Voorzitter Het Blauwe Fonds Dennis Boutkan: “Emancipatie geen vanzelfsprekendheid”

In de Amsterdamse LHBT+ community is Dennis Boutkan (53) geen onbekende. Zes jaar lang (2006-2012) was hij voorzitter van COC Amsterdam en nog steeds is hij actief in tal van vrijwilligersfuncties. Ook was Dennis voorzitter van de Roze Filmdagen. Nu is hij PvdA-gemeenteraadslid, heeft als arbeidspsycholoog een eigen bedrijf en is voorzitter van Het Blauwe Fonds. De Gaykrant spreekt (telefonisch) met hem over dit bijzondere fonds.

Tekst: Paul Hofman
Foto: Henri Blommers

Ook tijdens de coronacrisis werkt Dennis zich een slag in de rondte. Dit doet hij vanuit kantoor waarbij hij van de ene video-conference call in de andere gaat. “Ik maak me grote zorgen over de gevolgen van deze crisis voor de maatschappij.” Voor de Gaykrant maakt hij alle tijd.

Het Blauwe Fonds

Het Blauwe Fonds wordt in 2007 opgericht door oud-politicus en gay activist van het eerste uur Coos Huijsen en een aantal bevlogen anderen. Via een vriend ontmoet Dennis hem. Tussen de twee mannen klikt het. Een tijdje na hun kennismaking krijgt hij een telefoontje van Coos. Of hij Het Blauwe Fonds wil adviseren bij aanvragen? Dennis hoeft niet lang na te denken om bevestigend te antwoorden.

Dennis Boutkan – Foto: Henri Blommers

Het adviseurschap is hem op het lijf geschreven

Founding fathers

Het bevalt van beide kanten. Het adviseurschap is hem op het lijf geschreven. Niet verwonderlijk dat Coos Dennis vraagt toe te treden tot het bestuur. De mannen van het eerste uur, Coos Huijsen, Tom Mikkers en Ernst Nijkerk willen het stokje overdragen. Zonder aarzeling gaat Dennis op dit verzoek in. “Zo is het balletje gaan rollen.” Met veel plezier vervult Dennis momenteel de rol van voorzitter van het bestuur.

Wat doet het Blauwe Fonds eigenlijk?

“Wij zijn een klein fonds dat geld investeert in projecten die de LHBT+ emancipatie verbeteren. Lokaal en met impact. Het is een particulier fonds en dat maakt ons best wel bijzonder. Zo zijn we geen onderdeel van een instelling maar volledig onafhankelijk dankzij de vrienden van het Fonds. Bovendien werken we allemaal op vrijwillige basis.” Hij benadrukt dat het fonds fungeert als de ontbrekende schakel. “Wij voeren zelf geen projecten uit maar steunen mooie initiatieven op LHBT+ gebied financieel.” Daarbij staan drie thema’s voorop. “Dat zijn hulp aan oudere LHBT+ ers, jongeren die met hun coming-out worstelen en mensen uit de roze doelgroep met een migratie-achtergrond.”

“Wij voeren zelf geen projecten uit maar steunen mooie initiatieven op LHBT+ gebied financieel.”

Projecten

Spontaan noemt hij enkele projecten waar ‘zijn’ Fonds mede aan heeft bijgedragen. “Het ontwikkelen van een lespakket tegen pesten voor scholen, het veertigjarige jubileum van IHLIA LGBT Heritage dat werd gevierd met de tentoonstelling With Pride, de theatervoorstelling Homonologen, Pink Marrakech en niet te vergeten het Buddy Project voor LHBT+ vluchtelingen.” Het blijkt maar een greep uit de vele projecten te zijn. Trots: “Dat hebben we gedaan met crowdfunding. Prachtig, het zijn belangrijke projecten die het verschil maken. Als Fonds helpen we vooral begrotingen van vrijwilligersprojecten te dichten.”

Zichtbaarheid

Hoe kijkt hij aan tegen de LHBT+ emancipatie op dit moment in Nederland?

“Het is best wel goed geregeld, maar het is niet vanzelfsprekend dat het zo blijft. Emancipatiebewegingen gaan altijd in golven, voor mij staat vast dat LHBT+ emancipatie nooit zomaar vanzelf gaat.” Zo vindt Dennis dat in ons land meer aan zichtbaarheid moet worden gedaan. Met name noemt hij de zorginstellingen waar het openlijk gay kunnen zijn niet altijd het geval is. “Eenzame roze ouderen hebben onze grote aandacht.” Zichtbaar zijn én blijven is zijn adagium.

Het treft hem recht in zijn hart dat niet iedere LHBT+er zich veilig op straat voelt. Hij noemt voorbeelden als het uitschelden terwijl je hand-in-hand loopt met je partner of openlijk affectie toont. “Vreselijk dat je soms op je hoede moet zijn. Daar ben ik heel bezorgd over.” Zelf heeft hij het weleens aan den lijve ondervonden. “Maar één keer, maar ik ken verhalen van mensen die het vaak overkomt. Dat raakt je heel diep. Want je moet absoluut jezelf kunnen zijn.”

“We kijken heel goed of het bijdraagt aan onze emancipatie-doelstelling”

Generatie

Welke criteria hanteert Het Blauwe Fonds bij de aanvraag voor steun? Als Fonds helpen we vooral begrotingen van vrijwillige projecten te dichten. Co-financiering dus. Technisch gesproken: er moet sprake van een stichting zijn en de aanvraag moet financieel deugdelijk op orde zijn.” Tussen de aanvragen zitten soms pareltjes, zegt hij.

“Denk aan de toekomst en denk aan de LHBT+ emancipatie. Kijk verder dan je eigen generatie.”

Hij benadrukt dat aanvragen voor culturele evenementen niet in behandeling worden genomen: “Daar zijn andere fondsen voor.” Mensen die geld aan ons Fonds geven kunnen erop rekenen dat dat wij de projecten met zorg beoordelen. Betrouwbaarheid en doelmatigheid staan daarbij voorop.

Toekomst

“We staan op de schouders van andere emancipatie-reuzen. We moeten blijven vechten voor emancipatie.” Die strijd is volgens hem nooit klaar.” Mijn motto? “Denk aan de toekomst en denk aan de LHBT+ emancipatie. Kijk verder dan je eigen generatie.” Een brug naar de toekomst, benadrukt Dennis.

Over Het Blauwe Fonds

Het Blauwe Fonds beheert geld uit schenkingen en ontvangt ook nalatenschappen van mensen en organisaties die de LHBT+ emancipatie een warm hart toedragen. Mensen kunnen ook vriend of vriendin worden voor een bijdrage van 150 euro per jaar. Zodat de vruchten van LHBT+ emancipatie bewaard blijven voor de volgende generaties. Wil je geld schenken, vriend/vriendin worden en hiermee je financiële solidariteit laten zien, of Het Blauwe Fonds in jouw testament zetten? Kijk dan op www.hetblauwefonds.nl/doneer

Of heb een goed idee voor een activiteit of project in jouw buurt, stad of in Nederland? En draagt het bij aan de doelstellingen van Het Blauwe Fonds? Dan kun je een aanvraag voor financiële ondersteuning indienen voor activiteiten en projecten.

www.hetblauwefonds.nl

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.