Simon Timmerman ontvangt Derk Koetje Award tijdens Amersfoorts Coming Out Festival

Drie dagen lang stond Amersfoort in het teken van Coming Out. De organisatie van de festiviteiten had een bijzonder programma in elkaar gezet. Zo waren er onder meer een kerkdienst, lezing, optredens van dragqueen Dusty Gersanowitz en zanger Davide La Cara en de uitreiking van de prestigieuze Derk Koetje Award op zondagmiddag . Utrechter Simon Timmerman nam de Award in ontvangst uit handen van wethouder Cees van Eijk (Diversiteit): “Ik sta met de mond vol tanden.”

Tekst: Paul Hofman

De Award is genoemd naar Derk Koetje, de eerste winnaar van de eerste onderscheiding. Hij is de man die in de jaren negentig als politieman uit de kast kwam. Dat was een gewaagde stap, maar Derk heeft er geen moment spijt van gehad. Zo zei hij: “Ik ben nu eindelijk mezelf.” Deze stond trots toe te kijken hoe voor zijn cafés de jonge Utrechter Simon Timmerman, voorzitter van COC Midden-Nederland, de onderscheiding uitgereikt kreeg.

Derk Koetje, de eerste winnaar, kwam in de jaren ’90 als politieman uit de kast

Verbinder

Deze was een moment sprakeloos toen de wethouder zijn naam noemde. Uit het juryrapport werd Simon ‘een verbinder pur sang’ genoemd en ook vermeld dat hij ‘aan de wieg heeft gestaan van maar liefst twintig regenboogakkoorden in en rond Amersfoort’. Zijn gedrevenheid de belangen van de LHBT-gemeenschap op de kaart te zetten werd met name belicht. “Hij heeft deze stevig op de agenda gezet en laat zijn stem op innemende wijze met heel veel passie horen.” Simon zag de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar als een kans gezien om echt door te pakken. Ik ben blij met het regenboogakkoord en de regenboogagenda van Amersfoort.’’

De woorden ontroerden de Simon behoorlijk. In zijn dankwoord: “Ik sta niet snel met de mond vol tanden, maar dit had ik echt nooit verwacht. Gaaf dat ik deze prijs mocht winnen terwijl ik niet eens in Amersfoort woon.” Een goede aanmoediging ook om zich in Amersfoort te gaan vestigen, merkt de in Utrecht woonachtige Simon lachend op. Luid applaus is zijn deel.

Wake-up call

Na de plechtigheid barstte het feest op het Hof goed los,. Zo gaf de van oorsprong Italiaanse zanger Davide la Cara een spetterend optreden met zijn stem, lijf en enthousiasme. Ondertussen had De Gaykrant nog een kort gesprek met de wethouder. “Zelf heb ik de ongeregeldheden tijdens de Roze Zaterdag in 1982 hier nog meegemaakt. Het is nu totaal een andere sfeer.” Wel schrok hij van de homofobie op een Almeerse school tijdens coming out dag. “Hoe triest ook, dit soort incidenten zijn wel een wake-up call. Ik ben blij dat het zich uit, want veel dingen blijven anders zo ondergronds.” Over de rampzalige gebeurtenissen in 1982 zegt hij: “Ik was er als gay zelf bij. Het heeft de stad een besmet imago opgeleverd. Maar gevolg was wel dat LHBT-Amersfoort zich mobiliseerde.”

“Zelf heb ik de ongeregeldheden tijdens Roze Zaterdag in 1982 hier nog meegemaakt. Het heeft de stad een besmet imago opgeleverd”

Voorlichting

Vanuit de gemeente worden roze initiatieven volop gesteund. Wethouder Van Eijk: “Wij zetten in op drie dingen: voorlichting geven aan jongeren, onze gemeentelijke website die je kunt raadplegen als meer wilt weten over roze activiteiten en een meldpunt als dingen fout gaan.” Vooral dat laatste voorziet in samenwerking met art.1 Midden Nederland in een behoefte. Bezoeker Jos zegt trots: “Bestuurders en politici maken nu vaak goede sier met seksuele diversiteit. Maar in de praktijk leiden die woorden bijna nooit tot concrete beleidsstappen op dit gebied. Maar Amersfoort doet het toch maar. Aan de rand van de Biblebelt zijn we wel de eerste regenboogstad in Nederland geweest. Ik ben superblij dat ik in zo’n gemeente woon.”

  1. Simon Timmerman

Zeven jaar lang was Simon Timmerman voorzitter van de Stichting Pann (2008-2015). In 2013 organiseerde hij Roze Zaterdag in Utrecht. Momenteel is hij als voorzitter van het COC Midden Nederland druk bezig met de voorbereidingen van het zeventigjarig jubileum. In het dagelijks leven werkt hij als advocacy officer bij het kenniscentrum voor seksualiteit Rutgers. Hij is uitgesproken fan van het Eurosongfestival én de Spice Girls. Twee jaar geleden deed Simon mee aan het RTL-televisieprogramma ‘Married At First Sight’ waarin hij met een onbekende trouwde.

Hoofdfoto: Jan Slagter

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.