30 jaar Café Stonewall in Enschede – eigen plek LHBT-gemeenschap nog steeds nodig

Het Enschedese LHBT Café Stonewall bestaat dit jaar dertig jaar en gaat dit uitgebreid vieren. Café Stonewall is nog de enige plek in Enschede waar de LHBT gemeenschap centraal staat. Dertig jaar Café Stonewall kent vele hoogtepunten, maar ook dieptepunten. Momenten waarop het uiterste is gevraagd van vrijwilligers. Van woensdag 3 juli tot 6 juli wordt hier met een speciale feestweek bij stilgestaan. Daarnaast vaart Café Stonewall dit jaar mee met de botenparade van Pride Amsterdam. De boot van Café Stonewall is uitgeroepen tot één van de ‘parels van de parade’.

“Het is een ultieme beloning, dat wij dit jaar mogen meevaren in de botenparade van Pride Amsterdam“, zegt Patrick van der Linden van Café Stonewall. “We varen dit jaar voor de eerste keer mee. We gaan ons uiterste best doen om ons prachtige café en onze mooie stad op de kaart zetten. Het is dan ook heel bijzonder dat onze boot uitgeroepen is tot één van de ‘parels van de parade’. Onze vrijwilligers zijn op dit moment hard aan het werk om dit allemaal te regelen en te organiseren.”

“Alles komt voor ons mooi samen. 50 jaar na de rellen, en tegelijkertijd ons 30-jarige bestaan.”

Stonewall rellen

Pride Amsterdam staat dit jaar stil bij de zogenoemde ‘Stonewall-rellen’ van 50 jaar geleden in New York. Thema is ‘Remember the past, create the future’. Bij Pride Amsterdam staat “Iedereen heeft het recht om te zijn wie je bent en te houden van wie je wil” centraal. Pride is een groots feest en tegelijkertijd een indrukwekkend pleidooi voor de emancipatie van LHBTI’s. Jaarlijks komen honderdduizenden bezoekers naar de hoofdstad om het negen dagen durende festival bij te wonen.

“Alles komt voor ons dus mooi samen. 50 jaar na de rellen, en tegelijkertijd ons 30-jarige bestaan.” Binnen de LHBT-gemeenschap wordt dit jaar dan ook veel gesproken over de Stonewall rellen in New York. Van der Linden: “De Stonewall Inn, waar Stonewall Enschede naar is vernoemd, was in de sixties een goed lopend gay café, echter geteisterd door de politie die keer op keer invallen deed. Eind juni 1969 was er weer een inval, maar toen was het genoeg vond de LHBT gemeenschap en werd er terug gevochten. De “Stonewall-rellen” waren een feit. Een belangrijke kentering in de acceptatie van de LHBT gemeenschap.”

Geschiedenis

32 jaar geleden werd in Enschede de Stichting Huisvesting Homobeweging Twente opgericht met als doel een eigen pand aan te kopen, zodat dat pand een onvervreemdbaar goed voor de Twentse Homobeweging zou blijven. Twee jaar later is door inzamelingsacties en met hulp van de gemeente Enschede het pand aan de Walstraat 12 aangekocht en werd Café Stonewall geopend. “In 30 jaar is er veel veranderd, maar sommige dingen niet. We doen het nog steeds helemaal op eigen kracht dankzij de inzet van vele vrijwilligers. We zitten nog steeds aan de Walstraat en we heten nog steeds Café Stonewall. Uniek in Nederland.”

Het café zorgt voor de inkomsten die nodig zijn om het pand te onderhouden en daarmee de plek voor de LHBT beweging in Twente te waarborgen. Van der Linden: “Is zo’n plek dan nog wel nodig denken wellicht velen…. Wij denken van wel. Natuurlijk is er veel bereikt qua LHBT-emancipatie, gelukkig maar! Maar het kan altijd beter. En om het beter te maken is het nodig dat er een plek is waar je naartoe kan gaan, om met gelijken hierover te spreken en om in actie te komen indien nodig.”

“Zonder vrijwilligers die zich inspannen voor Café Stonewall is er geen Café Stonewall”

Vrijwilligers

“We zijn erg trots op onze vrijwilligers, want zo’n lange periode een café runnen met alleen maar vrijwilligers, is een prestatie van formaat! Soms word je als vrijwilliger gevraagd waarom je in je vrije tijd achter de bar staat of deel uit maakt van het bestuur. Het antwoord is simpel. Als er geen mensen zijn die zich op vrijwillige basis inspannen voor Café Stonewall, dan is er geen Café Stonewall. Mensen die zich ook voor Café Stonewall willen gaan inzetten en vrijwilliger willen worden, kunnen op de Facebook pagina en website www.stonewall.nl meer info en details vinden. Hier vind je ook meer informatie over de komende feestweek of andere activiteiten.

Festiviteiten

In de week van 3 t/m 6 juli zijn er diverse feestelijke activiteiten gepland, met als hoogtepunt op 6 juli een live optreden van Marga Bult.

Agenda feestweek Stonewall

  • Woe 3 juli – Filmvertoning “Stonewall” in ons café. Aanvang film: 20 uur
  • Do 4 juli – Optreden van homokoor “Soorten en Maten”. Aanvang optreden: 20.30 uur
  • Vrij 5 juli – Thank Gay it’s Friday. Optreden van Nick van der Schee. Open vanaf 16.00 uur
  • Za 6 juli – Finale van de feestweek met DJ Marcel Spijkerman, een officieel gedeelte en natuurlijk Marga Bult! Geopend vanaf 15.30, aanvang ‘officiële’ gedeelte 16.00 uur.

 

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.