De frisdrank die niemand lust

Het is warmer dan het hoort te zijn. Mensen groeten elkaar op straat en delen ijsjes uit op werk. In Amsterdamse parken zie je meer mensen dan gras, ruik je meer zonnebrand dan bloesem.

Twee jongens fietsen door het park. De een zit achterop bij de ander. Met zijn ene hand balanceert hij een krat bier op schoot, met de ander steunt hij op de rug van zijn bestuurder. “Niet zo hard, Jona!”, schreeuwt de jongen. “Straks val ik achterover.”

Jona kijkt kort om. Hij lijkt te jong voor het bier en te oud voor de kleren die hij draagt. De jongen achterop andersom. “Maak je geen zorgen, Maarten. We zijn er bijna. Is het bier nog koud?”

“Ik hoop het!”, schreeuwt Maarten terug.

De flesjes zweten, net als Jona. Op de broek van Maarten staan de vochtige kringen van de flesjes op schoot. Hij verplaatst zijn hand van de rug naar de heupen van Maarten.

“Geen hand vasthouden, hoor. Straks worden we nog van de fiets getrapt.”

De twee slaan af. Ik rijd door.

Het gesprek maakt en breekt mijn dag. Openlijk uitkomen voor je seksualiteit. Dat het kan is bijzonder en uitzonderlijk. In Australië mag trouwen pas sinds een paar maanden. Tegelijkertijd kunnen we onze geliefden geen hand geven en worden reclames beklad. Uit angst? Uit onwetendheid?

Minderheidsgroepen passen zich aan. Zodat de massa geen last heeft. Zo wachtte ik met douchen na het sporten tot de anderen bijna klaar waren. Dan bespaarde ik mijn teamgenoten een douchebeurt met een homo, dacht ik.

Ik fiets het park uit, terug naar huis. Mijn hersenspinsels laat ik achter.

De laatste gloeiende kolen in barbecues worden gedoofd met de frisdrank die niemand lekker vond. De geur van zonnebrand heeft plaatsgemaakt voor gebraden vlees. Mag het voor altijd zomer zijn?

Pepijn schrijft ieder weekend een column voor de Gaykrant. Lees hier zijn column van vorige week.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.