Roze Filmdagen: Amsterdam voor de 21e keer in roze jasje

Roze Filmdagen

Het filmfestival Roze Filmdagen brengt dit voorjaar voor de 21e keer de beste LHBT-gerelateerde films naar onze hoofdstad. Vanaf donderdag 8 maart tot en met zondag 18 maart is het Ketelhuis het decor van niet eerder vertoonde speelfilms, korte films en documentaires van over de hele wereld. Tijdens de Roze Filmdagen worden ruim 125 films met verschillende thema’s getoond. De thema’s die dit jaar aan bod komen zijn: connected generations, icons, musicals en het focusland Finland.

Het festival opent op donderdag 8 maart met de film HELLO AGAIN. Een belangrijk onderwerp in deze wervelende musicalfilm van regisseur Tom Gustafson is seksuele diversiteit. De tien hoofdrolspelers reizen door de tijd. Tijdens deze reis wisselen zij van seksuele voorkeur. De film is een ode aan de tijdloze liefde, voor iedereen. Een toepasselijkere opening voor de hele regenboogfamilie kon het filmfestival zich niet wensen. “Met dit Amsterdamse LHBT-filmfestival vieren wij onze diversiteit met respect voor de geschiedenis” aldus Werner Borkes, festivaldirecteur.

“Met dit Amsterdamse LHBT-filmfestival vieren wij onze diversiteit met respect voor de geschiedenis”

Vechten voor de liefde

Onze iconen, de pinguïns Buddy en Pedro, staan in de spotlight van de 21e editie van het filmfestival. Buddy en Pedro zijn twee mannetjespinguïns die samen als koppel in een dierentuin in Toronto leven. Op een dag besluiten de verzorgers de twee geliefden uit elkaar te halen. Buddy en Pedro moeten paren met pinguïnvrouwtjes. Dit leidt tot groot protest van de dierentuinbezoekers. Het verhaal van Buddy en Pedro sluit goed aan bij de boodschap van Roze Filmdagen. Het filmfestival gaat ook over vechten voor de liefde. De realiteit leert ons dat dit nog steeds noodzakelijk is voor de LHBT-gemeenschap.

Greep uit het programma

Op zaterdag 17 februari wordt het gehele programma bekend gemaakt. Onderstaand alvast een greep uit de highlights van het filmfestival:

SIGNATURE MOVE (VS, Pakistan)

De meest vertoonde lesbische film van het LHBT-festivalcircuit, nu in Amsterdam! Deze multiculturele romkom gaat over Zaynab, een Pakistaans-Amerikaanse advocaat. Haar moeder wilt niets liever dan een echtgenoot voor haar dochter. Zaynab heeft echter andere ideeën. Ze ontsnapt aan de traditionele ideeën van haar moeder en stort zich in de wereld van het Mexicaanse vrouwenworstelen.

TOM OF FINLAND (FI)

Ervaar de première van de langverwachte speelfilm over het leven en werk van de Finse tekenaar Touko Valio Laaksonen. Beter bekend als tekenaar van homo-erotische tekeningen en hyperseksuele macho’s, Tom of Finland. Ook de nieuwe, gerestaureerde documentaire over Tom of Finland, Daddy and the Muscle Academy, wordt tijdens het festival getoond.

MY DAYS OF MERCY (VS)

LHBT-activiste en Oscar-genomineerde actrice Ellen Page speelt in dit romantische drama de dochter van een tot de doodstraf veroordeelde man. Tijdens haar protestacties bij de gevangenis wordt ze verliefd op een vrouw die aan de andere kant van het debat over de doodstraf staat. Kunnen de vrouwen hun intense verschillen overwinnen of zullen deze verschillen hen opbreken?

GRACE JONES: BLOODLIGHT AND BAMI (VS/Jamaica/Frankrijk)

Bloodlight and Bami; dé documentaire over het leven van Grace Jones. Model, homo-icoon en actrice: de androgyne bisschopsdochter was het allemaal. Maar bovenal staat ze bekend als de zangeres die een brug sloeg tussen disco en new wave. Met platen als ‘Nightclubbing’ en ‘Slave to the Rhythm’ slaagde zij er in de jaren tachtig al in om water en vuur te verzoenen.

SATURDAY CHURCH (VS)

In dit muzikale queerdrama worstelt de 14-jarige Ulysses met vragen over zijn genderidentiteit. Hij ontsnapt aan de harde werkelijkheid, door een wereld van fantasie te creëren vol met dans en muziek. Het leven van Ulysses krijgt een andere wending wanneer hij in aanraking komt met de levendige transgendergemeenschap. Ze nemen hem mee naar ‘Saturday Church’, een programma voor LHBT-jongeren. Hier ontdekt hij zijn passie voor de ballroomscène. Maar, hoelang kan hij zijn dubbelleven geheim houden?

Op de social mediakanalen van de Roze Filmdagen verschijnen de komende tijd teasers van de speelfilms, documentaires en korte films uit het filmprogramma. Het gehele programma wordt vanaf 17 februari bekendgemaakt via www.rozefilmdagen.nl.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.