S10: ‘In Zweden laten mensen je heel erg in je waarde, ofzo’

S10 - Laat me los

De grootste hit van S10, De diepte, haar Songfestivallied, stond qua sound mijlenver af van de twee albums die ze eerder maakte. En toch bleef ze heel dicht bij zichzelf. Zoals altijd. Op 8 juli komt haar nieuwe single uit: Laat me los. Samen met BLØF. Weer had niemand dit zien aankomen, weer is het geweldig en weer is het helemaal S10.

Interview: Ranjith Postma
Beeld : Marie Wynants

Wat stond het haar goed, daar op dat immense podium in Turijn; opkomen met de regenboogvlag. S10 – Stien den Hollander – onze vertegenwoordigster op het Eurovisie Songfestival, deed het geweldig. Dat krijg je als je lekker in je vel zit.

Haar nieuwe single is niet geproduceerd door Sim Fane (oftewel Sam Lawalata, haar beste vriend met wie ze bijna al haar muziek gemaakt heeft en die live met haar meespeelt op het podium) of Arno Krabman (met wie ze In de diepte schreef en die ook verantwoordelijk is voor hits met Suzan & Freek, Maan en Snelle).

S10 - Laat me los

Voor Laat me los werkte S10 samen met de Zweedse producer August.

‘Ik hou heel erg van Stockholm,’ zegt S10. ‘Een heerlijk overzichtelijke stad. Daar kan ik lekker ronddwalen. Ik voel me er thuis. Mensen laten je in Zweden heel erg in je waarde ofzo, op straat voel ik me niet zo bekeken.

In Nederland heb ik een fijn leven met vrienden om me heen die vragen of ik ff kom chillen en een biertje doen. Maar af en toe heb ik behoefte om me even terug te trekken. Als ik in mijn eentje in Stockholm ben, ben ik op mezelf aangewezen. Het is een moment waarin ik mijn hoofd kan leegmaken en echt nadenken. Dat nu en dan doen is goed voor mij, dan durf ik dieper te graven, wat je terug hoort in mijn muziek.

Vorig jaar mei heb ik samen met Sam twee weken een roadtrip door Zweden gemaakt. Onderweg hebben we studio’s bezocht om nieuwe dingen te proberen op muzikaal gebied.

In Zweden hangt overal die iconische music legacy, ofzo. Ze hebben daar echt verstand van muziek maken. Dat vind ik heel leuk. Ik voel daar meer rust en focus in de muziek. Ik weet niet, het lijkt alsof het zo uit de kraan komt.

Tijdens die roadtrip heb ik August ontmoet. Een producer waar ik heel erg een klik mee had. Twee keer ben ik in mijn eentje een week teruggegaan om met hem de studio in te duiken.

Muziek maken is geen sprint voor mij. Meestal pen ik de zinnen neer die op me afkomen. Als we later samen in de studio zitten komt de melodie heel organisch naar me toe. Daar komt het tot leven. Ik heb met August best wel een dynamiek waarin ik me veel bemoei met de productie.

Afgelopen januari ben ik er nog een keer geweest. Toen is Laat me los eruit gerold.

S10 - Laat me los

Ik weet niet, maar ik hoorde er BLØF in terug. Met Peter, (Peter Slager: bassist, tekstschrijver en componist, RP) heb ik goed contact. Ik mag hem heel graag. En ik ben fan van Paskal, met zijn prachtige stem. Wat zou het mooi zijn, dacht ik opeens, als Paskal dit met mij zou zingen. Toen heb ik ze gebeld en gevraagd of ze mee wilden doen.

Zij zijn de productie van August en mij gaan aanvullen hoe zij dat vet vinden. Hun gedeeltes hebben zij ingespeeld en Paskal heeft zijn deel ingezongen.

Het is een mix met gitaar, country en viool met invloeden van drums. En aan het einde de drop van een elektronisch hoogtepunt. Weer helemaal iets nieuws.

De song gaat over iemand missen of los proberen te laten, over hoe diegene bij je blijft zolang je aan hem of haar denkt. Ik wil niemand een bepaalde direction op sturen. De tekst vul ik op mijn eigen manier in en ik hoop dat als mensen ernaar luisteren zij dat op hun manier doen.’

———-

Laat me los komt 8 juli uit. Het is de eerste single van het nieuwe album waarvoor S10 samen met August het geraamte al heeft opgezet. Zelf speelt S10 gitaar op het album.

Haar albums groeien met haar mee. Nu ze gelukkig is, is dt voelbaar in haar muziek, verwacht ze.

Volgende week gaat ze samen met Sam een week ergens in een huisje zitten om daar verder aan haar muziek te werken. Ze hoopt binnen een maand het album af te ronden, want op 25 november staat ze in AFAS LIVE waar ze haar nieuwe muziek speelt. Voor dat moment komt het nieuwe album uit.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.