Ernstig anti-homo-incident in Amsterdam: “We zijn er klaar mee”

Op Eerste Paasdag vond in Amsterdam-Oost een ernstig homofoob incident plaats. Verloofden Fabio en Daniël liepen hand in hand naar de supermarkt toen de twee door een groepje jongens werden uitgescholden voor ‘kankerhomo’s’. De twee mannen hebben vaker te maken gehad met discriminatie maar dit keer hakte het er wel heel diep in. “We zijn hier echt klaar mee”, zeiden ze tegen lokale nieuwszender AT5.

Tekst: Paul Hofman

Opgefokt

Ze ontweken de confrontatie niet en besloten na het uitschelden het gesprek met de groep jon-gens aan te gaan. Maar dat werkte als een rode lap op een stier, zo bleek. De jongens waren zo ontzettend opgefokt dat het de omstanders beter leek de politie te bellen. Toen de jongens dit zagen maakten ze zich snel uit de voeten. Niet veel later arriveerden agenten ter plaatse. Bij aankomst van de politiemannen was ook de laatste belager weggevlucht. De politie startte een zoektocht in de directe omgeving maar de daders deze waren niet meer te traceren.

Verbijsterd

Een aantal omstanders heeft video-opnemen van het incident gemaakt. Meerdere mensen boden aan om een getuigenverklaring af te leggen bij de politie. Omdat de politie-agenten verder niets konden uitrichten, gingen deze onverrichterzake weer weg, de slachtoffers en omstanders verbijsterd achterlatend. Nadat de politie-auto uit zicht was verdwenen, keerde de groep belagers op scooters terug. Ze spuugden op Fabio en zijn partner waarna ze er snel vandoor gingen.

Walging

Ondertussen heeft Fabio zijn verhaal op Facebook gezet. Het bericht werd vele malen gedeeld en de reacties zijn vrijwel gelijk: woede, walging en verontwaardiging. De mannen gaan op korte termijn aangifte bij de politie doen. Dat dit in deze tijd gebeurt, zonder dat ze iets uitgelokt hebben, vinden de twee nog wel het ergste.

Update

De Amsterdamse VVD heeft inmiddels vragen gesteld aan het College van B&W. De Amsterdamse politie berichtte gisteren dat één van de jongeren die gisteren betrokken waren bij het uitschelden en bespugen zich heeft gemeld op het politiebureau. Het gaat om een 15-jarige jongen. Hij is aangehouden als verdachte en wordt gehoord. De reactie van de politie op de beelden die de Gaykrant ondermeer publiceerde: “heftig” en “wij nemen de zaak erg serieus”.

De jongen zit dinsdag nog vast. Dat komt doordat hij dit nieuwe strafbare feit zou hebben gepleegd tijdens ‘een schorsing die al liep’, aldus een woordvoerster van de politie. Van welk eerder feit de jongen wordt verdacht kan ze niet zeggen. Momenteel leest de politie beelden van het incident uit. De aangehouden 15-jarige jongen wordt verdacht van uitschelden wat juridisch valt onder belediging (artikel 266, Wetboek van Strafrecht). De Amsterdamse politie doet een dringende oproep aan de betrokken jongens zich bij hen te melden. Zij worden verdacht van het spugen dat als mishandeling wordt aangemerkt (artikel 300 Wetboek van Strafrecht). Tegen de Gaykrant zegt een Amsterdamse politiewoordvoerder: “Het is een kwestie van tijd voordat we ze hebben’.

Oproep

Het onderzoek naar de andere jongens uit de groep die de gay mannen belaagde gaat onverminderd door. Dringende oproep aan deze jongens is zich te melden bij welk politiebureau in Nederland dan ook. Of de zaak dinsdag behandeld wordt in het televisie-programma Opsporing Verzocht is nog niet duidelijk.

Interview

Voordat de verdachte werd aangehouden gaf hij nog een ‘interview’ aan – voor verkrachting van een 15-jarig meisje veroordeelde – haatvlogger Youness Ouaali om ‘zijn kant’ van het verhaal te doen.

Ook gepest, bespuugd of bedreigd? Neem dan direct contact op met de politie. Wilt u iemand van Roze in Blauw spreken? Bel 088-1691234 of mail naar rozeinblauw@politie.nl. Bel bij spoed 112 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

3 thoughts on “Ernstig anti-homo-incident in Amsterdam: “We zijn er klaar mee”

Comments are closed.