Drie zoenen

Biweekly

Sommige dingen in het leven zijn mij niet helemaal duidelijk. Dan is het handig om iemand te hebben die je tekst en uitleg geeft. Voor de vraag die ik nu heb, kies ik deze column als middel. 

Ik heb al eens eerder opgemerkt dat de omgeving waarin ik leef grotendeels uit heteroseksuele mensen met dat soort gewoonten bestaat. Nu ken ik ook een heel aantal biseksuele en homoseksuele mensen en wanneer ik hen zie krijg ik van enkele van hen drie kussen op mijn wang. Ook van de mannen. Zeer hartelijk. Ik vind het meer dan prima. Voor mij opvallend omdat ik in mijn vriendengroep nooit drie kussen op mijn wang krijg. Van de mannen dan. Alleen een hand of een knuffel.

Toen het me begon op te vallen dacht ik: is dit een gay ding? Die vraag kon ik al snel bevestigend beantwoorden. Maar wat ik er niet zo goed van begrijp is dit: op welk moment geef je een homo- of biman nu drie zoenen als begroeting of als afscheid? Ik weet heus dat het niet de bedoeling is als je elkaar voor het eerst ziet. Maar soms waardeer ik bepaald contact veel zakelijker en krijg ik ineens drie zoenen. Leuk maar onverwachts. Ik heb ook een aantal keer een flater geslagen doordat ik dacht: deze man, tijd voor drie zoenen! Maar nee. Categorie awkward momenten.

Dat vrouwen elkaar zoenen en aan elkaar zitten, is maatschappelijk gezien geaccepteerd; dat geldt niet voor mannen. Ik wil daarom iedere mannelijke lezer, homo, hetero, biseksueel of wat het volgende willen vragen: geef iedere man voor wie je ook maar een beetje genegenheid ervaart drie zoenen als begroeting of afscheid. Misschien kunnen we daarmee het stigma dat op mannen intimiteit rust een stukje wegnemen. En bovendien is het goed om je mannelijke vrienden met fysieke nabijheid een gelukkig nieuwjaar toe te wensen.

Joshua Zandberg is voorzitter van het Landelijke Netwerk Biseksualiteit en elke week schrijft hij een column over zijn leven als bi-man.

Joshua Zandberg
Joshua Zandberg

 

 

 

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Drie zoenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.