstherapieën bestaan al tientallen jaren in Nederland. In 2018 zijn ze nog steeds niet verdwenen.

Tekst: Stijn de Vries

Op mijn zestiende vertelde ik voor de eerste keer mijn grootste geheim. Ik val op jongens, en had de hoop om hetero te worden opgegeven. Vroeger vond ik ijshockey leuk, maar kon ik me ook prima vermaken met de Barbies van mijn zus. Als een grote verrassing kwam mijn coming-out daarom niet. Mijn vrienden en familie reageerden allemaal enorm positief. De reacties voelden niet als een warm bad – ze voelden als een warme oceaan. Ik zat in de luxe positie om anno 2015 uit de kast te komen, nu het merendeel van de maatschappij homoseksualiteit accepteert en tolereert.

Recentelijk stuitte ik echter op een opmerkelijk onderwerp. Hollywood komt met een nieuwe dramafilm, ‘Boy Erased’, over homogenezingstherapieën in Amerika. In de film wordt de zoon van een prediker gedwongen om deel te nemen aan een genezingstherapie. Geïntrigeerd als ik was, wilde ik weten of dit ook in ons land voorkomt. Na een aantal zoekopdrachten kwam ik bij een stichting die homoseksualiteit claimt te genezen. Op de site van Stichting Different zijn ervaringsverhalen van ex-homo’s te lezen. In deze verhalen wordt duidelijk dat homoseksualiteit absoluut moet afstammen van misbruik of een slechte relatie met je vader. Feiten en cijfers worden niet genoemd. Ik, als atheïst, kon de verhalen moeilijk serieus nemen. Na een belletje met de stichting werd het duidelijk dat ze mysterieus waren over de therapieën die zij verschaffen en dat ze niet willen meewerken. In 2012 kwam de stichting nog in opspraak. De genezingstherapieën werden destijds nog vergoed door de zorgverzekeraars. Dit is later afgeschaft na verschillende Kamervragen. De hulpverleners claimen dat ze dertig procent van al hun cliënten kunnen genezen. De stichting gebruikt het woord genezing overigens niet, ‘homoseksuele gevoelens leren onderdrukken’ is de benaming die ze prefereren. Niet heel veel jaren geleden bestonden homogenezingstherapieën nog volop en ze bestaan nog steeds. De vraag is of deze therapieën ooit gaan verdwijnen.

“Op de site van Different wordt duidelijk dat homoseksualiteit absoluut moet afstammen van misbruik of een slechte relatie met je vader.”

Ik zag homoseksualiteit als scheefgroei

In de jaren zestig werd homoseksualiteit door veel wetenschappers als ziekte gezien. Een psychische ziekte die verholpen kon worden met medicatie of therapie. Volgens meerdere psychologen waren homo’s neurotisch en merkten ze daarom zelf niet dat ze ziek waren. Genezing was mogelijk door in therapie te gaan. In de jaren zeventig konden homoseksuelen dit bij meerdere christelijke instanties doen. Cliënten werden gezalfd en er werden zelfs demonen uitgedreven. Alles werd gedaan om de seksualiteit te onderdrukken. Eén instantie waar dit gebeurde was de stichting Een Nieuwe Schepping. Onder leiding van Raphael Creemers werden homoseksuelen toentertijd geholpen hun seksualiteit te onderdrukken. Creemers, nu 58 jaar, was een ‘genezen homo’, trouwde met een vrouw en kreeg vier kinderen. Tegenwoordig is hij echter 25 jaar gelukkig met zijn vriend. Waarom was hij destijds overtuigd ex-homoseksueel?

