Amsterdams mannenkoor Manoeuvre bestaat 30 jaar

Gay Men’s Chorus Manoeuvre bestaat 30 jaar, bruist nog steeds van energie en is nog steeds relevant. Zij zijn het oudste en bekendste gay mannenkoor van Amsterdam met als doel het publiek te vermaken en te ontroeren door met plezier en op kwalitatief niveau te zingen. Manoeuvre maakt blij, melancholiek of laat je gewoon lekker meezingen.

Tekst en foto: Manoeuvre

Om het jubileumjaar luister bij te zetten en iedereen na corona weer “uit de kast kan”, start Manoeuvre een speciale reeks optredens, te beginnen met een Tour d’Amsterdam op zaterdag 9 april aanstaande. Dertig jaar lang heeft Amsterdam het koor liefdevol omarmd, en daarom wil Manoeuvre graag iets terug doen. Ze gaan die dag de stad en het publiek trakteren op vier gratis optredens op vier speciale plekken:

▪ 13:30 Vondelpark / Vondelpark paviljoen
▪ 14:30 Museumplein / Stedelijk museum
▪ 15:30 Het Spui
▪ 16:30 Spuistraat 109 / Prik Amsterdam

Out-Loud-Proud

De mannen van Manoeuvre zijn zich de afgelopen jaren steeds bewuster geworden van het belang om zichtbaar te zijn als gay-koor. Waar er in de beginjaren nog voorzichtig van een ‘mannenkoor’ werd gesproken, heeft Manoeuvre zich steeds meer ontwikkeld als een expliciet Gay Men’s Chorus. Zij zijn te zien en te horen tijdens bijvoorbeeld de Pride Walk en concerten tijdens de Pride en we doen mee aan (internationale) LGBTIQ+ korenfestivals.

Manoeuvre-voorzitter Rob Bergmans: “Als gay openlijk jezelf kunnen zijn, lijkt vandaag de dag een vanzelfsprekendheid, maar lang niet in alle gevallen en in alle landen. We zijn er daarom nog steeds erg trots op om onze diversiteit overal te laten zien en luid te laten klinken. Neem nou onze Roze Loper-concerten ter ondersteuning van de oudere gay in verzorgingshuizen en ons optreden op vier mei bij het Homomonument. Out, loud and proud!”

Een aantal nieuwe leden en leden van het eerste uur is gevraagd waarom Manoeuvre voor hen belangrijk is:

Allard: “Manoeuvre staat voor lef, passie en stoerheid. En ook eerlijkheid en jezelf kunnen zijn. En dat willen we graag delen met ons publiek. Manoeuvre gaat er ook om welke beweging je maakt in het leven. Kom naar buiten en leef je leven.”

René: “En dat was voor mij juist een reden om lid te worden.”

Hoe is de ontwikkeling van het Gay Men’s Chorus verlopen?

Allard: “In de begintijd -30 jaar geleden- waren er mannen die nog in de kast zaten. Ca. 12 jaar geleden is de transitie begonnen. We waren een mannenkoor. En wilden meer een gay-koor worden. Dat leverde aanvankelijk wel wat discussie op. Maar nu is dat binnen ons koor totaal geen issue meer. Iedereen is naar buiten gekomen met zijn identiteit. Het is nu eigenlijk vanzelfsprekend geworden.”

Teko: “Je versterkt elkaar hierin door gezamenlijk en vol trots naar buiten te treden.”

Is de transitie afgelopen en is Manoeuvre voldoende divers?

Martin: “Het is nu wel duidelijk wie we zijn. We zijn daar open over. Maar de diversiteit kan nooit divers genoeg zijn.”

Mike: “We hebben nog wel wat stappen te zetten op het gebied van afkomst en het genderspectrum man. Diversiteit zit niet alleen aan de buitenkant. Iedereen is welkom.”

Out loud and proud?

René: “Bij Manoeuvre mag je zijn wie je bent. En kan je trots naar buiten treden. Belangrijk dat je juist gaat staan voor je eigen identiteit.”

Arie: “Je kan en mag zingen wat je wil. Je stem laten horen in alle vrijheid. En dat staat op veel plekken in de wereld onder druk. Des te belangrijker om je laten zien en horen. En dat is een continu proces wat aandacht blijft verdienen. Van ‘coming-out’ naar ‘staying-out’.”

Meer informatie

Manoeuvre Gay men’s chorus Amsterdam is het oudste en bekendste gay mannenkoor van Amsterdam. Klik hier voor de website van het koor.

Op de website staat ook een up-to-date agenda van de jubileumactiviteiten. In april, mei en juni vinden op verschillende lokaties optredens plaats. Slotstuk van het seizoen is het concert Symphonica in Roze op 19 juni 2022, met medewerking van een groep professionele muzikanten.

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.