Sammy Davis Jr. had beter verdiend

(Musical)acteurs Stanley Burleson en Freek Bartels kruipen in de musical ‘From Sammy Davis with Love’ afwisselend in de huid van topentertainer Sammy Davis Jr. (1925-1990). In het licht van het leven van de populairste zwarte Amerikaanse topentertainer vertellen de twee afwisselend hun eigen ervaringen met discriminatie en racisme.

Tekst: Paul Hofman

Beiden zijn kinderen uit een gemengd huwelijk. Burleson heeft een Creoolse vader en Bartels een Molukse moeder en hebben in hun jeugd ook met discriminatie te maken gehad. Het is voor een regisseur een uitdaging om zo’n indrukwekkend levensverhaal als dat van Davis Jr als uitgangspunt te nemen en dan te vermengen met dat van deze twee acteurs. Aardig bedacht maar in de uitvoering niet overtuigend.

Ondanks het feit dat hij samen met Frank Sinatra en Dean Martin samenwerkte had Davis Jr.  zijn leven lang dagelijks te maken met racisme. Het slaat ook niet helemaal aan gelet op de reacties van het publiek bij de door De Gaykrant bijgewoonde voorstelling. Degene die de zwarte bolhoed van Davis draagt, speelt op dat moment Sammy Jr. Het komt echter nogal gekunsteld over.

Het levensverhaal van Sammy Jr raakt je echter diep. Als driejarig zwart jongetje ging hij met zijn vader en oom optreden in het het toen nog gesegregeerde Amerika. Alles draaide om zingen en dansen. Op zijn weg kwam hij veel ontberingen tegen. Ondanks die tegenslagen bleef jij stug vast houden aan zijn droom: beroemd worden. En dat werd hij zonder meer. Het podium was een plaats waar hij de dagelijkse problemen achter zich kon laten.

“Bartels is een tapdanser bij uitstek”

Zijn leven stond echter niet alleen in het teken van roem en succes maar ook van eenzaamheid en isolement. De raciale spanningen in de jaren zestig beïnvloeden zijn carrière in grote mate. Een ontroerend verhaal om in een musical te vertalen. En toch overtuigt de musical, ondanks de goede bedoelingen, bij lange na niet. Bartels en Burleson doen hun uiterste best maar het blijft behelpen. Het was zo mooi geweest als het levensverhaal van Davis Jr. diepgaander was belicht. Want daar lenen zijn hoogte- en dieptepunten zich uitstekend voor.

De gedrevenheid van beide acteurs en de beheersing van die perfecte tapdanstechniek door Bartels zijn goed maar niet toereikend om de -oppervlakkige- musical op een hoog plan te tillen. Hun energie, stem en spel maken nog iets goed.

De voorstelling is tot 23 februari 2018 in diverse plaatsen in het land te zien: www.fromsammywithlove.nl

 

 

 

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.