“Het is alweer veertig jaar geleden dat ik dacht genezen te zijn van mijn homoseksualiteit. Ik was erg gelovig, dus daar paste geen homoseksuele levensstijl bij. Op het moment dat ik daar vanaf meende te zijn dacht ik: fijn, nu kan ik een normaal leven leiden. Ik had tevens een eigen genezingstherapie ontwikkelt op basis van Amerikaanse therapieën. Ik zag homoseksualiteit als scheefgroei. Ongetwijfeld waren er mensen die me niet geloofden toen ik overtuigd was genezen te zijn, maar christenen die ik kende geloofden het. Net als ikzelf.” Creemers dacht genezen te zijn door de therapie. Wat hield die therapie dan in? “Ik moest psychologische lessen volgen. Daarnaast was het ook een kwestie van veel bidden. Er werden zelfs demonen uitgedreven en met olie gezalfd. Al die christelijke trucjes werden uit de kast gehaald.” Even is hij stil. “Zelf ben ik uiteindelijk in 1989 opnieuw uit de kast gekomen. Toen vertelde ik dat ik niet genezen was, maar dat ik mijn gevoelens had onderdrukt. Nu ben ik al 25 jaar samen met mijn vriend.”

Creemers vertelt dat meerdere gelovigen homoseksualiteit nog altijd als ziekte zien. “Het verdwijnen van een stichting als Different lijkt me daarom nog niet iets voor in de nabije toekomst. Dat is erg jammer. Het is namelijk godsonmogelijk dat iemand kan genezen van homoseksualiteit, door welke therapie dan ook. Ik ga graag de discussie aan met wie dan ook die beweert genezen te zijn. Je houdt jezelf voor de gek. Als iemand dat moet weten, ben ik het wel.”

Homodominee

Stijn van der Woude, 26 jaar, is homoseksueel én christen. Daarnaast is hij predikant in opleiding voor de Protestantse Kerk Nederland. “Homoseksualiteit en religie staan vaak haaks op elkaar. Er is een bepaalde spanning tussen de twee kampen. Als christen en homo sta ik er precies tussenin. Zelf heb ik nooit homogenezingstherapieën overwogen. De therapie die wordt aangeboden is niet gezond, volgens mij word je er enorm geprogrammeerd. Deelnemers houden zichzelf voor de gek. Vroeg of laat komen je ware gevoelens toch weer naar boven.”

“De therapie die wordt aangeboden is niet gezond, volgens mij word je er enorm geprogrammeerd.”

“Genezingstherapieën komen veel voor in evangelische bewegingen. Deze zijn groot en groeien nog steeds. Ik denk niet dat homogenezingstherapieën helemaal gaan verdwijnen. Officiële organisaties kunnen verdwijnen, maar het probleem is dat er ook individuele predikanten zijn die claimen dat je genezen kan worden. Een recent voorbeeld is de Ghanese Emmanuel Koney die in Amsterdam actief is. Predikanten kunnen echter beroep doen op hun recht van geloofsvrijheid, dat is lastig aan te pakken. Met de opkomst van evangelische kerken en individuele predikanten die claimen dat homoseksualiteit te genezen is, denk ik dat de therapieën in de toekomst blijven bestaan.”

Inclusieve liefde

Door bepaalde groepen die tegen homoseksualiteit zijn, kunnen stichtingen als Different blijven bestaan. Omdat zij geloven in genezingsmethoden, kunnen desperate homo’s bij hen terecht voor valse beloften. Met vijf grote locaties door heel Nederland laat Different zien dat acceptatie van homoseksuelen in bepaalde groepen er niet is. Sommige homoseksuelen blijken nog altijd de hoop te houden om aan een onmogelijk verwachtingspatroon te willen voldoen.

Liefde is mooi. Of dit nou tussen man en vrouw, twee mannen of -vrouwen is, hoort niet veel uit te maken. Door dure therapieën aan te bieden, die nog nooit wetenschappelijk zijn bewezen, lijkt het alsof homoseksualiteit niet is aangeboren. Meerdere onderzoeken tonen echter aan dat dit wél het geval is. Het volledig verdwijnen van de therapieën lijkt echter niet in de nabije toekomst te kunnen gebeuren. Van der Woude, “het is hoe je het wendt of keert gewoon discriminatie” en Creemers, “je houdt jezelf voor de gek”.

Ik sluit me helemaal bij jullie aan.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

9 thoughts on “Homo’s genezen doe je zo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.