Frits Huffnagel: “Volstrekte acceptatie homoseksualiteit zal ik niet meer meemaken”

Dat we in een maatschappij leven waar heteroseksualiteit de maatstaf is, is volgens Frits Huffnagel (49) geen groot probleem. De LHBTI-gemeenschap is nu eenmaal een minderheid. Zolang we maar accepteren dat die minderheid er is en we over genoeg begrip en kennis beschikken. ‘’Gaykrant kan hier een geschikte rol in spelen.’’

Door: Max de Valck 

Het begrip tolerantie komt vaak voor als Frits het heeft over homoseksualiteit in onze huidige samenleving, maar van volledige acceptatie is nog zeker geen sprake. ‘’We zijn een tolerant land en Amsterdam is een tolerante stad. Dat is een stap in de goede richting. Maar het heeft daarentegen ook een negatieve lading: je mag er wel zijn, maar ik moet er niet te veel last van hebben. Daar ben ik niet zo van. Ik hoef namelijk niet getolereerd te worden. Immers, ik ben er al. Wij zijn er al.’’ De echte stap is volgens Huffnagel dat het gaat om acceptatie, wat niet bij wet kan worden geregeld, dat moet in de samenleving zitten. ‘’Zolang wij het nog steeds hebben over het uit de kast komen zijn we er niet. We bevinden ons nu in een soort tolerante tussenfase richting acceptatie.’’

‘’Acceptatie wordt over het geheel gezien wel steeds beter. Ik denk dat er steeds meer ouders zijn die rekening houden dat de seksuele geaardheid van hun kind niet automatisch hetero is. Tegelijkertijd zien we bepaalde delen van de samenleving, veelal met geloof te maken, die nog er steeds hele grote moeite mee hebben. Je ziet natuurlijk ook dat sommigen binnen die kringen daar invulling aan geven door homo’s het liefst een klap op hun bek te geven. Geloof kan in die zin van negatieve invloed zijn op die acceptatie.’’, aldus Huffnagel. Uiteraard kijkt niet iedereen binnen gelovige kringen met een kritische blik naar homoseksualiteit en zijn er juist vele niet-gelovigen die het, vaak vanwege weinig kennis en besef, niet accepteren. ‘’De mens vreest het meest onder het lijden dat hij vreest. Dus onbekend maakt onbemind.’’

Frits Huffnagel, voorzitter stichting Amsterdam Gay Pride

Gay capital

We kunnen wel stellen dat Amsterdam door velen niet meer wordt gezien als dé gay capital van de wereld. Maar Frits gelooft stellig dat we dit ook niet meer moeten willen. ‘’Wij liepen hier toen in voorop, omdat de rest van de wereld zo achterliep, maar dat is nu ook niet meer zo. Berlijn is ook een gay capital, net als Barcelona en San Francisco. Ik heb liever dat elke stad in de wereld gay friendly wordt, dan het streven dat Amsterdam weer dé nummer 1 is.’’ Ook de door de LHBTI-gemeenschap befaamde Reguliersdwarsstraat is niet meer zoals het is geweest. De felroze kleur dat de straat had is vervaagd. Dit komt volgens Frits mede door de komst van het internet. ‘’Ik kom uit de tijd dat we naar een homokroeg gingen om mensen te ontmoeten, nu hebben we programma’s als Tinder en Grindr. Het heeft grote voordelen, want het maakt het vinden van gelijken een stuk makkelijker. Veel jongeren staan liever in een club te dansen met hun vrienden, dan dat ze naar een gaybar gaan. Dit maakt het voor een homokroeg minder gezellig als er geen nieuwe aanwas is. Toch zal er altijd wel behoefte aan blijven, dus helemaal verdwijnen gaat denk ik nooit gebeuren.’’

Sinds 2014 is Frits voorzitter van Stichting Amsterdam Gay Pride, waar hij zich inzet om de acceptatie te behalen. Elke centimeter dichterbij is winst. ‘’Ik denk niet dat ik bij leven ga meemaken, dat homoseksualiteit volstrekt geaccepteerd is. Maar als ik op een begeven moment tussen zes planken lig, hoop ik wel dat ze zeggen: hij heeft zijn bijdrage eraan geleverd.’’ Niet alleen als voorzitter van de Pride, ook als wethouder zette hij zich altijd in voor de roze agenda. Elk jaar tijdens de Pride wordt de discussie weer aangewakkerd in hoeverre het evenement nodig is. ‘’Veel mensen zijn van mening dat als je wilt dat homoseksualiteit geaccepteerd wordt, je geen aparte evenementen moet organiseren. Dat is een denkfout. Binnen de massa moet je laten zien dat je er bent. Een op de zes mensen is homoseksueel, dat is een minderheid. Als je als minderheid op wilt gaan in de massa, dan ben je er dus niet meer. Altijd heb je wel mensen die zeggen: waarom moeten die homo’s altijd zo opvallen? Volgens mij valt dat allemaal wel mee, maar ze lopen niet mee met de meerderheid.’’

Minderheid

‘’Gaykrant kan nu vooral antwoorden geven aan jongeren die vragen hebben en in verwarring zijn.’’, aldus Frits. ‘’De maatstaf is natuurlijk altijd hetero, dat is helemaal niet erg, want dat is ook de overgrote meerderheid. Het zou dan ook een beetje raar zijn, als dat niet zo is. Maar dan is het juist zaak, als je tot de minderheid behoort, dat je met je vragen ergens terecht kan. Dat je rolmodellen hebt en je geassocieerd voelt.’’

Als het gaat om wetgeving, heeft de overheid volgens Frits niet meer zo’n grote rol in het streven naar het einddoel. Waar ze wel degelijk een rol in kunnen spelen is daar waar er sprake is van discriminatie en geweld. Volgens Frits moet er zware bestraffing plaatsvinden bij geweld op basis van seksuele discriminatie. ‘’Daar zijn we al een eind mee. Kijk naar het feit dat we Roze in Blauw hebben als het gaat om politie. Er staat iemand voor je klaar als je geweld is overkomen en je vol zit met emoties, omdat je bent aangevallen omdat je bent wie je bent en voelt wat je voelt. Dat vind ik een groot goed.’’ Qua onderwijs kan er daarentegen nog een stuk meer gebeuren. Daarom schreef Huffnagel onlangs in het verkiezingsprogramma voor de VVD in Den Haag dat LHBTI een vast onderwerp moet worden op scholen. ‘’Er is meer dan alleen maar Jip & Janneke. Juist daar waar kinderen opgroeien in een gezin met een cultuur waar homoseksualiteit niet bespreekbaar is en wordt verworpen. Juist dan is het van belang dat het op school wordt uitgelegd. Maak mensen er zo jong mogelijk mee bekend.’’

 

 

 

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

2 thoughts on “Frits Huffnagel: “Volstrekte acceptatie homoseksualiteit zal ik niet meer meemaken”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.