Marvin de Vos | ProfieLHBT+

Marvin de Vos

Ditmaal is het woord aan Marvin de Vos (30 jaar), onder andere werkzaam als coördinator educatie voor het Utrechtse Midzomergrachtfestival.

Marcel Proust kennen we onder andere van zijn beroemde vragenlijst, aan de hand waarvan een beeld van een persoon ontstaat in wat we vandaag de dag ‘soundbites’ zouden noemen. De Gaykrant bevraagt aan de hand van een eigen variant op de vragenreeks steeds een persoon die zich onderdeel voelt van de regenboogcommunity.

1. Wat zijn je belangrijkste karaktereigenschappen?

Ik denk dat alle karaktereigenschappen even belangrijk zijn, want juist het totaalpakket daarvan maken de persoon die je bent. Ik zie mezelf als een realistisch idealist. Ik ben leergierig en geloof graag dat ik een loyale vriend ben. Daarnaast ben ik ietwat chaotisch en kan ik soms wat moeite hebben met grenzen stellen. Verder ben ik best sociaal en durf ik van mezelf te zeggen dat ik een harde werker ben.

2. Wie zijn de grootste voorbeelden in jouw leven?

Zo, dat zijn er nogal wat! Er zijn veel mensen die mij hebben geïnspireerd zoals Nelson Mandela, dr. Martin Luther King Jr. en Gandhi. Maar als ik één persoon zou moeten kiezen die ik ook daadwerkelijk ken, is het mijn oma. Ik heb het vroeger niet makkelijk gehad en de persoon die ik nu ben, ben ik geworden door haar. Daar zal ik haar altijd dankbaar voor blijven.

3. Hoe identificeer je jezelf in gender en seksualiteit?

Ik identificeer mijzelf als een cisgender homoseksuele man.

4. Vind je het belangrijk om jezelf ook als zodanig te profileren naar anderen toe?

Nee, ik vind het belangrijk om mijzelf te profileren naar anderen toe als Marvin. Ik zie mijzelf nu als cisgender en homoseksueel, maar theoretisch gezien zou dat altijd nog kunnen veranderen. Ik wil niet het gevoel hebben dat ik aan een bepaalde rol moet voldoen. Ik ben gewoon mezelf and that’s it.

5. Wat vind je het meest aantrekkelijk in een andere persoon?

Goede vraag! Ik ga wel echt een cliché-antwoord geven: uitstraling. Het meest aantrekkelijke aan een persoon vind ik echt wanneer deze uitstraalt dat die gewoon goed is met zichzelf. Je ziet dan zelfverzekerdheid die voortkomt uit oprechte zelfacceptatie en daar word ik heel blij van.

6. Wat is het meest positieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Dat heeft vooral te maken met de persoonlijke ontwikkeling die ik heb doorgemaakt. Vroeger had ik een hele negatieve associatie met homo-zijn. Ik werd hier al mee gepest, voordat ik wist wat homo’s waren. Toen kwam ik erachter dat ik inderdaad op mannen viel. Ik ben op een punt gekomen waarin ik mij realiseerde dat er niets mis is met de persoon die ik ben. Ik heb van mezelf leren houden, terwijl heel veel mensen zeiden dat er iets mis was met me. Bedankt, haters!

7. Wat is het meest negatieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Ik vind het oprecht moeilijk om te kiezen. Om al vanaf de basisschool gepest te worden met je geaardheid is geen pretje, maar dat zijn familieleden die tegen je zeggen dat ze je liever als hetero hadden gezien ook niet. Mensen die misbruik hebben gemaakt van mijn onzekerheid zal ik ook niet snel vergeten. Dan hebben we natuurlijk ook nog de mensen die je fysiek en verbaal proberen aan te vallen op grond van je geaardheid. Nee, ik kan niet kiezen.

8. Wat zou er per morgen gedaan moeten worden om de positie van LHBT+’ers te veranderen?

Per morgen zou er van mij op iedere basis- en middelbare school seksuele voorlichting gegeven mogen worden die verder gaat dan het biologische aspect. Voorlichting waarin genderidentiteit en seksualiteit in het pakket is opgenomen. Daarnaast zou er tijdens geschiedenis of maatschappijleer meer aandacht besteed moeten worden aan de strijd die er voor en door onze gemeenschap is geleverd. De positie van LHBT+’ers zou zóveel beter zijn als we de onwetendheid die er nu heerst de kop konden indrukken. Ik geloof oprecht dat educatie het begin is van deze verandering. 

9. Hoe zou je het liefst herinnerd willen worden?

Ik zou het liefst herinnerd willen worden als een persoon die voor anderen heeft klaargestaan. Iemand die een positief verschil heeft kunnen maken in het leven van de mensen om hem heen. Verder hoop ik dat mensen zich mij herinneren als iemand met wie, hoewel hij soms wat moeilijk in de omgang is, best wel goed gelachen kon worden.

10. Wat is je motto?

Amicitia fortior. Dit betekent: sterker door vriendschap. Mijn vrienden zijn de familie die ik zelf heb kunnen kiezen. Veel van mijn kracht put ik uit hen. Ik geloof oprecht dat ik een beter en sterker persoon ben door de liefde die ik van ze krijg.

Midzomergrachtfestival.nl 

Door: Christian Curré
Foto: Malin Norrman

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.