Afscheiding

Biweekly

Op de een of andere manier zijn mensen in Nederland (en ook buiten ons landje) gewend om zichzelf op een bepaalde manier te kwalificeren. En wat nog belangrijker is, om zichzelf daarmee te begrenzen en af te bakenen.

Bijvoorbeeld, een man die homo is, valt per definitie niet op een vrouw. Klinkt logisch. Het vreemde aan deze manier van jezelf beschrijven is dat het niet alleen iets zegt over wat je wel leuk, spannend en geil vindt maar ook iets over wat je niet lust. Ik heb vooral moeite met het laatste, hetgeen je automatisch niet aantrekkelijk vindt. Ik vraag me af waarom een hetero of homo het nodig heeft zichzelf te begrenzen ten opzichte van hetgeen hij niet lust. Want als je weet wie je begeert, is het volgens mij niet zo nodig om dat af te kaderen ten opzichte van de ander.

Maar het gebeurt toch. Ik vraag me af waarom. Onzekerheid? Het verschil tussen homo-, heteroseksualiteit is wat mij betreft kleiner dan we ons zelf toegeven. In al deze seksuele en emotionele oriëntatie gaat het namelijk ook over zeggen waarvan je niet houdt: ‘ik ben hetero/homo, denk maar niet dat wij ooit iets met elkaar krijgen!’ Vervolgens schuilt de ander veilig achter de muurtjes van zijn eigen seksuele en emotionele oriëntatie.

Misschien, zo oppert een biseksuele vriend, moeten we de letter B uit het rijtje LHBT+ halen en die vervangen door de H van hetero. Waarschijnlijk zijn biseksuelen de enigen die per definitie niemand of bepaalde liefde of lust uitsluiten zoals dat wel geldt voor hetero- of homoseksualiteit. Het idee is natuurlijk belachelijk en biedt geen echte oplossing voor mijn probleem van onnodige afkadering maar de gedachte die erbij hoort staat mij aan. Het is toch vreemd dat de LHBT+ gemeenschap bestaat bij de gratie van duidelijke grenzen ten opzichte het andere geslacht terwijl hetgeen de LHBT+ gemeenschap juist wil, is inclusief te zijn?

Joshua Zandberg is voorzitter van het Landelijke Netwerk Biseksualiteit en elke week schrijft hij een column over zijn leven als bi-man.

Joshua Zandberg
Joshua Zandberg

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.