Boekpresentatie biografie Jos Brink in de nok van Carré

Jos Brink was afgelopen donderdag weer even terug in Carré. Postuum dan, want er werd een biografie over hem ten doop gehouden en het eerste exemplaar werd uitgereikt aan de weduwnaar van Jos, Frank Sanders.

Tekst en foto’s: Mari Kant

De nog drie levende broers van Jos met hun kinderen, oud collega’s waaronder Lucy de Lange, Guuske Kotte, Henk Bokkinga, Arie Cupé, Bas Groenenberg, zijn zoon Paul van Ewijk, manager Peter Paul Tobi met echtgenoot, Jos’ bewonderaar en collega Albert Verlinde en overige vrienden waren donderdagmiddag 30 september naar Carré gekomen, waar in de nok van het gebouw de uitreiking plaatsvond.

Na de opening, die meer op de biograaf Tom van den Oetelaar gericht was, kreeg Frank het eerste exemplaar aangeboden.

Frank vertelde, 14 jaar na de dood van Jos en na bijna 35 jaar met Jos gewerkt en geleefd te hebben, dat het boek hem veel deed: om zoveel herinneringen terug te lezen. Ervaringen die hij soms vergeten was, of weggestopt had. Het is natuurlijk niet niets,  dat hij, naast het samenleven met Jos, ook zijn eigen leven voorbij ziet komen in dit boek.

Maar Frank vond het vooral dat van den Oetelaar het boek zo dicht bij Jos geschreven had, dat hij zich goed ingelezen had, dat hij heel diep op het leven van Jos ingegaan is, dat er ook dingen in het boek gekomen zijn die heel openhartig zijn. Kortom, een boek dat past bij Jos.

Frank Sanders en Tom van den Oetelaar

Want ga er maar aan staan: een boek over Jos Brink schrijven. Jos Brink, een man die zo ontzettend veel gedaan heeft in zijn korte leven. Vijfenzestig jaar mocht hij maar worden, maar Jos heeft het dubbele geleefd en gewerkt.

Hij was DJ bij nachtclub Romantica in Den Haag, was presentator en kondigde in 1964 het optreden van The Rolling Stones aan en het Kurhaus werd er bijna door afgebroken.

Hij schreef eigen cabaretprogramma’s, werkte bij de hoorspelkern, maakte plaatjes waaronder in 1967 het bijna fluisterende lied Pas goed op jezelf, kwam in 1976 bij Tekstpierement waar hij Frits Lambrechts heeft vervangen en waar hij samen met Frank de teksten voor de programma’s ging schrijven.

In 1979 werd de eerste van een reeks musicals op de planken gebracht, Maskerade, die een hit werd. Niet alleen doordat het goed geschreven was, maar Jos kon heel goed schmieren en de toeschouwers pikten dat van hem.

Ondertussen was Jos veel te zien op de televisie: Babbelonië, Wedden Dat, Puzzeluur, Jos op 1, en zo nog wel tientallen showprogramma’s en tussendoor (ja, de man was een duizendpoot) schreef hij nog 47 boeken, had enkele columns, schreef regelmatig voor de Gay Krant en beantwoordde ook nog al zijn fanmail. Later in zijn leven begon Jos als predikant in kerk De Duif in Amsterdam en werd hij stervensbegeleider.

Van al deze werkzaamheden had Jos dozen met plakboeken, fotoalbums, programma’s, knipsels, foto’s, teksten en affiches in zijn kelder staan en voor van den Oetelaar was het ‘als Flipje in Bosbessenland’ (om zo maar een term van Jos te gebruiken) om hier een keuze uit te mogen maken voor zijn boek.

Het 256 pagina’s tellende boek geïllustreerd met mooie foto’s ligt vanaf donderdag in de winkels.

Klik hier om het boek te reserveren en/of te bestellen

*

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.