Thema Pride Amsterdam bekend: ‘Heroes’

Directeur Lucien Spee van Amsterdam Gay Pride kijkt tevreden terug op een prachtige Pride. Hij kan niet wachten tot het 2018 wordt. Want het volgend jaar staat de jaarlijks terugkerende Pride in het teken van ‘Heroes’. “Het gaat om mensen die het voortouw nemen, ergens voor staan en dit ook in het openbaar uitdragen.”

Tekst: Paul Hofman

Dat hoeven niet alleen mensen te zijn uit de doelgroep, benadrukt Spee. Het gaat juist om mensen die zich op allerlei manieren inzetten voor mensenrechten in het algemeen en/of de LHBTI-gemeenschap in het bijzonder. Bijzonder is dat de Pride-organisatie zelf niet bepaalt wie deze helden zijn en die status verdienen. Het is juist aan de community om dit te bepalen. “Iedereen is vrij om zelf een held aan te wijzen.”

Sport
Komend jaar is het twintig jaar geleden dat de legendarische Gay Games in Amsterdam werden gehouden onder het motto ‘Friendship through Culture and Sports’. Daarom wordt hier tijdens de Pride de focus op gelegd. Tijd dus voor een balans en de vraag te stellen hoe het met de emancipatie in het algemeen staat en de LHBTI’ers in de sport in het bijzonder. In 2018 worden die Spelen in Parijs gehouden. Het evenement is met ruim 12.000 deelnemers en 35 takken van sort zelfs groter dan de Olympische Spelen.

“Iedereen is vrij om zelf een held aan te wijzen.”

Steun
De Pride neemt overigens een nieuw initiatief met de invoering van een zogenaamde ‘Support Card’ die gelanceerd wordt onder het spraakmakende motto ‘Growing a better world together’. Zo stelt de Rabobank dit jaar haar plek in de botenparade ter beschikking om daarmee haar maatschappelijke betrokkenheid op een andere manier tonen. De plek van de bank wordt ter beschikking gesteld aan een vereniging of stichting die zich inzet voor een betere leefwereld voor LHBTI’s en die zonder een belangrijke financiële partner niet zouden kunnen deelnemen aan de botenparade.

Lucien Spee, directeur Stichting Amsterdam Gay Pride

Regenboog
Spee: “De Rabobank neemt de kosten van inschrijving voor haar rekening en gezamenlijk ondersteunen we de ‘support card-deelnemer’ ook nog eens met een bedrag van € 7500,-. Daarnaast wordt ook een coach ter beschikking gesteld die ondersteuning biedt.” De toewijzing van de Support Card 2018 gebeurt in overleg met het LHBTI-medewerkersnetwerk van de Rabobank, Rainbow. Op www.pride.amsterdam staat beschreven aan welke voorwaarden moeten worden voldaan om hiervoor in aanmerking te komen.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Thema Pride Amsterdam bekend: ‘Heroes’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.